Despre Elrond: Ce este Elrond si cum functioneaza Jetonul EGLD?

0 Shares
0
0
0

Elrond este o platforma bazata pe blockchain, construita pentru viteza, securitate si scalabilitate. Utilizeaza o evolutie inovatoare a tehnologiilor actuale pentru a crea o retea suficient de puternica pentru a functiona la „scala internetului”.

Daca ati facut parte din criptovers pentru o perioada lunga de timp, probabil ati auzit de trilema scalabilitatii.

Problema scalabilitatii: cele trei caracteristici principale ale unei retele blockchain mature (scalabilitate, securitate si descentralizare) sunt imposibil de realizat simultan folosind tehnologia actuala, in special Proof of Work (PoW), algoritmul de consens folosit de Bitcoin.

De exemplu, Ethereum, cea mai importanta retea blockchain din lume, este afectata de probleme legate in mare parte de PoW si incearca sa rezolve problema folosind Proof of Stake (PoS).

De cand a fost inventat de co-fondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, in 2015, a aparut un intreg subsector de proiecte de criptomonede dedicate rezolvarii trilemei scalabilitatii.

Un alt proiect dedicat rezolvarii acestei trileme, si subiectul principal al acestui articol, este Elrond.

Ce este Elrond?

Anuntat in 2019, Elrond se descrie ca o platforma blockchain scalabila, rapida si sigura pentru aplicatii distribuite, cazuri de utilizare in intreprinderi si noua economie a internetului.

Elrond sustine ca rezolva trilema scalabilitatii cu o imbunatatire de 1000 de ori a vitezei, scalarii, costurilor si experientei utilizatorului blockchain.

Suna grozav, dar…

Cum functioneaza asta?

Scopul Elrond este cresterea debitului sau tranzactiilor pe secunda ale intregii retele, cu o tehnica de scalare numita Adaptive State Sharding. De asemenea, introduce o abordare noua a consensului numita Secure Proof of Stake (SPoS).

Pentru a intelege complet Elrond, va trebui sa intelegeti aceste doua tehnologii, cum difera de metodele actuale de fragmentare si consens si de ce aceste diferente sunt esentiale pentru scalare.

Acum, cum functioneaza Elrond?

Adaptive state sharding

Abordarea optima a sharding-ului blockchain trebuie sa ia in considerare avantajele tuturor celor trei tipuri de sharding:

  • State sharding, in care „starea” sau istoricul intregii retele este impartita in diferite „shards”, adica fragmente sau sectiuni ale retelei. Fiecare shard are istoricul/registrul sau, iar nodurile (calculatoarele conectate la retea) trebuie doar sa mentina starea shard-ului in care se afla, reducand dramatic cantitatea de capacitate de stocare latenta de care au nevoie.
  • (Transaction sharding) Fragmentarea tranzactiilor, in care tranzactiile sunt mapate la fragmente pentru procesare pe baza unor criterii precum adresa expeditorului si fiecare fragment proceseaza tranzactiile in paralel cu alte fragmente. Aici, fiecare nod pastreaza o evidenta a starii intregii retele.
  • Network sharding gestioneaza modul in care nodurile sunt grupate in shard-uri si poate optimiza comunicarea, deoarece trimiterea mesajelor catre nodurile dintr-un shard se poate face mult mai rapid decat catre intreaga retea.

Adaptive state sharding functioneaza ca o solutie la problema scalabilitatii prin imbunatatirea comunicarii in interiorul fragmentelor si cresterea performantei si eficientei retelei. Face acest lucru combinand toate cele trei tipuri de sharding intr-o solutie care permite procesarea paralela la toate nivelurile.

Fragmentele sunt sectiuni mai mici ale retelei proiectului Elrond si sunt folosite pentru scalare. Fiecare shard se ocupa de o parte a statului (conturi, contracte inteligente, blockchain) si procesarea tranzactiilor, astfel incat fiecare shard poate procesa doar o fractiune din tranzactii in paralel cu alte shard-uri.

Dovada sigura a mizei (SPoS)

SPoS este abordarea lui Elrond pentru consens. Elimina risipa de calcul PoW combinand eligibilitatea prin miza (aici, un falsificator, similar unui miner, are mai multe sanse sa creeze un bloc in functie de cantitatea de moneda pe care o detine si de cat timp o pastreaza in comparatie cu alti falsificatori) si rating – baza pentru Proof of Stake – cu selectie aleatorie a validatorului si o dimensiune optima pentru grupul de consens.

