Ce sunt panourile solare termice?

0 Shares
0
0
0

In momentul in care vine vorba despre panourile solare, trebuie sa mentionam faptul ca acestea se impart in panouri solare termice, si panouri solare fotovoltaice.

Referitor la sistemele de panouri solare termice, trebuie sa amintim faptul ca ele utilizeaza caldura de la soare cu scopul de a incalzi apa menajera.

Apa calda pe care aceste panouri solare termice o ofera, este obtinuta datorita incalzirii agentului chimic care poate sa fie apa sau antigel, si care se regaseste in interiorul instalatiei; iar despre apa trebuie mentionat faptul ca se incalzeste cu ajutorul radiatiei.

Dat fiind faptul ca tot spectrul radiatiei solare este folosit pentru a produce energia termica, panourile solare termice au un randament ridicat, acesta fiind de peste 70% in raport cu energia razelor solare incidente.

Sistemele de incalzire a apei folosesc panourile solare cunoscute si sub denumirea de colectoare, si de cele mai multe ori se instaleaza pe acoperisul casei. Acestea au rolul de a colecta caldura de la soare, si de a o folosi pentru incalzirea apei care se regaseste in dilindrul de apa.

Un amanunt foarte interesant este acela ca boilerele clasice se pot folosi impreuna cu sistemul de panouri solare, pentru a incalzi apa la cele mai ridicate temperaturi.

Tot in ceea ce priveste panourile solare termice, acestea au tuburi din cupru, care au in componenta lor un agent termic care circula si care transfera energia termica de la soare, spre apa menajera a casei.

Acestea sunt realizate dintr-un material foarte puternic, care este cunoscut sub denumirea de borosilicat. Tuburile inauntrul lor contin reflectoare care au rolul de a capta si de a concentra lumina solara.

Referitor la aceste panouri solare termice, trebuie sa mentionam faptul ca in functie de tipul sistemului de circulare al apei, acestea se impart in mai multe categorii, iar cei interesati de preturi pentru panouri solare termice, trebuie sa cunoasca tipurile de panouri solare termice.

Ei bine, in primul rand putem aminti panourile solare cu sistemul de circulare direct. Aici apa circula si este incalzita de catre soare direct in colector. Apoi apa poate sa fie depozitata intr-un bazin, din care mai apoi poate sa fie trimisa catre un boiler electric, sau poate sa fie consumata direct, in functie de nevoi.

Exista deasemenea panouri solare cu sistem de circulare indirect sau cu circuit inchis. Despre acest tip de panouri solare este foarte important de precizat faptul ca utilizeaza un lichid anti – inghet, pentru transferarea caldurii de la soare in cilindrul de colectare.

Tot aici este important de amintit faptul ca energia solara incalzeste lichidul din colectoarele solare, dupa care acesta trece printr-un schimbator de caldura din bazin, iar astfel transfera caldura catre apa. Lichidul anti – inghet se intoarce spre colectoarele solare. Referitor la aceste panouri solare trebuie mentionat ca ele sunt utilizate in climatele reci.

Un alt tip de panouri solare termice este acela cu sistemul de circulare activ. Aceste sistem utilizeaza pompe electrice, valve si controllere care au rolul de a muta apa din colectoare in bazin.

Ultimul tip de panouri solare termice sunt cele cu sistem de circulare pasiv, asemanatoare cu cele anterioare dar care nu au nevoie de pompa.

Despre panourile solare termice mai trebuie mentionat fpatul ca pot sa fie cu tuburi vidate sau plane.

0 Shares
You May Also Like