Ce este o statie de epurare?

0 Shares
0
0
0

O statie de epurare reprezinta un ansamblu de constructii ce are ca destinatie epurarea apelor uzuale prin diferite metode mecanice sau biologice. Dupa cum bine stiti, capacitatea unei statii de epurare se exprima in metri cubi pe zi.

Cand ne referim la apele industriale uzate vorbim de fapt de cantitatea totala de apa care se evacueaza din incintele unor societati care desfasoara diferite activitati industriale sau comerciale.

Prin epurare se intelege procesul de retinere si neutralizare a substantelor daunatoare ce se regasesc in apa menajera sau industriala. Statiile de epurare sunt statii foarte complexe, dar regasim si statii mai simple in functie de nevoile fiecaruia in parte.

Acestea sunt proiectate special pentru a servi procesului de epurare. In privinta apelor uzate, acestea au un caracter anorganic si sunt tratate in statii de epurare in urma proceselor fizico-chimice precum sedimentarea, neutralizarea, coagularea sau absorbtia.

Cele care au caracter organic sunt tratate in statii de epurare atat prin procese fizice, chimice cat si biologice. Daca doriti sa amplasati o astfel de statie, veti avea nevoie de un teren disponibil doar pentru aceasta, nu si pentru alte destinatii.

In felul acesta, in jurul statiei se va asigura o zona de protectie sanitara. Din pacate, capitala nu are o statie de epurare finalizata, iar apele uzate se deverseaza in Dambovita dupa care ajung in mare.

Statii de epurare avem la restaurante, a fast food-uri, cantine, carmangerii sau la service-urile auto. Sunt si statii de epurare a apelor menajere individuale pentru comunitati, dar si statii pentru ape industriale ori sisteme de reciclare a apei in cazul spalatoriilor auto.

De ce statiile de epurare sunt eficiente

Datorita progreselor care au fost inregistrate in ultimii ani, statiile de epurare au inceput sa fie construite din ce in ce mai temeinic, dar si cu o raspundere mult mai mare, fiind totodata si mult mai economice.

Daca ne referim la comunitati mari, o statie de epurare va fi realizata in general din beton, iar in cazul debitelor mari, deversarea se face in receptorul natural. Asadar, vom intelege utilitatea unui astfel de sistem in momentul in care ne vom da seama de beneficiile acestuia.

Chiar daca natura ne ofera totul gratis, noi trebuie sa fim constienti de faptul ca ceea ce trebuie sa ii dam la schimb este sa o protejam folosindu-ne de toate metodele si solutiile pe care le avem la indemana si de care dispunem.

Cand vorbim de o statie de epurare, primul gand ne duce la suma ce urmeaza a fi folosita pentru realizarea unui asemenea proiect avand in vedere ca acesta este unul de anvergura, iar materialele folosite nu sunt nici de departe ieftine.

Insa, daca este sa ne referim la costul unei astfel de statii de epurare, pentru a ne da seama de suma pe care o avem de investit, putem face o comparatie cu anii trecuti si vom ajunge la concluzia ca totusi parca nu e atat de scumpa.

0 Shares
You May Also Like