Cele mai terifiante evenimente din lumea Crypto in 2023

0 Shares
0
0
0

Deși Halloween-ul este înfricoșător doar pentru o zi, piața criptomonedelor ne poate provoca coșmaruri pe tot parcursul anului. Fie că este vorba despre un hack de milioane de dolari sau încă un proces în campania nesfârșită a SEC împotriva criptomonedelor, industria blockchain are mai multe modalități de a ne provoca transpirații reci.

Dar acolo unde există frică, există și curaj. Indiferent de ororile pe care piața ni le impune, comunitatea cripto pare să găsească întotdeauna o modalitate de a reveni și de a se întoarce mai puternică ca niciodată.

Să recapitulăm unele dintre cele mai înfricoșătoare momente din domeniul criptomonedelor din ultimul an și să vă oferim câteva sfaturi înțelepte pentru a depăși temerile legate de piața cripto.

Ca orice bun film de groază de calitate, spațiul cripto este bântuit de răufăcători neașteptați și evenimente teribile. Am asistat la partea noastră de exploit-uri și prăbușiri brutale în 2023, unele sădind semințe de îndoială chiar și în cei mai curajoși susținători ai blockchainului.

Hacks, Hacks și Mai Multe Hacks

Hacks, Hacks și Mai Multe Hacks

Diavolii cei mai răuvoitori ai cripto au fost mai activi ca niciodată în acest an, jefuind spațiul blockchain și hack-uind protocoale în stânga și în dreapta. CertiK, una dintre cele mai mari firme de securitate din industrie, estimează că peste 1,3 miliarde USD au fost pierduți în urma hack-urilor și scam-urilor în 2023.

Două hack-uri specifice ies în evidență dintre zecile de exploit-uri on-chain: Multichain și Euler Finance.

Haosul Multichain – În iulie, au fost detectate tranzacții suspecte în cadrul protocolului cross-chain bridge Multichain. Peste 125 de milioane de dolari în cripto active și monede digitale au fost retrase din bridge. Echipa de dezvoltare a anunțat că investighează problema, pentru a suspenda serviciile o zi mai târziu.

Majoritatea detectivilor blockchain consideră hack-ul Multichain un job din interior, acoperind un rug pull prost deghizat. Poliția chineză l-a arestat pe CEO-ul Multichain.

Fiasco-ul Împrumutului Instantaneu al Euler Finance – Euler Finance, o aplicație populară de împrumut DeFi construită pe blockchain-ul Ethereum (ETH), a căzut victimă unui atac cu împrumut instantaneu în martie, anul acesta. Hackerul pseudonim ‘Jacob’ a reușit să retragă 197 de milioane de dolari de pe platformă, exploatând funcția DonateToReserve.

Din fericire, această poveste are un final fericit. Simțind remușcare și poate dorind să evite o viață pe fugă, Jacob a returnat fondurile furate. Adăugând un alt strat de mister, unul dintre portofelele implicate în hack este legat de Grupul Lazarus, grupul de crimă cibernetică nord-coreean responsabil pentru cele mai devastatoare hack-uri din lumea DeFi.

Vânătoarea de Globi Oculari  a celor de la Worldcoin

Vânătoarea de Globi Oculari  a celor de la Worldcoin

Worldcoin (WLD) a introdus un concept care pare desprins direct dintr-un film horror distopic SF. Ultima inițiativă a fondatorului OpenAI și ChatGPT, Sam Altman, își propune să creeze „Dovada-Omeniei”, asigurând autenticitatea umană într-o lume populată cu roboți și inteligență artificială.

Este o idee nobilă, dar participarea în ecosistemul Worldcoin vine cu un neajuns. Utilizatorii trebuie să își scaneze irisurile, transformând datele lor biometrice în cod hash pe blockchain care dovedește că sunt umani.

Worldcoin a promis că scanările irisului sunt șterse imediat după ce sunt create hash-urile, dar ultima aventură a lui Sam Altman a atras multe critici din partea organizațiilor de protecție a intimității. Breșele de securitate și datele biometrice constituie o combinație malefică.

Faptul că participanților li s-a oferit un stimulent financiar în schimbul scanării irisului i-a făcut pe mulți entuziaști ai cripto să se teamă de ce ar putea urma.

Eșecul Lansării Shibarium

Eșecul Lansării Shibarium

Shibarium, blockchain-ul Layer-2 mult așteptat al Shiba Inu, promitea să fie următorul mare lucru pentru comunitatea SHIB. Deși acum praf s-a așezat și lansarea este considerată pe larg un succes, călătoria inițială a rețelei a fost incertă.

