Cum se face prăjitura cu miere de albine?

0 Shares
0
0
0

Prăjitura cu miere de albine este cunoscută de toată lumea și se face sau s-a făcut în fiecare casă la un moment dat. Pentru unii, este prăjitura copilăriei, însă este foarte prezentă și acum la toate sărbătorile. De aceea, oricât de veche ar fi, este o rețetă foarte des întâlnită în cofetării chiar și în ziua de azi. Este una dintre prăjiturile de casă disponibile la comandă în multe cofetării, pentru sărbători. În unele cazuri, cum este cofetăria Mai Dulce, din Baia Mare, chiar și pentru comenzi online.

            Dar dacă nu vrei să o comanzi și preferi să o faci tu acasă, atunci aici ai rețeta.

Pentru foile cu miere:

 • 600 g de făină + câteva linguri pentru presărăt blatul de lucru
 • 150 g de zahăr
 • 200 g de miere de albine (de oricare preferați)
 • 20 g (1 lingură) de bicarbonat de sodiu
 • 100 g de unt cu 82% grăsime
 • 1 ou
 • 1 linguriță extract de vanilie
 • 1 praf de sare
 • 2-3 linguri de lapte, atât cât e nevoie pentru a omogeniza aluatul

Crema de lapte și unt și umplutură:

 • 300 ml. lapte
 • 150 g de zahăr
 • 1 praf de sare
 • 80 g de griș
 • 200 g de unt cu 80% grăsime
 • 1 lingură de extract de vanilie
 • 1 borcan de 370 ml. de gem acrișor (pastă de măceșe, gem de caise, etc)
 • zahăr pudră vanilat pentru finisat prăjitura

Mod de preparare:

Cum se face aluatul de foi cu miere

1. Mierea de albine se cântărește direct într-o crăticioară. Se adaugă untul (100 grame), sarea și zahărul și se pun pe foc mediu spre mic.

2. Se fierbe compoziția până când începe să bulbucească iar zahărul e complet dizolvat. Se dă deoparte de pe foc și se lasă să se răcească.

3. Se cerne făina într-un castron încăpător, împreună cu bicarbonatul de sodiu. Se face cu lingură o adâncitură în mijlocul făinii și se adaugă compoziția cu miere preparată la pasul precedent, deja răcită, apoi oul bătut cu furculița cât să se lichefieze și extractul de vanilie. Se amestecă cu o lingură până când ingredientele lichide sunt înglobate în făină, apoi se răstoarnă tot conținutul castronului pe blatul de lucru ușor înfăinat. Tot acum pornim și cuptorul, fixându-l la 180°C.

4. Se frământă rapid aluatul, fără a insista prea mult, doar cât să se obțină un aluat omogen.

5. Se împarte aluatul în 4 bucăți cât mai egale, cel mai sigur fiind să le cântărim.

Cum se întind și se coc foile

1. Rând pe rând, se întind cele 4 bucăți de aluat sub forma unor foi dreptunghiulare subțiri (eu le dau dimensiuni ~36-37 cm x 25 cm), îngrijindu-ne permanent să avem planul de lucru înfăinat bine, ca să nu se lipească. Aceste foi cu miere de albine trebuie să aibă dimensiuni cât mai egale, astfel se vor limita pierderile la final. De aceea, dacă foile ies strâmbe sau inegale, se pot decupa marginile de aluat crud, lipindu-le acolo unde lipsesc și mai trecând o data cu sucitorul pe deasupra.

2. În trecut, aceste foi cu miere de albine, foarte subțiri, se coceau pe fundul tavilor unse și presărate cu făină. Acum nu mai trebuie să ne chinuim să facem asta și nici să facem prea multă mizerie în cuptor, pentru că avem hârtie de copt. Așadar, tăvile se căptușesc cu hârtie de copt, foile se rulează rând pe rând pe sucitor și cu ajutorul acestuia, transferăm foile crude deasupra tăvii, derulându-le la locul lor.

3. Inainte de a da aceste foi cu miere de albine la copt, se perforează cu o furculiță pe toată suprafața, ca să prevenim creșterea neuniformă în timpul coacerii.

4. Se coc rând pe rând fiecare dintre aceste foi cu miere de albine, în cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie. Timpul de coacere este de 10 minute pentru fiecare foaie. În acest timp aceste foi cu miere de albine se vor colora într-un brun-auriu frumos. Atenție, foile calde sunt foarte fragile! Trebuie să le lăsăm să se răcească bine în tavă sau să le transferăm cu tot cu hârtia de copt de la bază pe o suprafață plană până se răcesc complet. După ce se răcesc, foile se vor întări foarte mult, vor fi ca niște biscuiți tari. Nu vă alarmați, așa trebuie să se întâmple, această textură va ajuta foile să absoarbă multă umiditate din cremă, frăgezindu-se frumos.

Prepararea cremei de gris cu lapte si unt

1. Baza cremei pentru prajitura cu miere de albine este un griș cu lapte vanilat. Se pune laptele pe foc împreună cu zahărul și sarea. După ce laptele fierbe, se adaugă grișul în ploaie, amestecând continuu. Se fierbe 4-5 minute amestecând constant cu telul în formă de pară, apoi se dă deoparte și se lasă să se răcească bine.

2. După ce baza de griș cu lapte s-a răcit, se adaugă untul moale, tăiat în cubulețe, și extractul de vanilie.

3. Se mixeaza cu mixerul la viteză mare până când se formează o cremă spumoasă și albă.

Asamblarea prăjiturii

1. Pentru a asambla prăjitura cu miere de albine, se asează prima foaie cu miere de albine într-o tavă de dimensiune potrivită. Se acoperă prima foaie cu jumătate din crema de lapte și unt, nivelând-o foarte bine, pentru că și de asta depinde aspectul final al prăjiturii.

2. Se acoperă crema cu următoarea foaie și se presează ușor, aplicând o presiune constantă cu palmele pe toată suprafața. Se acoperă a doua foaie cu gemul, pe care, de asemea, încercăm să-l distribuind cât mai frumos. O umplutură cu denivelări va duce la o prăjitură cu aspect neuniform, porții inegale etc.

3. Se acoperă gemul cu a treia foaie, se presează ușor și se adaugă restul de cremă. După nivelarea cremei, acoperim totul cu ultima foaie. Prăjitura noastră cu miere de albine este gata asamblată. Deasupra prăjiturii se așează o tavă mai mare în care ați așezat o greutate (2-3 carti groase, de exemplu) și se lasă de pe o zi pe alta într-un loc răcoros. Nu încercați să tăiați prăjitura imadiat. Foile vor fi casante și tari.

Poftă bună!

0 Shares
You May Also Like