Legea care a oferit avantaje clientilor caselor de amanet

0 Shares
0
0
0

Este evident ca pana in momentul in care s-a ajuns la amanet auto, au fost multe alte bunuri care se amanetau in trecut. Amanet auto de astazi poate fi considerat amanet caruta din trecut sau pentru cei mai bogati, amanet trasura. In realitate se amanetau foarte multe lucruri si oamenii au considerat necesara o lege speciala pentru amanet.

In anul 1872 s-a dat una din cele mai importante legi in Anglia pentru a reglementa amanetul:

Un angajament este rambursabil in termen de un an, iar sapte zile de gratie sunt adaugate la an.

Angajamentele pentru £ 0.50 sau sub si care nu sunt rascumparate in timp devin proprietatea detinatorului de amanet.

Imprumuturile de peste 0,50 £ sunt rambursabile pana la vanzare, care trebuie sa fie prin licitatie publica.

In plus fata de o jumatate de pence (= aproximativ 0,2 p) pentru biletul de amanet (care uneori nu este taxat pentru sume foarte mici), brokerul are dreptul sa perceapa ca dobanda pentru o jumatate de luna  de 2 s. sau o in cazul in care imprumutul este sub £ 2 sau cate 6s acolo unde imprumutul este mai mare de 2 £. (Nota: “s.” = Shilling = 5p.)

Contractele speciale pot fi incheiate in cazul in care imprumutul depaseste 2 £, la o rata a dobanzii convenita intre creditor si debitor.

Existau si unele mentiuni care au facut ca infractiunile sa fie pedepsite prin condamnare sumara:

  • Primirea ilegala a bunurilor nu sunt proprietatea persoanei care amaneteaza.
  • Copiii cu varsta sub 12 ani nu au voie sa amaneteze. Nici batranii.
  • Bunurile nefinisate si hainele nu se puteau amaneta.
  • casa noua de amanet sau un broker nou trebuiau sa prezeinte un certificat de magistrat inainte de a putea primi o licenta.
  • Permisul nu poate fi refuzat daca solicitantul prezinta dovezi suficiente ca este o persoana de buna calitate.
  • Cuvantul amanet trebuie intotdeauna inscris cu litere mari deasupra usii magazinului.

Sunt elaborate prevederi pentru a proteja interesele debitorilor ale caror garantii neimpozitate sunt vandute in cadrul actului. Astfel, vanzarile prin licitatie pot avea loc numai in prima zi din luna  ianuarie, aprilie, iulie si octombrie. Aceasta legislatie fusese, fara indoiala, favorabila pentru imprumutat, mai degraba decat pentru imprumutant.

Dobanda anuala pe imprumuturi, de 2 s. a fost majorata prin acte succesive de la 6% in 1784 la 25% in 1800 si la 27% in 1860 si s-a restabilit la 27% in 1872. Dobanda anuala pe un imprumut de jumatate de coroana 12½p) este acum 260%, comparativ cu 173 in 1860 si 86 in 1784; punctul extrem este atins in cazul unui imprumut de 1 s. timp de trei zile, caz in care dobanda este de 1014% pe an.

O casa de amanet cunoscuta a fost facuta de  de Armata Salvarii, iar in 1894 Consiliul Judetean din Londra a considerat ca ar putea incerca ceva similar insa au renuntat rapid la idee..

Cresterea activitatii de amanet in Scotia, unde legea privind amanetul este in general in acord cu cea a Angliei, este remarcabila.

0 Shares
You May Also Like
Ce este Ethereum

Ce este Ethereum?

Asadar, ce este Ethereum? Analizam una dintre cele mai populare retele blockchain din lume, de la o simpla…