Protocolul de consens asemanator BFT al lui Elrond mentine un nivel de securitate ridicat prin esantionarea aleatorie a grupului de consens si amestecarea aleatorie a nodurilor in alte fragmente pentru a preveni coluziunea. Foloseste o sursa aleatorie impartiala, imprevizibila, generata de persoana care propune blocul prin semnarea sursei aleatoare anterioare.

Elrond VM

Elrond Virtual Machine este un motor dedicat de executie a contractelor inteligente, construit pe WebAssembly (WASM). Acesta extinde limbile disponibile pentru dezvoltatorii de contracte inteligente, inclusiv Rust, C/C++, C# si Typescript. Dezvoltatorii pot scrie contracte inteligente in orice limba cu care sunt familiarizati, le pot compila pe WASM si pot depana cu usurinta formatul WAT care poate fi citit de om.

Metalant

Un Metachain este un blockchain care ruleaza intr-un fragment unic. Aici, responsabilitatile nu sunt procesarea tranzactiilor, ci legalizarea si finalizarea antetelor blocurilor shard procesate.

Alte sarcini:

  • Facilitarea comunicarii intre fragmente.
  • Stocarea si mentinerea unui registru de validatori.
  • Declansarea de noi epoci.
  • Procesarea provocarilor pescarilor.
  • Taiere (slashing) si recompensa.

Noduri

Un nod poate fi orice de la un computer, smartphone sau server care ruleaza clientul Elrond si transmite mesajele primite de la partenerii sai.

Nodurile pot indeplini un rol de validator, observator sau pescar, oferind diferite niveluri de suport retelei si castigand recompense proportionale.

Validatorii sunt noduri din reteaua Elrond care au furnizat garantii (sau „miza”) sub forma de jetoane EGLD pentru a deveni eligibili sa proceseze tranzactii si sa participe la mecanismul de consens. Acestia sunt recompensati din taxele de protocol si tranzactii si risca sa-si piarda miza daca conspira pentru a perturba reteaua.

Observatorii sunt noduri fara miza. Sunt membri pasivi ai retelei care pot actiona ca o interfata de citire si retransmitere. Observatorii sunt fie Full: care pastreaza intreaga istorie a blockchain-ului, fie Light: pastreaza doar doua epoci de istorie blockchain. Observatorii nu sunt recompensati pentru participarea lor.

Un Pescar este un nod care verifica validitatea blocurilor dupa ce acestea au fost propuse. Ei contesta blocurile invalide (tranzactii false) create de actori rau intentionati si sunt recompensati in EGLD. Pescarii pot fi validatori care nu fac parte din runda actuala de consens sau observatori.

Jetonul EGLD

Jetonul EGLD (“Electronic Gold” / „Aur electronic”) este moneda nativa a retelei Elrond. Acesta alimenteaza reteaua Elrond, servind ca mijloc de schimb intre utilizatori si dezvoltatori – care platesc taxe de tranzactie pentru a utiliza reteaua si validatori – care iau aceste taxe drept plata pentru serviciile pe care le furnizeaza.

Reteaua Elrond ofera o platforma pentru a implementa contracte inteligente, aplicatii descentralizate (sau dApps) si chiar protocoale blockchain intregi. Cu toate acestea, moneda EGLD este unitatea de valoare care permite aceste activitati. EGLD guverneaza reteaua prin miza si recompense de validare si ca plata pentru tranzactii si contracte inteligente.

Echipa Elrond

Elrond a fost co-fondat la sfarsitul anului 2017 de Beniamin si Lucian Mincu, alaturi de Lucian Todea.

Inainte de Elrond, fratii au co-fondat MetaChain Capital, un fond de investitii in active digitale, si ICO Market Data, care aduna informatii despre ofertele initiale de monede. Todea este fondatorul/CEO al Soft32, un site de revizuire si descarcare a software-ului, si partener al mobilPay, o aplicatie de plati mobile.

