Cum sa-ti protejezi datele de pe smartphone-ul pe care planuiesti sa-l vinzi?

0 Shares
0
0
0

Te gandesti sa-ti vinzi sau sa faci cadou cuiva un smartphone mai vechi, un laptop sau un computer? Daca ai un BlackBerry sau un iPhone, o poti face numaidecat.

Dar, daca ai un device cu Android sau un computer care ruleaza inca vechiul sistem de operare Windows XP, ar trebui sa te gandesti mai bine inainte de a face acest pas. Daca vrei incarcator telefon de cea mai buna calitate, poti gasi pe AccesoriiGsm.ro!

Se pare ca este aproape imposibil sa scapi de toate datele si informatiile personale stocate pe anumite device-uri, chiar si daca urmaresti cu strictete pasii producatorului, pentru curatarea completa a acestor device-uri.

Robert Siciliano, expert in prevenirea furtului identitatilor la McAfee, si-a dat seama de aceste neajunsuri, efectuand un experiment in toamna si iarna trecuta – pentru a vedea cat de eficienti sunt utilizatorii atunci cand incearca sa-si stearga toate datele personale de pe gadget-urile lor, inainte de a le pune in vanzare. Siciliano a fost socat sa descopere ca unele persoane nu isi luau nici o masura de siguranta atunci cand vindeau un telefon mai vechi sau un computer.

“Un tip m-a rugat sa-l deloghez de pe contul de Gmail in cazul in care mai era inca logat”, spune Siciliano si continua prin: “Nu aveam nici o idee despre cat de naive pot fi unele persoane.” In cele din urma, Robert a reusit sa fure date personale de pe 15 device-uri, cu ajutorul unor tehnici de hacking si al unui expert in domeniu.

Informatiile extrase includeau numere ale unor conturi bancare, numere de asigurari, documente importante, date de login online pentru carti de credit, etc. Si care era partea cea mai proasta?

Ei bine, majoritatea acestor telefoane si computere erau “curatate” deja de catre utilizatorii fosti proprietari, asta insemnand ca toate fisierele personale au fost sterse iar userii au restaurat starea device-urilor, la default-urile din fabricatie. Siciliano a concluzionat ca: “Ceea ce este cu adevarat ingrijorator, este faptul ca daca urmezi intocmai protocoalele de la producatori, unele date vor ramane pe device-ul respectiv.” Asta este un lucru foarte rau.

Persoanele care vor cumpara aceste device-uri, pot recupera anumite date de pe acestea si pot sa sustraga sume importante de bani (cu ajutorul datelor de login pentru carduri de exemplu, cu anumite numere si date de cont, etc.).

Pentru a fi siguri ca ati scapat definitiv de orice date importante ce ar fi putut ramane pe un anumit device, recomandam ca acesta sa fie dus la un service, pentru a sterge toate datele.

Dar, care este diferenta intre device-urile care sterg toate datele la o simpla comanda de wipe si cele care refuza sa o faca, continuand sa pastreze anumite date?

In primul rand, este vorba despre tipul de device si despre sistemul de operare pe care il foloseste.

Blackberry de exemplu, este total impenetrabil. Foarte bune din punct de vedere al securitatii sunt de exemplu si device-urile ce folosesc iOS, adica iPhone-urile si iPad-urile. Pe de alta parte, daca aveti un pc cu Windows Xp sau un smartphone cu Android, acestea vor pastra unele date si nu sunt sigure.

0 Shares
You May Also Like