Gradinita este un spatiu important pentru copil in care poate socializa

0 Shares
0
0
0

Astazi, copiii intre 2 si 5 ani au mai putine optiuni de a interactiona cu copii de varste apropiate, deoarece multi nu au frati si, in plus, familiile sunt mai mici decat cu ani in urma.

Intrarea in gradinita

 Prin urmare, intrarea in gradina este fundamentala pentru socializare, iar socializarea este esentiala pentru dezvoltarea integrala. Aura Sofía Rico, expert medical in dezvoltarea copilului, afirma ca in gradinita exista doua procese fundamentale: socializarea si dezvoltarea limbajului.

Primul, explica el, este esential pentru cresterea copilului, deoarece il invata asteptarea intoarcerii, toleranta la frustrare si bunele maniere, procese care, in cea mai mare parte, nu apar atunci cand copiii nu impartasesc cu altii”. In gradinita, cei mici se integreaza, relationeaza si accepta, cu mai multa constientizare, ca sunt diferiti de ceilalti.

In plus, faptul de a fi nevoiti sa imparta jucarii, sa aiba o rutina de odihna, joaca si mancare, ii face sa-si imbogateasca procesul de socializare”, explica Rico.

De asemenea pentru dezvoltarea limbajului, este cel mai probabil ca mama sa inteleaga totul copilului ei, chiar daca vorbeste o jumatate de limba. Pe de alta parte, ceilalti nu inteleg cee ace copilul vrea sa spuna. Gradinita ajuta copilul a isi dzvolte limbajul, mult mai rapid. Atunci cand interactioneaza cu colegii, copilul va trebui sa se straduiasca sa se faca inteles. Potrivit expertilor consultati, alte beneficii ale socializarii sunt:

 – Invatarea rezolvarii conflictelor. Este posibil ca in casa ta sa nu aiba pe nimeni care sa lupte pentru o jucarie, cu care sa imparta mama, cu care sa lupte; dar in gradinita copilul va avea “adversari”. Ei vor lua jucaria, el va face acelasi lucru cu un alt copil, va trebui sa imparta etc. Aceste prime probleme sunt fundamentale pentru a invata copilul sa le infrunte si sa stie ce are de facut.

Joaca cu altii. Jocul are o evolutie, de la solitaire la distractie cu reguli clare, castigatori si invinsi. Pentru ca acest proces sa aiba loc in mod natural la copil, este esential sa se joace cu ceilalti, pentru ca va invata sa impartaseasca, sa respecte regulile jocului, sa inteleaga ce fac altii si ce poate face. Nu este acelasi lucru sa te joci cu un adult decat cu copiii de varsta ta.

El se va misca mai mult. Ceea ce fac alti copii poate fi un stimul. Poate copilul va dori sa alerge ca partenerul sau sa mearga la etaj ca prietenul.

Cum se poate dobandi o imunitate de fier inainte de a merge la gradinita? Potrivit medicului pediatru Gonzalo Franco, pe langa laptele matern in primele luni de viata si vaccinuri, o dieta buna ajuta, de asemenea, la intarirea apararii; trebuie sa fie bogata in nutrienti pentru a mentine o greutate normala si o crestere normala a copilului. Zincul este un element care ajuta la intarirea sistemului imunitar si, recent, s-a descoperit ca vitamina D.

Vezi aicigradinita steam si alege serviciile potrivite pentru copilul tau, astfel incat acesta sa se poata dezvolta.

Jocul este un instrument educational in sine. Este deosebit de important la gradinita pentru invatarea si dezvoltarea copiilor, la toate nivelurile: fizic, motor, senzorial, dar si social. Pentru a facilita integrarea jocului in diferitele activitati, amenajarea salii de clasa are, de asemenea, un rol de foarte important.

“Joaca ar trebui considerata cea mai serioasa activitate pentru copii”, a spus Montaigne… in secolul al XVI-lea.

 Scriitorul-filosof a fost categoric un pionier. Pentru ca nu cu mult timp in urma, jocurile de noroc erau inca considerate o activitate frivola si profesionala, chiar si pentru cei mai tineri.

Din fericire, aceasta credinta nu mai este valabila astazi, iar invatarea bazata pe joaca in gradinita este, in general, adoptata in toate clasele prescolare. Programul propriu al Ministerului Educatiei prevede ca “joaca promoveaza bogatia experientelor copiilor in toate clasele de gradinita si se hraneste in toate domeniile de invatare.

Acesta permite copiilor sa-si exercite autonomia, sa actioneze asupra realitatii, sa construiasca fictiuni si sa-si dezvolte imaginatia, sa-si exercite comportamentul motor, sa experimenteze cu diferite reguli si roluri sociale. Promoveaza comunicarea cu ceilalti si construirea unor legaturi puternice de prietenie. Profesorul ofera tuturor copiilor suficient timp pentru a-si dezvolta activitatea ludica, ii observa in jocul lor liber pentru a-i cunoaste mai bine. De asemenea, ofera jocuri structurate care vizeaza in mod explicit invatarea specifica. “

Joaca si invata

In trecut s-a publicat, de asemenea, un raport foarte cuprinzator cu privire la aceste puncte diferite. Acest document, intitulat “Joaca si invata, resursa de gradinita”, ofera, de asemenea, idei pentru integrarea jocului in cariera scolara in sectiunile Mici, Medii si Mari, nu numai in ceea ce priveste pedagogia, ci si planificarea spatiului.

Gradinita are un rol extrem de important in dezvoltarea copilului. Copilul dobandeste noi cunostinte, atat de importante pentru viitorul lui ca si scolar urmator.

0 Shares
You May Also Like