Care a fost primul telefon mobil, cine l-a inventat si cand?

0 Shares
0
0
0

Telefoanele mobile nu au fost intotdeauna ca si gadget-urile inteligente de astazi.

Primul telefon mobil din lume

Eventual, acest articol va fi citit de mai multe ori prin intermediul dispozitivelor mobile. Dar nu intotdeauna telefoanele cu care suntem obisnuiti in secolul XXI au fost asa. Primul telefon mobil din istorie a fost mult mai limitat, in timp ce dimensiunea sa a fost foarte diferita de majoritatea modelelor de astazi.

Primul telefon mobil

Inginer Motorola Martin Cooper este considerat a fi primul om pentru a face un apel cu un telefon mobil. Inginerul a dezvoltat o tehnologie unica nemaiintalnita in lume, despre care nu a visat niciodata ca va deveni o parte providentiala a vietii noastre cativa ani mai tarziu.

Cooper a brevetat asa-numitul sistem de telefonie radio, cunoscut sub numele de sistemul de telefonie radio. S-a intamplat pe 17 octombrie 1973.

Americanul Cooper a fost primul care a facut un apel telefonic pe un telefon mobil: DynaTAC 8000X, considerat primul telefon mobil din lume.

Interesant este ca acest prim apel a venit de pe o strada din New York si, in plus, a ajuns la cel mai mare rival al sau din competitie, Joel Engel, de la Bell Labs al companiei AT&T.

Acest apel ar schimba cursul istoriei tehnologice pentru totdeauna. Intr-un interviu recent de acum cativa ani, Cooper, acum in varsta de 92 de ani, nu si-a imaginat niciodata ce va insemna inventia sa: “Stiam ca inventia va fi foarte populara in timp, dar nu m-am gandit sa vad in viata mea ca vor exista miliarde de telefoane mobile”.

Cum a fost DynaTAC 8000X?

Primul telefon mobil din lume a fost proiectat de marca Motorola si nu a avut nimic de-a face cu modelele actuale. Brandul l-a lansat pe 13 martie 1983 si a avut caracteristici indepartate de ceea ce ar putea fi considerat confortabil si accesibil.

A cantarit aproape 1 kilogram si a masurat 33 pe 4,5 pe 8,9 centimetri. In plus, nu era disponibil pentru majoritatea oamenilor, deoarece pretul sau era destul de ridicat: 3.995 de dolari la momentul respectiv.

In ciuda acestui fapt, un an mai tarziu, 300.000 de oameni din lume aveau deja DynaTAC.

Alaturi de aceste caracteristici, modelul dezvoltat de Cooper a avut o serie de restrictii marcate de faptul ca este aproape un prototip al revolutiei anilor ’90.

1984: Motorola a anuntat DynaTAC 8000X: 25 de centimetri inaltime si 30 de minute de autonomie dupa 10 ore de incarcare. A avut-o cineva? 

Pentru a avea o autonomie suficienta, DynaTAC a avut nevoie de un timp de incarcare de aproximativ 10 ore. In plus, el nu a avut posibilitatea de a trimite SMS-uri, care ar fi incluse in generatia urmatoare, si ar putea organiza o conversatie doar timp de 30 de minute.

Brandul a investit peste 100 de milioane de dolari pentru a obtine primul sau model si 15 ani de munca. Telefoane ieftine de la TotalConvert.ro sunt o alegere inteligenta.

Astazi, smartphone-urile au cucerit sute de milioane de utilizatori, dar a existat o perioada in care telefoanele mobile erau practic asa: dispozitive care iti permiteau doar sa efectuezi si sa primesti apeluri sau sa trimiti si sa primesti mesaje text scurte.

Deci, care a fost primul smartphone din istorie?

Este posibil ca Apple sa fi revolutionat acest concept cu interfata sa tactila si cu o idee mult mai puternica: cea a magazinului de aplicatii care a transformat aceste dispozitive in computere de buzunar reale. Cu toate acestea, cu ani inainte primele smartphone-uri au fost deja comercializate, inca departe de ceea ce vedem astazi, dar inca surprinzator pentru moment.

In PhoneArena ei revizuiesc acest concept, pe care l-au apreciat pentru prima data in 1997, cand Ericsson a descris modelul sau Ericsson GS88 “Penelope ca fiind un “smartphone”, separand cele doua cuvinte in limba engleza, “telefon inteligent“. Conceptul a fost explorat chiar mai devreme, in 1983 – desi fara a avea inca acest nume si bazat pe linia fixa – de companii precum Apple in colaborare cu compania de design Frog Design.

Unirea PDA-urilor si a telefoanelor mobile

Pentru multi, primul smartphone (din nou, fara acest nume) din istorie a fost IBM Simon Personal Comunicator, al carui prototip a aparut in 1992 si a carui vanzare a inceput in 1994. Acel telefon mobil cu caracteristici PDA avea un ecran monocrom de 160×293 pixeli si a fost posibil sa se deseneze pe el cu stylus-ul inclus. Succesul sau a fost foarte limitat, iar in februarie 1995 va inceta sa mai fie scos la vanzare.

Ar mai fi nevoie de sase ani pentru ca o companie sa comercializeze primul telefon care s-a vandut de fapt ca smarpthone cu toate literele. A fost Ericsson R380, un terminal care a costat aproximativ 700 de dolari si a fost primul terminal care a folosit si sistemul de operare Symbian nou aparut atunci.

0 Shares
You May Also Like