Ce este Dogecoin?

0 Shares
0
0
0

Ce este Dogecoin?

Dogecoin este o criptomoneda open-source, peer-to-peer. Este primul memecoin care a fost creat initial pentru a ridiculiza lumea criptomonedelor. Cu toate acestea, astazi a devenit, fara indoiala, una dintre cele mai valoroase criptomonede din lume. Valoarea sa de piata a atins aproape 88 de miliarde de dolari in mai 2021. O mare parte din succesul sau este rezultatul sprijinirii personalitatilor influente din intreaga lume, cea mai proeminenta dintre acestea fiind Elon Musk.

Dogecoin se bazeaza pe populara mema de pe internet, numita „doge”, care este practic un caine Shiba Inu care vorbeste intr-o engleza stricata. A fost menita sa fie o reprezentare satirica a criptomonedelor, dar in curand a devenit populara in randul oamenilor. Elon Musk a numit-o „criptografia oamenilor”. Dogecoin este folosita in principal de oameni pentru a da bacsis creatorilor de continut pe Twitter si Reddit. De asemenea, a fost folosita pentru a strange fonduri pentru diverse proiecte si intreprinderi.

Cine a creat Dogecoin?

Dogecoin a fost creata de inginerii de software Jackson Palmer si Billy Markus in 2013. Povestea originii din spatele Dogecoin este destul de interesanta. Jackson Palmer, care era manager de produs la Adobe Inc, a postat un tweet sub forma de gluma, sustinand ca investeste intr-o moneda cunoscuta sub numele de Dogecoin. Desi a postat pe Twitter in gluma, multi oameni au sustinut ideea ca este nevoie de un token amuzant si entertaining pe piata. Asa ca Palmer a facut echipa cu Billy Markus, care a fost dezvoltator de software la IBM si au creat Dogecoin.

Potrivit lui Palmer, intregul proiect a fost menit sa fie un hobby sau un proiect secundar, dar foarte repede s-a dezvoltat o comunitate in jurul proiectului si a mers mai departe decat anticipasera.

Billy Markus a proiectat software-ul din spatele Dogecoin si l-a bazat pe Luckycoin, care deriva din Litecoin. Markus este cunoscut ca „Shibetoshi Nakamoto”, care este o referire directa la misteriosul creator al Bitcoin, Satoshi Nakamoto. Dogecoin a fost lansat oficial pe 6 decembrie 2013, iar in 2 saptamani valoarea sa a crescut cu aproximativ 300%. In iunie 2014, fundatia Dogecoin a fost creata pentru a prezida codul monedei. In 2015, Jackson Palmer a parasit Dogecoin, invocand prezenta elementelor toxice in cadrul comunitatii.

Cum functioneaza?

Mecanismul de consens al Dogecoin este Proof-of-Work (PoW), care este acelasi folosit de Bitcoin si Litecoin. Practic, ceea ce inseamna Proof-of-Work este ca minerii care doresc sa mineze Dogecoin trebuie sa-si dedice puterea de calcul pentru a verifica blocurile si pentru a castiga recompense sub forma de Dogecoin. Aceasta putere de calcul este de obicei sub forma de GPU si, prin urmare, minerilor li se cere sa aiba hardware adecvat inainte de a mina Dogecoin. Dogecoin a fost creat folosind tehnologia scrypt a Litecoin, o functie hash care face ca tranzactiile cu Litecoin sa fie mai rapide decat Bitcoin.

La inceput, Dogecoin a fost limitat la 100 de miliarde de monede; cu toate acestea, mai tarziu, a fost schimbat la o aprovizionare nelimitata. Aceasta inseamna ca nu exista nicio limita pentru Dogecoin monedele care pot fi minate. Una dintre cele mai importante caracteristici ale Dogecoin sunt tranzactiile sale rapide si comisioanele mici de tranzactie, ceea ce l-a facut extrem de popular printre cei care sunt deranjati de taxele mari si vitezele lente ale criptogreilor traditionali precum Bitcoin si Ethereum.

