Ce caracteristici cauta dermatologii pentru dermatoscopul lor?

0 Shares
0
0
0

Dermatoscopia devine o practica obisnuita in serviciile de dermatologie din zilele noastre, deoarece imagistica marita a pielii se dovedeste a creste precizia unor diagnostice si a reduce biopsiile inutile.

Cu toate acestea, inainte ca un dermatolog sa poata incepe sa utilizeze un dermatoscop, el trebuie sa stabileasca ce caracteristici tehnice se vor potrivi cel mai bine nevoilor sale de imagistica. Iata mai jos o prezentare generala a dermatoscopiei si a principalelor caracteristici pe care le au instrumentele utilizate in aceasta tehnica medicala noninvaziva.

Dermatoscopia imbunatateste examenele traditionale de dermatologie

In mod traditional, serviciile de dermatologie se bazeaza pe observarea fizica a leziunilor cutanate, rezultatele diagnosticului fiind bazate pe ceea ce ar putea vedea ochiul liber.

Cu toate acestea, afectata de limitari umane inerente, aceasta abordare este ineficienta pentru cazurile complexe. Necesitatea unor imagini ale pielii mai clare, impreuna cu progresele tehnice in procedeele de marire si captare a imaginilor, au facut din dermatoscopie tehnica preferata neinvaziva pentru diagnosticarea afectiunilor pielii, cum ar fi melanomul.

Avand acces la o observatie mai detaliata a leziunii in studiu, dermatologii isi pot baza deciziile clinice pe motive mai solide. Eficacitatea in aplicarea dermatoscopiei a aratat o crestere de aproximativ 35% a preciziei diagnosticului.

Pe de alta parte, definite ca stetoscopul dermatologului, dermatoscoapele au cunoscut imbunatatiri inedite de la aparitia pe piata aparaturii medicale.

Dermatoscoapele originale erau aparate voluminoase rezervate pentru a fi utilizate exclusiv in timpul consultarii la unitatile medicale. Spre deosebire de acestea, dezvoltarea tehnologica suplimentara a echipat profesionistii cu dispozitive portabile care usureaza in mod clar examenul pe care il realizeaza un specialist dermatolog.

Caracteristici actuale ale dermatoscoapelor

Una dintre principalele caracteristici pe care le prezinta dermatoscoapele utilizate in tehnica moderna este reprezentata de compatibilitatea acestora cu dispozitivele mobile. In ultima vreme, dermatoscoapele au fost concepute pentru a fi utilizate in sinergie cu smartphone-uri si tablete.

Prevalenta lor coplesitoare, combinata cu cresterea calitatii camerei, fac din acestea partenerul perfect pentru o dermatoscopie mobila.

Natura mobila a dermatoscoapelor implica utilizarea camerei unui dispozitiv inteligent, facand toate marcile compatibile cu o astfel de caracteristica.

Cu toate acestea, doar cateva sunt capabile sa se adapteze la o gama larga de dispozitive. DL200 dermatoscope este un dermatoscop din gama Dermlite care are unele dintre cele mai avansate caracteristici, adaptandu-se nevoilor pe care le are orice specialist in acest domeniu.

O alta caracteristica la care sunt atenti specialistii este reprezentata de marirea oferita de dermatoscop. Insasi natura unei analize dermatoscopice se bazeaza pe o poza marita a unei imagini de inalta calitate, facand din aceasta un pas crucial pentru diagnosticul legat de dermatologie, in special cele referitoare la depistarea precoce a cancerului de piele.

In general, marea majoritate a dermatoscoapelor au o marire cuprinsa intre 10X si 40X. Cu toate acestea, trebuie precizat si ca marirea dermatoscoapelor mobile se bazeaza in mare masura pe calitatea camerei telefonului.

Sursa de lumina este o alta caracteristica urmarita pentru un dermatoscop eficient. Iluminarea afecteaza foarte mult calitatea imaginii dermatoscopice. Exista posibilitatea de lumina transversala data de unele dispozitive mobile, acestea permitand o capacitate de imagistica a pielii mai profunda, prezentand si avantajul de a identifica cu usurinta structurile maligne.

In plus, utilizarea luminii polarizate permite imagini directe in contact cu pielea, eliminand necesitatea unei interfete lichide si simplificand aceasta procedura de zi cu zi.

Accesibilitatea acestor instrumente este, de asemenea, o caracteristica importanta: pretul poate juca un rol cheie in a decide ce dispozitiv este cel mai potrivit. Avand in vedere complexitatea ambalarii tehnologiei de varf intr-un dispozitiv portabil, marea majoritate a dermatoscoapelor tind sa fie scumpe.

Iluminarea polarizata si nepolarizata

Toate dermatoscoapele trebuie sa ofere o metoda de eliminare a orbirii create de piele. Pentru a capta imagini de inalta calitate cu un dispozitiv nepolarizat, profesionistii din domeniul medical trebuie sa aplice un mediu lichid pe piele.

Dezavantajele acestei metode sunt ca aplicarea unui gel se poate dovedi dificila in multe cazuri (de exemplu, par semnificativ al corpului). In schimb, un dermatoscop polarizat ofera o iluminare specializata care elimina automat stralucirea creata de reflexia pielii si, astfel, elimina necesitatea aplicarii unui mediu lichid pe piele pentru fiecare sesiune de imagistica.

Imagini de contact si fara contact

In plus fata de iluminat, imaginile de contact si fara contact sunt calitati esentiale care vor determina modul in care dermatoscopul digital poate fi utilizat in practica pentru sarcini precum screeningul cancerului de piele.

Dermatoscopia de contact permite imagini de calitate superioara, deoarece dispozitivul este apasat pe piele si este benefic pentru majoritatea cazurilor de pacienti.

In schimb, desi imagistica fara contact nu poate oferi o calitate la fel de inalta a imaginilor, dispozitivul permite dermatologilor sa capteze imagini pe care un stereoscop de imagistica de contact standard nu le-ar putea, cum ar fi ranile deschise sau leziunile ridicate.

Interoperabilitatea

Un ultim punct nediscutat este interoperabilitatea dispozitivului cu alte programe medicale. In multe cazuri, dermatologii sunt obligati sa ia imagini si sa le pastreze in locatii fizice sau sa le salveze pe un sistem separat pentru referinte viitoare. Studiile arata ca aproape 50% din timpul unui dermatolog este dedicat lucrarilor EHR / birou din cauza unor cazuri de interoperabilitate precum acesta.

Dermatoscopele digitale DL200 dermatoscope sunt concepute pentru a capta imagini de calitate medicala ale pielii pentru screeningul cancerului de piele.

Este foarte recomandat pentru profesionistii din domeniul medical, deoarece ofera o calitate superioara a imaginii, imagini de contact interschimbabile si fara contact, precum si iluminare polarizata.

0 Shares
You May Also Like