In iunie 2021, echipa Elrond cuprinde 27 de dezvoltatori, designeri si ingineri de la Intel, Microsoft, ITNT si Soft32. De asemenea, contine sapte consilieri dela companii populare precum Google, NASA si (si) Ethereum si experti de la Universitatea George Mason (GMU) si Universitatea din Illinois (UI). Printre acesti consilieri se numara duo-ul fondator City of Zion si NEX, Fabio Canesin si Ethan Fast.

Elrond nu este singura retea care incearca sa rezolve trilema scalabilitatii. Proiectele similare cu o abordare a viitorului criptomonedelor securizate si scalabile includ proiecte mai populare precum Ethereum si Algorand.

Iata cum se compara Elrond.

Elrond vs. Algorand

Prima si cea mai notabila diferenta dintre Algorand si Elrond este fragmentarea – sau absenta acesteia. Blockchain-ul Algorand nu implementeaza nicio tehnologie de sharding si se bazeaza pe algoritmul de consens pur Proof of Stake (PPoS).

In Algorand, tranzactiile sunt aprobate si verificate de comitetele de noduri alese aleatoriu. Acest lucru este ajutat de o functie de verificare personalizata numita Functie aleatorie verificabila (VRF). VRF se asigura ca procesul de selectie a comisiilor este transparent, dar privat, functionand similar cu o loterie – alegand aleatoriu „liderii” pentru a propune un bloc si membrii comitetului sa voteze acel bloc.

Pentru a informa fiecare validator selectat despre ceilalti validatori cu care vor avea consens; mesajele de consens trebuie propagate in intreaga retea – ceea ce duce la un consens mai lent.

In consecinta, selectia validatorilor in Algorand poate dura pana la 12 secunde. Pe de alta parte, in Elrond, un anumit fragment va obtine selectia si consensul in ~4 secunde. Desi debitul lui Algorand atinge varfuri la 926 TPS, aceste diferente inseamna ca nu este inca aproape de varful actual al Elrond de 263.000 TPS.

Dupa cum am stabilit mai devreme, debitul lui Elrond va creste liniar in functie de numarul de fragmente din retea. In Algorand, acest debit poate scadea doar pe masura ce nodurile cresc – fara tehnologia de fragmentare, nodurile vor atinge in curand limitele de stocare si comunicare.

Elrond vs. Ethereum 2.0 (Serenity)

Actualizarea Ethereum 2.0, cunoscuta si ca Serenity, se afla in prezent in faza 1 de testare si isi propune sa imbunatateasca debitul prin implementarea unui algoritm de consens PoS si a tehnologiei de fragmentare.

Diferentele cheie dintre aceste doua retele sunt in tranzactiile pe secunda (TPS), implementarea sharding-ului, capacitatile de scalare si securitate.

Serenity va rula un set predeterminat de 1024 de fragmente la lansare, ceea ce ridica ingrijorari (explicate mai jos) cu privire la securitate daca nodurile parasesc sistemul.

Fragmentele au un numar minim de noduri per fragment. Acest lucru asigura ca sunt ferite de atacurile unor actori rau intentionati. Daca nodurile parasesc reteaua Ethereum 2.0, acest lucru va forta unele fragmente sa treaca sub numarul minim de noduri pentru a mentine numarul de 1024 de fragmente.

In schimb, sharding-ul adaptiv al starii lui Elrond permite shard-urilor sa se imbine sau sa se imparta pentru a mentine numarul optim de noduri intr-un shard. Ca rezultat, reteaua scade numarul de fragmente pe masura ce fragmentele pleaca – sau creeaza mai multe fragmente pe masura ce mai multe noduri se unesc.

O alta diferenta de remarcat este viteza tranzactiei. Ethereum ruleaza in prezent la o viteza de tranzactie de 20 TPS, dar odata cu implementarea upgrade-ului Serenity, va efectua pana la 10.000 de tranzactii pe secunda.

La lansare, reteaua principala Elrond a functionat la 15.000 TPS. Scalabilitatea sa a fost dovedita intr-un testnet public cu 50 de fragmente care ruleaza la 263.000 TPS – de 10 ori mai mult decat sistemul international de plati, Visa, care poate procesa pana la 25.000 de tranzactii in fiecare secunda si o imbunatatire de 10.000 de ori fata de 20TPS de la Ethereum 1.0 .

