Cum alegi cartile potrivite pentru copilul tau?

0 Shares
0
0
0

Pentru un adult, cu siguranta nu este foarte dificil sa aleaga ce carti doreste sa citeasca. Pur si simplu, in functie de genul literar preferat si in functie de autorul cartii, poate alege absolut orice carte doreste sa citeasca.

Atunci cand vine insa vorba despre parintii care trebuie sa aleaga cartile potrivite pentru copiii lor, lucrurile se complica foarte mult. Exista unele criterii deosebit de importante care trebuie neaparat sa fie luate in calcul, astfel incat parintii sa faca alegerile cele mai potrivite.

In randurile urmatoare, vom aborda acest subiect, si vom vedea ce carti trebuie sa alegi pentru copilul tau, in functie de varsta acestuia.

Cartile pentru copii asadar, sunt considerate a fi instrumente deosebit de importante in ceea ce priveste dezvoltarea imaginatiei, a gandirii si a vocabularului copiilor. Mai multe cercetari efectuate odata cu trecerea timpului, au dovedit faptul ca parintii care aleg sa isi introduca copiii in lumea magica a povestilor, ii ajuta pe cei mici sa deprinda mai multe abilitati care le vor fi de folos in viata.

Datorita cartilor alese de catre parinti, cei mici vor reusi sa isi dezvolte considerabil inteligenta emotionala, si vor reusi sa isi stimuleze creativitatea. In plus, din momentul in care cei mici au acces la carti, sunt cu un pas mai aproape de a descoperi farmecul literaturii. Iata cateva sfaturi practice pentru parintii care isi doresc sa aleaga cele mai potrivite carti pentru copiii lor.

Cel mai important factor pe care parintii trebuie sa il aiba in vedere atunci cand aleg carti pentru copiii, este in mod evident varsta celor mici. Odata ce acestia cresc, cu siguranta si interesele lor pentru lectura dar si nevoile intelectuale se vor schimba.

Alegerea cartilor potrivite de la 0 luni la 2 anisori

Parintii pot alege carti pentru copiii lor, inca de la primele saptamani de viata, si pana cand acestia incep sa mearga la scoala. Pentru copiii care au maxim 2 anisori impliniti, parintii de obicei vor alege tot felul de carti cu poze viu colorate si mari, care pot infatisa de exemplu obiecte familiare pentru acestia.

Paginile acestor carti Usborne 1 an, sau ale altor carti similare pentru copilasii de aceasta varsta, sau care au maxim 2 ani impliniti, trebuie sa aiba paginile solide. Acestea pot fi confectionate dintr-un material plastic, din material textil sau din carton. Fiecare parinte alege ceea ce considera ca este mai potrivit pentru cel mic.

In ceea ce priveste dimensiunea cartii pentru copilasii care se incadreaza in aceasta categorie de varsta, facem precizarea ca aceasta trebuie sa fie usor de manevrat de catre cei mici.

Cartile ideale pentru copiii care se afla in aceasta categorie de varsta, este important sa stimuleze simturile datorita texturii proeminente, sau paginile parfumate.

In ceea ce priveste povestirile cuprinse in aceste carti, ele trebie sa fie scurte, propozitiile trebuie sa fie cat mai simple, iar poeziile trebuie sa aiba rime distractive, si sa fie usor de citit.

Carti ideale pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 5 ani

Este foarte clar faptul ca in ceea ce priveste copiii care se incadreaza in aceasta categorie de varsta, acestia trebuie sa primeasca diferite carti care sa aiba ilustratii clare, atractive si colorate.

Pozele din cartile ideale pentru copiii din aceasta categorie de varsta, este important sa fie cat mai simple, in timp ce naratiunea este important sa fie distractiva, pe cand actiunea, trebuie sa se deruleze cat mai repede spre deznodamant.

Textul din cartile pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 5 ani, trebuie sa aiba multe rime, trebuie sa fie repetitiv, astfel incat sa fie cat mai simplu si usor de memorat.

Cat despre personajele care sunt prezentate in cartile pentru copilasii de 3-5 ani, acestea trebuie sa aiba avarsta copilului.

Carti potrivite pentru copiii de la 6 la 11 ani

Pentru copiii care se regasesc in aceasta categorie de varsta, cartile potrivite trebuie sa aiba textul mare si usor de citit. Aceste carti trebuie sa se muleze perfect pe interesele copilului, in timp ce personajele ar trebui sa faca parte din sfera preferata a copiilor.

Nu in ultimul rand, povestile trebuie sa fie usor de parcurs de catre copii, iar acestia trebuie sa incurajeze dezbaterea si de ce nu, chiar si organizarea pe capitole, astfel incat sa citeasca cartea mai multe zile consecutive.

Carti pentru copiii de 12 ani si 12 ani +

Cartile potrivite pentru copiii care se incadreaza in aceasta categorie de varsta, trebuie sa fie usor de inteles si sa trateze subiecte simple. Cartile de cultura generala, cartile istorice sau care le pot antrena celor mici inteligenta, sunt deosebit de utile.

Asadar, dupa cum se poate vedea in randurile de mai sus ale articolului, nu este o misiune tocmai simplu de indeplinit aceea de a alege cartile potrivite pentru copii.

0 Shares
You May Also Like