Cele mai sanatoase oale pentru gatit si vase de evitat in bucatarie

0 Shares
0
0
0

Fiecare gospodina isi doreste sa aiba in bucataria sa, cat mai multe oale si cratite pe care sa le foloseasca pentru gatit.

Exista gospodine care nu rateaza niciodata ocazia de a-si mai cumpara cate un set de cratite si oale pentru bucataria lor. Unele gospodine nu folosesc neaparat seturile noi de oale si cratite, insa isi doresc sa stie ca le au acolo in bucatarie, daca vreodata este nevoie de ele.

Ei bine, exista si gospodine care au aspiratii mai mari, asa ca isi indreapta atentia spre o oala sub presiune Dekassa, care este ideala pentru o bucatarie moderna.

Alte gospodine de exemplu aleg sa mearga pe oalele traditionale din pamant neemailate, sau spre cele din geramica sau sticla. Aceste gospodine se gandesc la faptul ca acel email contine plumb, iar plumbul poate sa ajunga in mancare, iar pentru organism plumbul este foarte daunator.

Plus de asta, vasele din ceramica sau vasele din sticla sunt ideale pentru ca pastreaza calitatea legumelor, iar preparatele au un gust mai bun daca sunt gatite si pastrate in aceste vase.

Cu siguranta pentru o gospodina si ideea de a folosi oale sau cratite din fonta fara smalt sau bare – cast iron este una foarte inspirata. Acestea sunt vase care nu intoxica mancarea in nici un fel. In conditiile in care sunt ingrijite intr-un mod exemplar, aceste vase pot tine chiar o viata intreaga.

Partea mai putin placuta in ceea ce priveste vasele din fonta este aceea ca ele sunt destul de grele, insa au avantajul de a pastra foarte bine caldura. Cu siguranta mancarea dintr-o oala sau dintr-o cratita din fonta se pastreaza mai mult calda decat cea dintr-un orice alt vas.

Vasele din lut pot sa fie si ele ideale pentru o bucatarie in care se doreste sa se manance sanatos, asa ca gospodinele trebuie sa tina cont de acest aspect. Exista vase traditionale ceramice al caror smalt nu poate fi obtinut fara plumb si cadmiu. Ei bine, cel mai indicat ar fi ca gospodinele sa opteze pentru vasele din lut, fara smalt.

Ei bine, trebuie insa precizat faptul ca exista si vase mult mai moderne in zilele noastre, iar aici putem aminti oalele din aluminiu. Ele au un strat protector care are rolul de a proteja impotriva unei eventuale intoxicari cu metalul. Partea mai putin placuta este aceea ca stratul protector se uzeaza rapid, iar aluminiul se poate acumula in piele, oase, creier, plamani, etc., iar aluminiul este foarte periculos pentru ca poate cauza pierderi de memorie si disfunctii periculoase.

Gospodinele ar fi indicat sa evite si oalele din cupru pentru ca si acestea se corodeaza si devin si ele toxice. Deasemenea ar fi de evitat si vasele de sticla pentru ca si la fabricarea lor se foloseste plumb, care este extrem de toxic.

Oalele si tigaile din teflon pot sa fie si ele foarte periculoase pentru sanatate, asa ca la prima zgarietura pot fi aruncate fara a mai sta pe ganduri, pentru ca stratul lor protector poate elibera gaze cancerigene.

Asadar, oricat de frumoase ar fi vasele de bucatarie moderne, tot mai indicate sunt cele din lut sau cele din pamant neemailate, pentru ca nu sunt daunatoare.

0 Shares
You May Also Like