Elrond si-a indeplinit promisiunea de a creste de 1000 de ori debitul. In ciuda acestui fapt, echipa sa crede ca, pe masura ce reteaua Elrond creste, va continua sa imbunatateasca debitul – pe masura ce se creeaza mai multe fragmente, permitand o procesare paralela mai semnificativa.

Aprovizionare si durabilitate EGLD

Jetonul Elrond este limitat in aprovizionare, incepand de la 20 de milioane EGLD. Desi sunt batute noi jetoane pentru a recompensa validatorii retelei, oferta maxima de monede nu poate depasi niciodata 31.415.926 EGLD. Se preconizeaza ca acest numar va scadea pe masura ce se proceseaza mai multe tranzactii.

Mecanismul de consens PoW Bitcoin ridica preocupari de mediu din cauza cantitatilor mari de putere de calcul si terawati de electricitate implicati in validarea tranzactiilor. In schimb, Elrond asigura scalabilitate, ramanand in acelasi timp sustenabil prin SPoS si sharding-ul adaptiv.

Procesarea unei tranzactii in reteaua Elrond, chiar si atunci cand functioneaza la capacitate maxima, necesita doar 88 de mili-Wh, de 624 de milioane de ori mai eficient decat cei 550 kWh ai Bitcoin per tranzactie.

Bine, dar fara PoW, cum se desfasoara activitatea de minerit in reteaua Elrond?

Nu minezi.

Orice utilizator care trimite o tranzactie (transferuri simple de jetoane sau apeluri catre contracte inteligente) catre reteaua Elrond trebuie sa plateasca o taxa in jetoane EGLD. Aceste taxe servesc drept recompense pentru validatori.

Mizele servesc drept garantie pentru „comportamentul bun” al validatorilor: acestia isi vor pierde miza (stabilita in prezent la 2.500 EGLD) daca incearca sa abuzeze de influenta lor asupra retelei.

Sa presupunem ca un validator se comporta incorect sau efectueaza actiuni rau intentionate. In acest caz, va fi amendat in consecinta si va pierde EGLD, o actiune cunoscuta sub denumirea de reducere a mizei, si ii va fi, de asemenea, retras statutul de validator. Aceasta forma de pedeapsa este rezervata infractiunilor grave.

Nodurile de validare au scoruri individuale de evaluare care exprima fiabilitatea si capacitatea de raspuns a acestora. Evaluarea va creste pentru nodurile „bine comportate”: de fiecare data cand un validator ia parte la un consens de succes, ratingul sau creste.

Opusul este, de asemenea, adevarat: un validator care este offline in timpul consensului sau care nu reuseste sa contribuie la producerea blocurilor va fi considerat nefiabil si va experimenta o scadere a ratingului sau.

Istoricul tranzactionarii EGLD

Potrivit datelor de la Cointelegraph Markets si TradingView, de cand a atins un minim de 115 USD pe 25 martie, pretul EGLD a acumulat mai mult de 110% pana la un nou maxim istoric de 245,80 USD pe 12 aprilie, deoarece o serie de declaratii favorabile au condus la cresterea volumului sau de tranzactionare.

Pretul EGLD a fost afectat de adoptarea in lumea reala, ca pe 7 aprilie, cand Elrond a transmis ca Universitatea Lucian Blaga din Sibiu isi propune sa implementeze metode de plata cripto pentru cei 11.000 de studenti ai sai, permitand celor interesati sa isi plateasca taxele de admitere folosind EGLD.

O alta dezvoltare semnificativa, si anume un parteneriat cu Shopping.io, a fost impartasita pe 10 aprilie. Conform acesteia, cumparatorii ar putea castiga recompense de la unii dintre cei mai mari retaileri din Statele Unite prin cumparaturi cu EGLD.

Recent, Polkamon a ajutat, de asemenea, sa atraga atentia asupra lui Elrond cand a declarat ca se va integra cu platforma Elrond in Q3 pentru a „imbunatati experienta utilizatorului cu viteza si confort suplimentare”.

Cum sa cumparati EGLD?

Acum ca stiti totul despre Elrond, ati putea fi curios sa vedeti cum sta treaba. Iata cateva dintre cele mai bune piete pentru a cumpara EGLD.

