Cum mentii gazonul impecabil pe toata durata anului?

0 Shares
0
0
0

Gazonul intretinut si ingrijit cu atentie va fi mereu o carcateristica de top a curtii tale, va pune in evidenta casa si atmosfera intr – un mod foarte placut atat in ceea ce priveste arhitectura curtii cat si utilitatea.

Se pare ca in ultimii ani gazonul a devenit un element nelipsit din curtile celor care locuiesc la case.

Ca sa ajungi la un gazon de calitate si frumos estetic, trebuie de la inceput sa acorzi mare atentie insamantarii lui.

Pamantul trebuie prelucrat inca din toamna, eribicidat si sapat de cateva ori. Nivelarea acestuia poate avea loc in primavara odata cu insamantarea lui.

Insamantarea trebuie sa se faca abia dupa ce pamantul a fost tratat cu ingrasamant si a fost pregatit pentru acest pas.

Dupa insamantare este necesar sa tasezi foarte bine pamantul cu un cilindru, astfel incat semintele proaspat imprastiate sa se stabilizeze.

In primele zile de la insamantare trebuie acordata atentie deosebita irigarii, pentru ca irigarea in exces va produce mucegairea semintelor si pierderea lor.

Portiunile de gazon unde iarba a rasarit foarte rara se pot suprainsamanta prin acelasi procedeu, astfel incat, la prima tundere iarba va fi indesata si cu un aspect des si crud placut.

Intretinerea gazonului presupune atentie, de la primul colt al ierbii in luna aprilie si pana la pregatirea anotimpului pentru prima ninsoare.

Chiar daca majoritatea detinatorilor de casa si curte, care deja au un gazon efectueaza toate operatiunile necesare intretinerii gazonului, probabil inca exista un numar mare care nu cunosc detalii despre unele activitati care trebuie facute din timp in timp.

Intretinerea gazonului nu se refera doar la actiunile de irigare sau tundere a lui la 2 sau 3 zile.

Uneori este indicat sa adunam resturile ramase in urma tunderii gazonului, sau frunze aduse de vand sau cazute din pomi pentru ca acestea ar putea schimba imaginea gazonului.

Aceste actiuni presupun destul de mult timp si efort, cu toate ca exista pe piata acum scarificatoare si aeratoare special create pentru aceasta activitate.

Scarificarea este recomandata de 2 sau 3 ori pe an, in anotimpurile primavara si toamna si are drept scop reducerea cantitatii de iarba imbatranita sau ale diverselor reziduri la nivelul ierbii.

Scarificatoarele manuale sunt mai ieftine ca si pret si necesita putin efort, datorita faptului ca sunt controlate manual.

Un scarificator mecanizat este ideal pentru suprafetele mai mari dar si pentru persoanele care nu vor sa depuna foarte mult efort in realizarea unor actiuni in gradina.

Oricare model ai alege, scarificatorul trebuie sa fie un obiect de nelipsit atunci cand doresti sa ai un gazon intretinut si frumos.

Scarificatorul usureaza munca ta si aduce multe alte beneficii gazonului tau:elimina ramasitele, faciliteaza patrunderea apei in sol, previne aparitia mucegaiului la nivelul gazonului, ii imbunatateste aspectul conferind cresterea rapida si sanatoasa.

Alaturi de scarificator, un alt aparat necesar in intretinerea gazanului este aeratorul.

Acesta seamana cu o masina de tuns iarba insa are alte optiuni si alte functii.

In loc de cutite de tuns, aeratorul are un tambur cu tepi care atunci cand trece perforeaza pamantul lasand in urma niste gauri.

Rolul acestor gauri este de a lasa sa treaca apa in pamant si de a aerisi solul.

Aeratoarele sunt recomandate in cazul unui sol argilos, si se utilizeaza de obicei la inceptul primaverii si sfarsitul toamnei.

Un alt ingredient necesar in intretinerea aspectului gazonului este fertilizarea acestuia.

Primavara devreme, dupa scarificarea gazonului, este necesara administrarea ingrasamintelor.

Acestea vor oferi gazonului o buna nutritie si hrana pentru 2 luni.

Exista tipuri de ingrasaminte care contin si erbicide specifice, pentru a inaltura eventualele buruieni care pot sa apara la nivelul gazonului.

Erbicidele selective sunt preparate speciale care lupta impotriva buruienilor dicotiledonate. Dupa aplicare, substantele erbicidelor sunt translocate in tulpina si radacina ducand la distrugerea plantelor nedorite de pe gazon.

Daca unele din suprafetele gazonului se deterioreaza in urma erbicidarii sau prezentei unor muschi formati, este necesara insamantarea portiunilor cu iarba noua.

Aceasta va umple golurile si va reda aspectul dorit al gazonului.

Un gazon ingrijit are multe carcateristici, si intretinut cu atentie si le va mentine timp de pana la 12 ani.

Intretinerea gazonului respectand toate actiunile necesare la timpul lor, vor duce la o satisfactie personala si o imagine bine definita a curtii tale.

0 Shares
You May Also Like