Cum se alege o motosapa?

0 Shares
0
0
0

Cei care locuiesc la casa, cu siguranta daca au o gradina in care cultiva diferite legume, sunt constienti de cat de importanta este o motosapa intr-o gospodarie. Exista situatii in care oamenii isi cumpara motosape, in timp ce altii considera ca este mai rentabila o motosapa de inchiriat, mai ales daca gradina lor este de mici dimensiuni, si intr-o singura zi isi termina toata lucrarea.

Cei care au nevoie de o motosapa, indiferent ca o inchiriaza sau o cumpara, au doua variante la dispozitie, si anume motosapa electrica sau motosapa pe benzina.

Motosapele pe benzina au o pornire usoara, dar trebuie mentionat faptul ca intretinerea lor necesita verificarea si schimbarea uleiului de motor si a celui pentru ambreiaj, insa este nevoie si de curatarea periodica a filtrelor de aer.

Avantajul unei asemenea motosape insa este ca puteti sa va indreptati atentia spre utilaje mai puternice, care au un consum mai mare de combustibil, dar care pot face fata cu succes pe suprafete mari, avand o eficienta impecabila.

Motosapele electrice sunt mai silentioase in comparatie cu motosapele pe benzina, si mai au un avantaj, acestea fiind mult mai usor de intretinut, insa puterea lor este mai mica.

O motosapa electrica va putea fi folosita cu succes pe suprafete mici, insa cu siguranta isi va arata limitarile la utilizarea pe parcele largi de pamanat. In plus, un alt dezavantaj major al motosapelor electrice este acela ca necesita prezenta unei surse electrice care sa alimenteze utilajul.

Se pot gasi chiar si motosape care functioneaza pe baza unui acumulator, insa de precizat este faptul ca puterea acestora este redusa in comparatie cu puterea motosapelor electrice cu fir, iar durata de lucru limitata.

Cum identificam motosapele de calitate?

Cand alegi o motosapa, indiferent ca o inchiriezi sau ca o cumperi, este foarte important sa tii cont pe langa specificatiile tehnice, si de cateva detalii legate de usurinta in manevrare a acesteia; dar si accesibilitatea si functionalitatea utilajului pentru tipul de teren pe care vrei sa il intretii, reprezinta detalii importante care trebuie luate in calcul.

In primul rand trebuie mentionat faptul ca o motosapa care dispune de un motor in patru timp iti asigura un cosum redus de combustibil, dar are avantajul de a fi foarte confortabil de utilizat.

De asemenea, o motosapa de cea mai buna calitate va avea o forma corect arcuita a cutitelor, care fara doar si poate, vor fi fabricate din aliaje de oteluri tratate, pentru o mai buna sfarmare a solului, cu efort minim din partea ta. Acestea sunt detalii pe care trebuie sa le cunosti, chiar daca inchiriezi o motosapa si nu o cumperi.

Greutatea motosapei reprezinta un alt detaliu de care trebuie sa tii cont, in conditiile in care acest factor influenteaza usurinta cu care o vei manevra. Utilajele mai grele te forteaza sa le apesi cu mai multa putere, ceea ce inseamna ca sunt mai dificil de utilizat in spatiile mai inguste.
O motosapa de calitate va veni cu accesorii care iti vor permite sa reglezi latimea de lucru, dar si inaltimea, in asa fel incat postura din care o manevrezi sa nu iti fie incomoda. Manerele ergonomice de care dispune o motosapa, iti vor oferi o utilizare confortabila si vor reduce riscul accidentarilor, dat fiind faptul ca utilajul nu iti va aluneca din maini.

De-asemenea, indiferent daca inchiriezi sau cumperi o motosapa, este necsar sa te asiguri ca aceasta are cauciucuri rezistente, mai ales daca urmeaza sa fie folosita pe terenuri cu denivelari. Avand cauciucurile mari, motosapa va putea fi folosita cu succes si pe terenuri in panta, dar si pe terenuri accidentate.

Cum alegem motosapa in functie de structura si suprafata culturii agricole?

Primul lucru de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi o motosapa, fie ea inchiriata sau cumparata, este la ce tipuri de activitati o poti folosi. Exista o gama larga de intrebuintari pentru un astfel de utilaj care poate fi folosit incepand de la lucrarile agricole pentru vita de vie, legume, flori, fanete, livezi, culturi de grau, porumb sau floarea soarelui. Acest lucru inseamna ca alegerea motosapei depinde foarte mult de suprafata pe care doresti sa o intretii.

In cazul in care ai de gand sa folosesti o motosapa pentru lucrari agricole de camp, atunci ai nevoie de o motosapa cu putere mare. Un motor de 10-14 CP va face fata cu brio unei suprafete de 2 hectare. Pentru o curte mica insa, o motosapa cu un motor de 7 CP poate fi suficienta.

Ce accesorii se pot monta pe o motosapa?

Indiferent ca inchiriezi sau cumperi o motosapa, aceasta poate veni cu urmatoarele accesorii:
• plugul reversibil;
• semanatoarea;
• prasitoarea;
• rarita;
• lama pentru buldozer;
• freza pentru zapada;
• curele;
• cauciucuri;
• coasa;
• remorci.

0 Shares
You May Also Like