Cum iti poti cultiva propriile legume?

0 Shares
0
0
0

Cresterea propriilor legume poate fi o activitate distractiva si satisfacatoare, dar poate fi si o provocare, mai ales daca nu stii ce legume sa alegi. Inainte de a incepe sa sadesti semintele, trebuie sa iei in considerare unele aspecte, cum ar fi climatul, solul si cantitatea de soare pe care o primeste gradina ta. In plus, ar trebui sa alegi legume care sunt potrivite pentru spatiul pe care il ai la dispozitie si care sunt preferatele tale si ale familiei tale.

Tomate

Tomatele sunt legume versatile care pot fi folosite intr-o varietate de feluri de mancare si care se potrivesc cu o varietate de arome. Acestea sunt usor de crescut si necesita o perioada de crestere relativ scurta. Tomatele prefera un sol bine drenat si bogat in substante nutritive, cu o cantitate moderata de apa. Daca vrei sa cresti tomate in gradina ta, asigura-te ca ai un spatiu insorit, deoarece tomatele au nevoie de cel putin sase ore de soare pe zi.

Salata

Salata este o leguma usor de crescut si poate fi plantata direct in gradina sau in ghivece. Aceasta are nevoie de o cantitate moderata de apa si lumina indirecta a soarelui. Salata prefera solul bine drenat, iar daca vrei sa eviti aparitia bolilor, poti planta salata intr-un loc care primeste briza usoara. Salata este o leguma excelenta pentru incepatori si pentru cei care au spatii mai mici, cum ar fi terasele sau balconele.

Ardei

Ardeii sunt legume potrivite pentru gradinarii experimentati si pentru cei care au spatii mai mari la dispozitie. Acestia prefera un sol bine drenat si o cantitate moderata de apa, dar nu tolereaza supra-irigarea. Ardeii prefera un loc insorit si au nevoie de cel putin sase ore de soare pe zi. Daca alegi sa cresti ardei in gradina ta, poti sa alegi dintre o varietate de soiuri, inclusiv ardei iute sau dulci.

Inainte de a incepe sa sadesti semintele, asigura-te ca solul din gradina ta este pregatit corespunzator. Este recomandat sa adaugi compost sau ingrasaminte organice inainte de a incepe sa plantezi, astfel incat sa furnizezi plantei toate substantele nutritive de care are nevoie. De asemenea, este important sa urmaresti recomandarile pentru distanta dintre plante si sa le udam regulat pentru a le mentine sanatoase.

Pe langa alegerea legumelor potrivite, este important sa tii cont si de conditiile climatice din zona ta. Daca traiesti intr-o zona cu ierni lungi sau cu veri caniculare, este important sa alegi legume care pot tolera aceste conditii, iar pentru conditii mai bune de crestere, poti utiliza o sera realizata cu folii profesionale de acoperire. De asemenea, daca locuiesti intr-o zona cu sol sarac, poti alege legume care tolereaza solurile cu pH scazut sau poti adauga ingrasaminte pentru a imbunatati calitatea solului.

Cresterea propriilor legume poate fi o activitate distractiva si satisfacatoare, dar necesita o anumita planificare si ingrijire. Asigura-te ca alegi legumele potrivite pentru gradina ta si ca ai grija de ele corespunzator, astfel incat sa poti recolta recolte bogate si sanatoase. Cu putina rabdare si ingrijire, poti sa ai propria ta gradina plina de legume gustoase si sanatoase.

De ce culturile sunt afectate de aerul poluat?

Cu poluarea aerului care afecteaza plantele si frunzele lor, inseamna ca acestea nu vor putea absorbi dioxidul de carbon asa cum ar trebui. Aceasta inseamna ca mai mult dioxid de carbon va scapa in atmosfera, ceea ce va deteriora si mai mult stratul de ozon si va provoca o acumulare de mai multe gaze cu efect de sera. Acest lucru va contribui, de asemenea, la incalzirea globala si, ulterior, la schimbarile climatice.

Plantele au nevoie de nutrienti specifici, pe care ii primesc din sol, apa si aer. Apele poluate ar putea ucide unii dintre acesti nutrienti, negand si mai mult plantei capacitatea de a le obtine.

Poluarea apei va introduce toxine care sunt daunatoare plantelor. O acumulare de astfel de toxine in apa va otravi solurile chiar si pentru alte culturi sau plante. Acest lucru va afecta, la randul sau, in mod negativ solubilitatea nutrientilor si ionilor esentiali, cum ar fi magneziul, calciul si potasiul, care sunt deosebit de vitali pentru cresterea adecvata a plantelor. Poluarea apei introduce, de asemenea, cantitati mari de aluminiu in sol , care dauneaza plantelor

Poluarea apei da nastere si spatiu amplu pentru cresterea altor plante. Este posibil ca aceste noi plante sa nu fie originare dintr-o regiune si ar putea fi daunatoare plantelor existente. Aceste buruieni vor creste bine deoarece nutrientii de care au nevoie pentru supravietuire sunt colectati in apa poluata

Poluarea apei modifica conditiile de crestere ale plantelor, inclusiv erodand nutrientii necesari si aducand altele noi si periculoase. Aceasta inseamna ca cresterea normala a plantelor va fi afectata si plantele in sine vor fi afectate. Daca starea este persistenta, plantele vor muri in cele din urma. Poluarea apei poate modifica, de asemenea, nivelul pH-ului inconjurator al unei plante, cum ar fi ploaia acida , care, de asemenea, dauneaza si ucide plantele.

0 Shares
You May Also Like