Tot ce trebuie sa stii despre vata bazaltica

0 Shares
0
0
0

Textilele tehnice au o varietate de aplicatii si industrii. Specificarea produsului final este o provocare mare, in special pentru bunurile industriale.

Textilele tehnice precum si vata bazaltica Rockwool, se dezvolta rapid in industria textila. Textilele inlocuiesc materialele traditionale din diverse sectoare ale economiei nationale.

Cresterea gradului de constientizare a mediului in intreaga lume a declansat o schimbare de paradigma catre proiectarea materialelor compatibile cu mediul inconjurator.

Utilizarea din ce in ce mai mare a materialelor compozite polimerice in diferite domenii ale aplicatiilor textilelor tehnice necesita dezvoltarea de produse capabile sa indeplineasca atat cerinte de mediu, cat si tehnice tot mai stricte.

Armaturile din fibre din material compozit sunt utilizate, in general, pentru a imbunatati proprietatile mecanice si rezistenta la mediu atunci cand are loc expunerea la mediu extrem.

Cea mai obisnuita armatura de fibre din rasina este fibra de sticla. Exista si alte tipuri de fibre pentru armare, cum ar fi fibra de carbon si fibrele de plastic.

Fibrele de sticla si carbon, ca intariri in compozite, sunt de o utilizare mai mare, deoarece poseda proprietati mecanice si termice excelente si durabilitate, dar este intotdeauna pusa o intrebare cand vine vorba de probleme de mediu.

Studiul fibrelor naturale a devenit din ce in ce mai important in ultimii ani datorita cresterii constientizarii cu privire la necesitatea protejarii resurselor ecologice si de mediu, inclusiv a resurselor forestiere in scadere.

In ciuda avantajelor naturalelor fata de cele traditionale (costuri reduse, densitate scazuta, proprietati de rezistenta specifice acceptabile, uzura scazuta a uneltelor si biodegradabilitate), acestea sufera de mai multe neajunsuri, cum ar fi natura lor hidrofila (care afecteaza compatibilitatea cu polimerii hidrofobi matrice), imprastierea proprietatilor mecanice si temperatura scazuta de procesare necesara.

In consecinta, sunt studiate in prezent noi materiale de armare. O astfel de armare noua ar putea fi reprezentata de vata bazaltica Rockwool. Fierurile minerale din bazalt nu sunt noi, dar adecvarea lor ca armare in compozitele polimerice este o problema relativ noua.

Acest mineral emergent este natural, sigur si usor de reciclat. Fibrele de bazalt au proprietati fizice si chimice bune, precum si o buna aderenta la metale, epoxii si lipici.

Nu numai ca se mandresc cu o buna rezistenta mecanica si chimica, dar prezinta si proprietati excelente de izolare termica, electrica si acustica.

Datorita tuturor acestor proprietati favorabile, fibra de bazalt poate fi folosita in mai multe aplicatii in materiale textile. In aceasta lucrare a fost discutata o scurta introducere a proprietatilor sale si a aplicatiilor fibrei de bazalt.

Fibra de bazalt este cunoscuta sub numele de material industrial verde. Fibra de bazalt este cunoscuta de-asemenea si sub denumirea de „material verde nepoluant din secolul XXI”.

Bazaltul este un material natural care se gaseste in rocile vulcanice originare din lava inghetata, cu o temperatura de topire cuprinsa intre 1500˚C si 1700˚C.

Fibrele de bazalt sunt 100% naturale si inerte. Produsele bazalice nu au reactie toxica cu aerul sau apa, sunt incombustibile si rezistente la explozie.

Atunci cand sunt in contact cu alte substante chimice, acestea nu produc reactii chimice care pot dauna sanatatii sau mediului. Au fost testate si dovedite a fi non-cancerigene si non-toxice.

Fibra de bazalt poate fi clasificata ca un material durabil, deoarece fibrele de bazalt sunt fabricate din material natural, iar in timpul productiei sale nu se adauga aditivi chimici, precum si solventi, pigmenti sau alte materiale periculoase.

Fibrele de bazalt sunt ecologice, deoarece reciclarea este mult mai eficienta decat in cazul fibrelor de sticla. Fibrele si tesaturile de bazalt sunt etichetate ca sigure, atat in ​​conformitate cu liniile directoare ale SUA, cat si ale orientarilor europene privind siguranta in munca.

Particulele sau fragmentele fibroase din cauza abraziunii sunt prea groase pentru a fi inhalate si depuse in plamani, dar este recomandata ingrijirea in manipulare.

Astazi, cercetarea, productia si majoritatea eforturilor de comercializare in fibre de bazalt se bazeaza in principal in unele tari, odata facute parte din Uniunea Sovietica (Georgia, Ucraina, aceeasi Rusia) si in China.

In anul 2000 a fost infiintata intreprinderea comuna Ucraina-Japonia a productiei BCF. Pe langa Japonia, Coreea de Sud, China, Austria si SUA lucreaza la tehnologia BCF. UE si unele alte tari au programe de cercetare bazalta pe fibre.

De retinut

Fibra de bazalt este un produs din fibre de inalta tehnologie verde, sanatos si ecologic, fara poluarea mediului. Este utilizat pe scara larga in domeniile militar si civil.

Nu numai ca are o semnificatie teoretica mare, ci si o mare semnificatie strategica pentru a consolida analiza si studiul proprietatilor fibrei de bazalt si a materialelor compuse ale acesteia.

Rezultatele arata ca: in comparatie cu fibra de sticla, fibra de carbon si fibra aramida, fibra de bazalt are proprietati mecanice bune, rezistenta la acid-alcali, proprietati electrice excelente, permeabilitate la unda ridicata, non-conductoare si izolare fonica excelenta si performanta de izolare.

Pe baza avantajelor de mai sus, combinatia de fibre de bazalt si substrat poate imbunatati proprietatile materialului.

Pe baza functiilor de mai sus, fibra de bazalt si compozitele sale pot fi realizate in imbracaminte de protectie la temperaturi ridicate si la temperaturi scazute si materiale izolatoare fonice utilizate in industria absorbtiei fonice si a izolarii termice.

Productia sa poate fi utilizata pe scara larga si in domeniile franei, electrice, electromagnetice si asa mai departe pentru caracteristicile sale unice.

0 Shares
You May Also Like
Ce este Ethereum

Ce este Ethereum?

Asadar, ce este Ethereum? Analizam una dintre cele mai populare retele blockchain din lume, de la o simpla…