Comunitatea Dogecoin

Cea mai importantă parte a călătoriei monedei Dogecoin de până acum a fost comunitatea sa uimitoare. Adoptarea pe scară largă de către comunitate a ajutat cu adevărat Dogecoin nu numai să rămână în viață, ci și să prospere. Există mai mult de 300.000 de membri ai subreddit-ului, r/dogecoin. Comunitatea de acolo este în general cunoscută a fi prietenoasă și primitoare.

Lucrul grozav al adoptării sale de către publicul larg a fost că majoritatea cazurilor de utilizare pe care le-am văzut până acum au fost pentru cauze nobile. În 2014, comunitatea Dogecoin a strâns 55.000 USD în DOGE, pentru a sponsoriza pilotul NASCAR Josh Wise. În mod similar, a fost lansată inițiativa Doge4Water pentru a strânge mii de dolari, pentru a oferi acces la apă curată în Kenya.

Ce este DOGE?

DOGE este criptomoneda nativă a rețelei. Este un jeton inflaționist, ceea ce înseamnă că are o ofertă nelimitată. Acest lucru oferă stabilitate prețului jetonului, cu toate acestea, menține prețul foarte scăzut. Funcția principală a DOGE în cadrul rețelei este de a oferi o recompensă minerilor care minează prin rezolvarea ecuațiilor matematice complexe, folosind resursele lor de calcul. În afara rețelei, DOGE este folosita în cea mai mare parte de comunitatea sa activă pentru a oferi ponturi creatorilor de conținut pe Twitter și Reddit.

A atins maximul istoric în mai 2021. La momentul redactării acestui articol, peste 130 de miliarde de DOGE sunt în circulație, iar capitalizarea sa de piață depășește 34 de miliarde de dolari.

Ingrijorari

Cea mai presanta ingrijorare cu privire la Dogecoin este ca este un jeton inflationist. Practic, ceea ce inseamna acest lucru este ca nu exista o limita a numarului de jetoane care vor fi lansate pe piata, prin urmare, tot mai multe jetoane vor continua sa fie batute. Acest lucru creeaza o mare problema, deoarece nu permite crearea raritatii si, prin urmare, pretul Dogecoin ramane scazut. De asemenea, acest lucru ii descurajeaza pe Hodlerii (detinatorii) pe termen lung sa pastreze moneda, deoarece aceasta poate fi foarte volatila.

O alta problema este lipsa aplicatiei in lumea reala. Spre deosebire de alte Altcoins (monede alternative) care au cazuri de utilizare specifice sau multifunctionale, nu are nicio utilitate specifica in afara de transferul de valoare. Este folosita in principal pe Reddit, de catre utilizatori pentru a da bacsis altor creatori de continut, dar, in afara de asta, nu are prea multe de facut. In mod similar, dezvoltatorii Dogecoin sunt aproape toti voluntari si nu a avut loc o dezvoltare semnificativa a proiectului. Cu toate acestea, dupa cresterea pretului si interesul unor oameni ca Elon Musk, exista o speranta reinnoita ca proiectul va fi dezvoltat in continuare.

De unde se poate cumpara DOGE?

Puteti achizitiona DOGE pe majoritatea schimburilor importante, de exemplu prin schimbul KuCoin, la fel cum ati cumpara o alta criptomoneda. Puteti plasa fie o cumparare de piata, fie o cumparare limita. Cu o cumparare limita, determinati pretul pe care sunteti dispus sa-l platiti, iar comanda dvs. este completata odata ce pretul jetonului atinge pretul limita.

Daca doriti sa puneti mana pe token rapid, puteti plasa un ordin de piata, in care sunteti de acord sa platiti pretul curent si sa va completati comanda aproape imediat. Daca sunteti interesat sa achizitionati DOGE, puteti face acest lucru vizitand KuCoin sau Binance.Com sau chiar iTrustCapital.

0 Shares
You May Also Like
Ce este Ethereum

Ce este Ethereum?

Asadar, ce este Ethereum? Analizam una dintre cele mai populare retele blockchain din lume, de la o simpla…