Problemele tehnice au deraiat primele momente ale blockchain-ului, blocând aproximativ 1.7 milioane de dolari în ETH în cadrul punții cross-chain Shibarium pentru câteva ore tensionate. Utilizatorii s-au confruntat cu sisteme RPC “nefuncționale”, un explorator de blockchain mai puțin potrivit și o întrerupere a rețelei care a durat câteva zile.

Așa cum s-a dovedit, arhitectura Shibarium era solidă. Shytoshi Kusama și restul echipei de dezvoltare Shiba Inu au subestimat volumul imens de trafic al rețelei. Shibarium a fost copleșită de utilizatorii dornici, fiecare grăbindu-se să fie printre primii utilizatori ai noii rețele.

Din fericire, această poveste are un final fericit. Dar aș minți dacă aș spune că nu au existat câteva momente înfricoșătoare când Armata SHIB s-a întrebat dacă își va vedea vreodată fondurile blocate din nou.

SEC vs. Coinbase

SEC vs. Coinbase: O Noua Dramă Juridică în Lumea Cripto

Gary Gensler și SEC au petrecut anul 2023 într-o căutare de sânge cripto. Pe lângă bătălia lor juridică de lungă durată cu Ripple Labs și vânzările de token-uri XRP, SEC a depus de asemenea o plângere împotriva bursei de criptomonede a lui Brian Armstrong, Coinbase.

SEC a acuzat Coinbase că operează platforma sa de tranzacționare a activelor cripto ca o bursă națională de valori mobiliare, broker și agenție de compensare neînregistrate. Pe lângă aceasta, trupele lui Gary Gensler au acuzat de asemenea Coinbase că nu a înregistrat programul său de staking ca serviciu pentru active cripto. Acest serviciu promitea recompense pentru utilizatorii dispuși să își puna la stake activele digitale.

Coinbase este considerată pe scară largă unul dintre „băieții buni” ai spațiului cripto. Schimbul de criptomonede a încercat întotdeauna să rămână de partea corectă a reglementărilor și a evitat frica, incertitudinea și îndoiala care afectează alte platforme precum Binance.

Prin lansarea unui atac împotriva unuia dintre pilonii integrității industriei, SEC a încercat să dărâme imaginea cripto la nivel global. Mișcarea SEC a stârnit frică în inimile clienților Coinbase și a entuziaștilor cripto din întreaga lume.

Cum să Îți Înfrunți Fricile în Cripto?

Hackerii cripto, vânătorile de irisuri și dramele legale sunt suficiente pentru a-ți îngheța sângele în vene. Este ușor să te simți copleșit și să iei decizii emoționale. Cum poți depăși aceste momente de frică și panică?

Rămâi Informat – Cunoașterea este cea mai puternică armă împotriva fricii și incertitudinii. Bazează-te pe fapte din surse oficiale de încredere și evită zvonurile și comentariile emoționale care circulă pe rețelele sociale.

Crede în Convingerile Tale – Ai încredere în cercetările tale proprii și rămâi fidel convingerilor tale. Suporterii Solana, care au crezut în viitorul rețelei, sunt acum în creștere cu aproximativ 200% de la începutul anului, în ciuda faptului că rețeaua a fost calomniată și târâtă prin noroi pe rețelele sociale.

Menține Practici de Securitate Solide – Ține-ți fondurile în siguranță evitând dApps și contracte inteligente suspecte. Folosește un portofel hardware pentru stocare rece pentru a reduce riscul ca cheile tale private să fie furate sau compromise.

Si totusi….

În ciuda cotei sale corecte de calamități înfricoșătoare, multe vești bune și progrese pozitive indică faptul că industria este pe drumul cel bun. Spațiul cripto se redresează în sfârșit după o piață bear care a părut fără sfârșit, care a fost pătată de evenimente catastrofale precum spirala morții LUNA și colapsul FTX.

Vor exista întotdeauna vești proaste și momente înfricoșătoare în orice piață. Volatilitatea inerentă a criptomonedelor amplifică aceste sentimente. Depășirea acestor frici te va ajuta să eviți luarea deciziilor emoționale, conduse de frică și panică.

0 Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

You May Also Like
Ce este Ethereum

Ce este Ethereum?

Asadar, ce este Ethereum? Analizam una dintre cele mai populare retele blockchain din lume, de la o simpla…