Coinbase este o platforma de schimb criptografica lider si un loc excelent pentru a incepe daca sunteti nou in schimbul cripto. Este conceputa pentru a fi cat mai simpla posibil, o comoditate reflectata in preturile sale. Pentru o descriere mai detaliata, consultati recenzia noastra despre Coinbase.

Binance este unul dintre cele mai cunoscute schimburi de criptomonede din lume. Cand achizitionati EGLD de aici, beneficiati de comisioane de schimb mai mici decat bursele concurente. Lichiditatea sa crescuta inseamna ca puteti cumpara si vinde rapid jetoane pentru a profita de informatiile care ar determina un investitor sa ia o decizie de cumparare sau vanzare. Cititi recenzia noastra despre Binance.

Gemini: cunoscuti pentru asistenta pentru clienti cu mult peste medie, cei de la Gemini s-au separat de schimburile care se lupta sa tina pasul cu nevoile de asistenta pentru clienti cu serviciile lor rapide si prietenoase pentru incepatori. Spre deosebire de majoritatea schimburilor, Gemini va permite sa incepeti tranzactionarea imediat ce depuneti prin transfer bancar. Cititi recenzia noastra despre Gemini.

Pentru o lista cuprinzatoare si o comparatie pe piata, consultati ghidul nostru despre cele mai bune schimburi de criptomonede.

Unde va puteti stoca monedele EGLD?

Iata cateva dintre cele mai bune portofele pentru EGLD. Pentru mai multe portofele complete care accepta EGLD, puteti consulta ghidul nostru pentru alegerea unui portofel cripto in 2021.

Elrond Web Wallet este portofelul oficial al comunitatii Elrond. Este simplu, sigur si usor de creat si permite utilizatorilor sa stocheze, sa trimita, sa primeasca si sa faca tranzactii in alt mod cu jetoane EGLD.

Maiar este un portofel digital oficial EGLD alimentat de reteaua blockchain Elrond. Crearea acestui portofel este foarte simpla, deoarece nu aveti nevoie de o parola, chei private sau fraze de acces de recuperare. Portofelul criptat end-to-end accepta EGLD, Ethereum (ETH), Binance (BNB), ERD ERC20, ERD BEP2 si intentioneaza sa accepte BTC in viitor.

Trust Wallet este portofelul oficial al Binance si se bucura de increderea a peste 5 milioane de utilizatori din intreaga lume. Portofelul mobil si-a extins acum suportul pentru jetoanele EGLD, ceea ce inseamna ca toti utilizatorii actuali si noi ai portofelului Trust pot detine acum jetoane Elrond in portofelele lor.

Ganduri finale: Elrond Crypto si Scaling

Cu fragmentarea starii adaptive si protocoalele Secure Proof of Stake, Elrond aduce o abordare interesanta a scalabilitatii blockchain, prezentand viteze de tranzactie si numere de debit fara precedent.

Fiind un „blockchain public inovator conceput pentru a se extinde”, Elrond pare sa-si fi atins obiectivul de a pastra securitatea si viteza, realizand in acelasi timp scalabilitate si durabilitate.

Progrese pana acum:

Intre 2018 si ianuarie 2021, Elrond a dezvoltat doua prototipuri si a finalizat atat un testnet privat, cat si unul public. In august 2019, Elrond a lansat detaliile despre economia sa pentru participantii si validatorii retelei.

Mai tarziu in acel an, echipa a optat sa schimbe VM initiala a Elrond pentru un mediu bazat pe WASM. Reteaua principala Elrond a fost lansata in iulie 2020, iar aplicatia Maiar in ianuarie 2021.

La ce sa ne asteptam in continuare

Elrond intentioneaza sa implementeze un mecanism de guvernanta in lant care sa le permita participantilor la retea sa voteze asupra modificarilor esentiale ale protocolului si sa influenteze directia viitoare a protocolului la un moment dat in primul trimestru din 2021 si sa lanseze DeFi2.0 in curand.

Daca doriti, puteti lua legatura cu echipa Elrond la contact@elrond.com si careers@elrond.com.

0 Shares
You May Also Like
Ce este Ethereum

Ce este Ethereum?

Asadar, ce este Ethereum? Analizam una dintre cele mai populare retele blockchain din lume, de la o simpla…