Ce trebuie sa stiti despre repatrierea decedatilor din Germania?

0 Shares
0
0
0

Decesul este ceva ce face parte din viata noastra, asa ca fie ca ne convine acest lucru sau nu, mai devreme sau mai tarziu fiecare dintre noi vom trece prin aceasta experienta dureroasa, de a pierde pe cineva drag din familie. Cel mai intelept lucru in aceasta situatie este sa tratezi aceast subiect cu maturitatea necesara.

Conform mai multor statistici, in fiecare an din comunitatea europeana, un numar aproximativ de 3000 de cetateni romani isi pierd viata din diverse cauze, iar acestia sunt repatriati in Romania pentru a fi inmormantati crestineste. Aceste cifre sunt documentate de actele de deces care au fost eliberate in strainatate si inregistrate apoi in Romania.

Dintre tarile europene in care traiesc cei mai multi cetateni romani, amintim Italia (aici traiesc cei mai multi romani), apoi Spania, Franta, Anglia, Austria, si mai nou Germania.

Multi romani au ales sa plece in ultimul timp in Germania, pentru ca aici se gasesc inca locuri de munca in foarte multe domenii de activitate, iar salariile sunt mai atractive decat in tarile anterior mentionate. Din pacate insa, si in Germania mor in ultimul timp din ce in ce mai multi cetateni romani, iar familiile indurerate trebuie sa opteze pentru servicii funerare Germania.

Ei bine, atunci cand un cetatean roman isi pierde viata in aceasta tara, decesul trebuie inregistrat la autoritatile locale din Germania.

Decesul se poate inregistra si la ambasada sau consulatul Romaniei din Germania, dar precizam faptul ca acest lucru nu este obligatoriu pentru ca mai apoi sa se poata efectua serviciul de repatriere a persoanei decedate din Germania in Romania.

In cazul in care persoana decedata este gasit fara viata, in spatiul public, atunci autoritatile locale vor anunta Ambasada sau Consulatul Romaniei, care prin Ministerul de Interne va anunta familia din Romania, cu privire la decesul cetateanului roman.

Certificatul romanesc de deces poate fi emis si de Consulatul Romaniei din Germania. Pentru aceast lucru este necesar ca decesul sa fie inregistrat la Ambsada sau Consulat, dupa care se va putea obtine Certificatul de Deces romanesc.

Inregistrarea la Consulatul Romaniei nu este obligatorie.

Serviciul de repatriere a personei decedate se poate realiza si fara a mai fi inregistrat decesul la autoritatile romanesti din tara respectiva, si se poate spune ca este mai convenabil acest lucru dat fiind faptul ca se castiga timp si se economisesc bani in cazul in care Certificatul de deces se obtine in tara de la primaria pe raza caruia se va face inmormantarea.

Eliberarea certificatului de deces romanesc se poate face numai pe baza certificatului de deces international eliberat initial de autoritatile locale din tara unde a avut loc decesul. In unele cazuri este nevoie de traducerea si legalizarea acestuia in Romania.

Eliberarea certificatului de deces romanesc se poate realiza doar pe baza certificatului de deces international, care a fost eliberat initial de autoritatile locale din tara unde a avut loc decesul, iar in cazul de fata discutam despre Germania. In unele cazuri este nevoie de traducerea si legalizarea acestui act in Romania.

In cazul in care decesul a fost cauzat de o moarte violenta, in primul rand vor interveni atutoritatile competente germane. Cazul va fi preluat in mod automat de procurorul de serviciu, care aproape in toate cazurile va dispune efectuarea investigatiilor necesare de catre medicina legala. Numai dupa ce se efectueaza toate investigatiile necesare, corpul persoanei decedate va fi pus la dispozitia familiei pentru a putea incepe organzarea transportul funerar in Romania.

Transportul funerar a persoanei decedate din strainatate in Romania

Serviciul de repatriere a decedatilor sau transport funerar international, se poate face doar in conditiile prevazute de legislatia nationala a tarii respective (in cazul de fata Germania), si in conformitate cu regulile internationale aplicabile, pentru serviciul de repatriere a persoanelor decedate.

Transportul funerar se realizeaza doar cu autovehicule funerare dotate la standarde europene, iar repatrierea se face numai in sicriu de zinc.

Costurile repatrierii

Costurile repatrierii cu siguranta depind de la caz la caz. Acestea sunt influentate de factori precum distanta dintre orasul german de unde are loc repatrierea si pana in orasul in care va fi transportat decedatul.

Conteaza apoi si serviciile prestate de catre firma de servicii funerare. Cu cat firma se implica mai mult, cu atat costurile vor fi mai mari.

0 Shares
You May Also Like