Iata tot ce trebuie sa stii despre modul de functionare al pompei unei piscine!

0 Shares
0
0
0

Pompa este in esenta inima sistemului de circulatie al piscinei. Atunci cand discutam despre pompa piscine, precizam faptul ca aceasta trage apa din piscina prin skimmer si scurgere principala, o impinge prin filtru si o readuce la piscina prin returnarile principale.

Pompa in sine este compusa din trei componente: motorul, rotorul si capul de par si de scame. Motorul este electric si utilizeaza 110 sau 220 de volti si se roteste la 3.450 rpm. Este racit cu aer si, din acest motiv nu este perfect etansat de mediul inconjurator, deci trebuie sa luati masuri de precautie pentru a evita intrarea excesului de apa in motor prin orificiile de racire situate pe partea inferioara a carcasei. Conectat la capatul arborelui motorului este rotorul.

Pe masura ce se intoarce, trage apa prin capul de par si scame la capatul pompei si o impinge in partea de sus a pompei printr-o teava care duce la filtru. Rotorul contine gauri mici si este foarte susceptibil de a se infunda cu resturi.

Daca presiunea pe ecartamentul din partea de sus a filtrului este mai mica decat nivelurile recomandate si daca cantitatea de apa care curge inapoi in bazin a scazut, este posibil ca rotorul sa fie infundat sau deteriorat. Acest lucru poate fi determinat prin separarea ansamblului de carcasa rotorului si verificarea vizuala a rotorului.

O capsula speciala pentru par si scame este localizata la capatul ansamblului pompei pentru a preveni introducerea resturilor in ansamblul rotorului. In interiorul capului de par si de scame este un cos care trebuie verificat si golit cel putin de doua ori pe saptamana. Daca cosul este infundat, fluxul de apa in pompa ar fi restrictionat si pompa va incepe sa pompeze aerul in loc de apa.

Aceasta este cunoscuta sub numele de “pierderea primei”. In acest moment, motorul ar incepe sa se transforme mai repede si, in cele din urma, arde. Daca acest cos nu era prezent, rotorul ar putea fi infundat, ceea ce ar impiedica pomparea unor cantitati mari de apa sau ar putea fi deteriorat.

Functionarea pompei

Intreaga functionare a piscinei este dictata de functionarea pompei. Sistemul de curatare nu poate functiona, in general, fara pompa principala, iar apa din piscina nu poate fi filtrata fara functionarea pompei principale. Prin urmare, este esential sa fiti constienti de programul corespunzator pentru functionarea pompei principale.

Exista doi factori care determina timpul zilei cand pompa trebuie sa functioneze: cererea chimica si costul energiei. Deoarece lumina ultravioleta indeparteaza clorul din apa, este evident ca cererea cea mai mare de clor va fi in timpul zilei. Deoarece cele mai multe metode de adaugare a clorului necesita ca pompa sa functioneze pentru a furniza bazinului cu o cantitate adecvata de clor, acest lucru ar conduce la concluzia ca este mai bine sa rulati pompa in timpul zilei decat in ​​timpul noptii.

Cu toate acestea, datorita costului ridicat al energiei electrice in timpul zilei, acesti doi factori trebuie sa fie cantariti pentru a stabili programul, care corespunde cel mai bine necesitatilor fiecarei bazine si proprietarului acesteia.

Cazul ideal ar fi sa rulati pompa de la rasarit la apus, iar acest program ar fi cel mai bine pentru acele situatii in care costul energiei electrice nu variaza pe tot parcursul zilei. In alte cazuri, totusi, este posibil sa fie necesara functionarea pompei in timpul noptii pentru a evita costurile ridicate ale utilitatilor.

Trebuie mentionat faptul ca cantitatea de clor adaugata in bazin trebuie sa fie suficienta pentru ca nivelul clorului sa ramana la sau peste 3,0 ppm pentru majoritatea orelor de zi, mai ales dupa-amiaza.

Cat timp sa porniti pompa?

Cei doi factori principali in stabilirea duratei de timp in care pompa trebuie sa functioneze in timpul fiecarui ciclu sunt cererea chimica si filtrarea. In timpul lunilor de vara, cererea chimica este la varf si, din moment ce sarcina de scaldat este, in general mai mare in acest timp, cantitatea de resturi din piscina este si mai mare. Acest lucru necesita filtrarea mai atenta a apei pentru a elimina resturile.

Pentru fiecare temperatura de 10 ° F a aerului, actionati pompa timp de 112 ore. De exemplu, daca temperatura maxima medie a aerului pentru o luna a fost de 100 ° F, atunci pompa ar trebui sa functioneze timp de cel putin 5 ore pe zi pentru acea luna.

Deoarece temperatura nu poate fi estimata cu exactitate in fiecare luna, aceasta regula trebuie urmata in mod conservator. Se recomanda ca pompa sa functioneze 12 ore pe zi / in timpul celor mai fierbinti luni de vara si 4-5 ore pe zi in timpul lunilor de iarna si in grade diferite in timpul primaverii si toamnei.

Ciclul zilnic poate fi impartit in mai multe cicluri, dar fiecare ciclu nu trebuie sa fie mai scurt decat 4 ore, deoarece acesta este timpul minim necesar pentru ca toata apa din bazin sa treaca prin filtru cel putin o data si este de asemenea, timpul recomandat intre adaugarea de substante chimice si urmatorul test de apa / sau utilizarea piscinei.

0 Shares
You May Also Like