Este zborul cu parapanta o activitate de care să îţi fie teamă?

0 Shares
0
0
0

Mulți oameni spun că le este frică să facă pasul pentru că este prea periculos, le este frică de înălțime sau le este frică să sară. Dacă şi tu crezi asta, ai pe jumătate dreptate și pe jumătate greșeşti. Pentru a te liniști, răspundem la toate întrebările care te sperie la zborul cu parapanta, pentru că în realitate este o experiență unică, ce trebuie trăită măcar o dată în viață!

Voi avea senzaţie de vertij?

Acesta este, probabil, aspectul care îi sperie pe cei mai mulți: vertijul. Și totuși, nu ar trebui să fie cazul, pentru că la parapantă nu simți senzația de vertij. Pentru a explica rapid și simplu, vertijul există doar atunci când corpul tău este în contact cu solul la înălțime și ochii tăi privesc golul. Creierul tău este puțin dezorientat, de unde și senzația de dezechilibru. Nu este cazul în aer.

Este posibil să te simți amețit înainte de decolare, în vârf, dar odată ajuns în aer, acest sentiment va dispărea pentru a face loc incredibilelor emoții ale zborului cu parapanta.

Nu vreau să vin pentru că mi-e frică să sar în gol

Aceasta este un motiv pe care îl auzim des, dar care este fals, pentru că nu sărim direct în gol, ci decolăm ușor peste o pantă. Sari în gol cu parașuta, dar cu parapanta decolezi și zbori foarte lin. Deci da, la un moment dat vei avea o diferență destul de mare de înălțime sub picioare, dar la decolare (care, în general, sperie cel mai mult oamenii) îţi vei vedea picioarele decolând lin de la sol și vei simți bine senzațiile de zbor înainte de a avea 1000 de metri de vid sub picioare.

În realitate, această frică este mai mult despre teama de a descoperi ceva necunoscut. Și asta e normal, nu știi la ce să te aștepți, nu ştii cum vei reacționa, nu ştii cum se va întâmpla, etc. Dar ceea ce îți putem spune este că 99% dintre oamenii care zboară cu parapanta vor să experimenteze din nou acel sentiment, pentru că a fost atât de plăcut! Trebuie doar să faci pasul și să depășești această mică teamă.

Frica de înălțimi mă paralizează

Frica de înălțime este diferită de vertij. Frica de înălțime este un sentiment de panică pe care unii oameni îl simt la gândul că se află în sau deasupra vidului. Este adesea rezultatul unei vechi traume pe care este posibil să o fi experimentat în copilărie. Este mult mai rară decât vertijul, dar este o fobie care îi poate bloca pe unii oameni. Cel mai bun mod de a depăși această frică și de a trăi această experiență nebună este să o înfrunți.

Este periculos zborul cu parapanta?

Deși zborul cu parapanta este considerat un sport extrem riscant, pentru un zbor în tandem nu este nimic de care să îţi faci griji. Instructorul de parapantă are ani și ani de experiență, a mai zburat acolo de sute de ori și se va ocupa de tot, astfel încât tot ceea ce trebuie să faci este să te bucuri de moment, admirând peisajul incredibil și simțind că aluneci prin aer ca o pasăre. Accidentele de parapantă în tandem nu se întâmplă aproape niciodată (chiar dacă nu există risc zero).

Printre alte activități în Brașov pe care le poţi experimenta dacă vizitezi oraşul de sub Tâmpa, poţi alege şi un zbor cu parapanta în tandem, singur sau împreună cu perechea ta. Dincolo de o pereche de aripi, vei avea parte de mult entuziasm şi adrenalină. Pentru că fiecare dintre noi ar trebui să zboare măcar o dată în viaţă…

0 Shares
You May Also Like