Cum irigi gradina in mod corect?

0 Shares
0
0
0

Aspersoarele oscilante, rotative, sunt instalate la capatul furtunului si sunt o alternativa mai putin costisitoare la irigarea automata. Recomandat pentru udarea suprafetelor mai mari si, de asemenea, a gazonului. Acestea permit sa actioneze intr-o zona foarte larga.

Aspersoarele oscilante sau rotative sunt manuale, in sensul ca este necesar sa le mutati dintr-o zona de irigare in alta. Prin urmare, ar trebui sa acordati atentie controlului sincronizarii adecvate pentru a obtine o irigare completa si omogena.

Irigare manuala prin picurare

Irigarea prin picurare este o metoda interesanta atunci cand trebuie sa udati numeroase ghivece si plantatoare. De asemenea, il puteti adauga la un circuit de irigare mai extins, care include alte zone de irigare, cum ar fi o livada, garduri vii sau gazon pe suprafata mare.

Pentru a instala irigarea prin picurare, sistemul este conectat la un robinet, un aport de apa de joasa presiune (este necesar doar sa se instaleze un reductor de presiune care scade si regleaza presiunea intre 1,5 si 2,5 bari maxim).

Tubul principal cu diametrul de 16 mm este conectat la reductorul de presiune. Ne conectam la acest tub, tuburi mai mici, de obicei cu diametrul de 4 sau 4,6 mm, cu care cu un sistem de bifurcatie apa ajunge in anumite zone. In aceste tuburi se fac mici perforatii in cazul in care picaturile sunt conectate. Veti avea nevoie de unul sau mai multe picaturi pe plantator, in functie de cantitatea de irigare dorita.

Vezi detalii despre sisteme si accesorii irigare aiciintrand in categoria de filtre.  

Irigare automata prin picurare

Prin plasarea unui programator in robinetul sistemului de irigare prin picurare, aveti avantajul ca puteti activa si opri irigatiile in intervalele orare pe care le alegeti, este cel mai bun sistem de apa in caz de absenta sau, pur si simplu, pentru comoditate.

Indiferent daca utilizati sau nu programatorul, instalati un tub principal, cele secundare si picaturile sau aspersoarele, Acordati atentie si urmati instructiunile producatorului pentru a va duce la indeplinire instalarea.

Ce este irigarea automata de suprafata pentru gradini

Este clar ca, daca aveti mult teren sau o multime de plante, un dus nu este solutia ideala. Daca nu aveti timp sa udati, daca sunteti absent frecvent sau daca (pur si simplu) doriti sa scapati de aceasta sarcina obositoare, irigarea automata este solutia ideala. Acest mijloc de irigare nu numai ca va elibereaza de aceasta sarcina, dar va permite, de asemenea, sa efectuati o economie substantiala de apa.

Majoritatea sistemelor de suprafata (spre deosebire de tehnicile automate de irigare ingropate, care necesita o munca grea) pot fi conectate la o admisie de apa cu un tub flexibil. Apa poate proveni direct din reteaua de apa potabila sau poate fi pompata din rezervorul de apa de ploaie (in mod normal, calitatea apei este mai buna daca nu a fost tratata).

Pentru o functionare complet autonoma, puteti instala un programator astfel incat irigarea sa porneasca si sa se opreasca automat. In functie de configuratia si natura a ceea ce doriti sa udati, exista mai multe sisteme si produse pentru a va facilita automatizarea irigatiilor dupa bunul plac.

Cum sa iti uzi gradina?

Si astfel am devenit mai eficienti si, de-a lungul anilor, am incercat diverse metode, cum ar fi furtunurile, diferite tipuri de aspersoare, sisteme de picurare, banda de irigare si temporizatoare pentru a porni si opri automat apa, pentru a ne elibera de mana de rutina. Iata care sunt cele mai bune moduri de a uda o gradina.

1. Fara supra-udare sau sub-udare

Cu udarea manuala, nevoile de apa sunt adaptate pentru fiecare cultura. Fiecare planta primeste cantitatea specifica de apa de care are nevoie, ceea ce duce la conditii de crestere mai bune si recolte mai productive. Paturile proaspat insamantate sunt udate usor si mai des, paturile care s-au prins sunt udate mai adanc. Unele culturi sunt udate zilnic, altele in fiecare a doua sau a treia zi, sau dupa cum dicteaza vremea.

In afara de risipirea apei, supra-udarea spala si elementele valoroase ale solului, cum ar fi ingrasaminte si compost mai adanc in sol, unde nu este la fel de usor disponibil pentru radacinile plantelor care prolifereaza in primele 6” ale solului.

2. Nu se risipeste apa

Cu un aspersor deasupra plantelor, zona acoperita este inmuiata uniform. La o ferma sau o gradina mare, acest lucru are sens, dar intr-o gradina de legume din curtea din spate cu culturi mixte intr-o zona mica, nevoile de udare pot fi mai specifice – o singura dimensiune s-ar putea sa nu se potriveasca tuturor. Stropitoarele uda gradinile eficient. Cu udarea manuala, anumite zone raman uscate.

Desi udarea manuala ajuta la conservarea apei, nu este cea mai eficienta metoda. Sistemele de irigare prin picurare sunt mai eficiente, deoarece apa este livrata picatura cu picatura pe o perioada lunga de timp, iar acest lucru ofera radacinilor plantelor timp pentru a absorbi substantele nutritive pe baza de apa treptat si continuu. 

0 Shares
You May Also Like