Ce este un actuator termic?

0 Shares
0
0
0

Ce este un actuator? Actuatoarele sunt doar dispozitive care convertesc energia in miscare. Un actuator termic este un tip de motor neelectric care contine componente precum un piston si un material sensibil la caldura care este capabil sa produca miscare liniara ca raspuns la schimbarile de temperatura.

Aceste dispozitive pot fi utilizate pentru multe aplicatii. Dispozitivele de actionare termica sunt utilizate pe scara larga in industria aerospatiala, auto si agricola.

Un actuator Salus 2021 este unul dintre putinele dispozitive care nu necesita o sursa de alimentare externa pentru a crea miscare. Intr-un sistem de actionare termica, schimbarile de temperatura pot fi utilizate pentru a efectua anumite sarcini, cum ar fi zavoarele de eliberare, comutatoarele de functionare si supapele de deschidere sau inchidere.

Ce este un actuator?

Aceste dispozitive sunt foarte sensibile si pot fi utilizate pentru aplicatii care trebuie sa functioneze chiar si cu modificari foarte mici de temperatura.

Materialele sensibile la caldura utilizate intr-un actuator termic raspund la fluctuatiile de temperatura, ceea ce determina deplasarea componentei pistonului actuatorului. Aceste materiale se extind odata cu cresterea temperaturilor si conduc un piston din actuator.

Atunci cand un actuator termic este expus la o scadere a temperaturii, materialele sensibile la caldura pe care le contine se contracta, permitand retragerea pistonului dispozitivului.

Cursa se refera la distanta in care un piston se deplaseaza spre exterior de la un actuator. Multe dintre cele mai comune actuatoare termice au pistoane care se pot extinde intre 0, 381 milimetri si 12,7 milimetri. Majoritatea dispozitivelor de actionare termica raspund la temperaturi cuprinse intre 30 si 300 de grade Celsius.

Producatorii produc actuatoare termice intr-o varietate de dimensiuni si configuratii, facandu-le ideale pentru multe aplicatii diferite. Multe actuatoare termice sunt proiectate pentru a fi utilizate in medii cu presiune sau vid, gaz sau lichid.

Acestea pot fi realizate din materiale rezistente si durabile, cum ar fi alama, aluminiu sau otel inoxidabil, si au configuratii de montare specifice clientului. Actuatoarele termice sunt usor de prelucrat si pot fi proiectate pentru orice tip de filet sau capat de supapa. Un actuator termic bine proiectat este rezistent la socuri si vibratii.

In industria aerospatiala, dispozitivele de actionare termica sunt utilizate in dispozitivele de inchidere de siguranta, controlul temperaturii combustibilului si sistemele de lubrifiere a motorului. Acest tip de actuator este utilizat pe scara larga in agricultura in sistemele de irigare a animalelor pentru protectia impotriva inghetului si in sistemele de ventilatie automata in sera. Industria auto foloseste actuatoare termice pentru racirea angrenajelor, termostat si aplicatii de control al temperaturii uleiului.

ce este un actuator

Valori de performanta

Masurile de performanta ale actuatorului includ viteza, acceleratia si forta (alternativ, viteza unghiulara, acceleratia unghiulara si cuplul), precum si eficienta energetica si considerente precum masa, volumul, conditiile de functionare si durabilitatea.

Ce este un actuator : putere

Atunci cand se ia in considerare forta in actuatoare pentru aplicatii, ar trebui luate in considerare doua valori principale. Aceste doua sunt sarcini statice si dinamice. Sarcina statica este forta actuatorului atunci cand acesta nu este in miscare. In schimb, sarcina dinamica pe servomotor este capacitatea de forta in timpul miscarii.

Viteza

Viteza trebuie luata in considerare in primul rand la ralanti, deoarece viteza scade intotdeauna odata cu cresterea sarcinii. Rata cu care viteza scade este direct corelata cu forta si viteza initiala.

Ce este un actuator: conditii de operare

Actuatoarele sunt de obicei evaluate utilizand sistemul standard de evaluare a codului IP . Cele evaluate pentru medii periculoase au un rating IP mai mare decat cele evaluate pentru uz personal sau industrial general.

Durabilitate

Acest lucru este determinat de fiecare producator in functie de utilizare si calitate.

In mare parte, acestea sunt pe scurt cele mai importante informatii pe care trebuie sa le cunoastem cu totii in ceea ce priveste actuatoarele termice si utilizarile acestora. Deci acum ai raspunsul la intrebarea : ce este un actuator!

0 Shares
You May Also Like