Istoria Freonului in HVAC

0 Shares
0
0
0

Cu siguranta, inainte de a intra in detalii despre istoria freonului in HVAC, trebuie sa stiti ce este freonul. Mai multe detalii despre freon, si date istorice importante, veti putea descoperi in randurile care urmeaza.

Ce este freonul?

Agentii frigorifici utilizati in refrigerarea mecanica in primele zile erau dioxidul de sulf, dioxidul de carbon, amoniacul si clorura de metil. Principiul din spatele refrigerarii mecanice este ca atunci cand un aer comprimat se extinde, acesta absoarbe caldura din mediu.

In mod similar, atunci cand un solid este lichefiat, acesta absoarbe si caldura. Utilizarea acestor agenti frigorifici a cauzat pericole pentru sanatatea utilizatorilor atunci cand s-au scurs. Acest lucru necesita o noua dezvoltare a agentilor frigorifici siguri si netoxici.

DuPont a condus industria catre inventia agentilor frigorifici fluorocarburi mai siguri, odata cu introducerea FREON 12 in 1931. Cuvantul „Freon” a devenit, prin urmare, o denumire comerciala pentru agentii frigorifici HCFC si CFC care sunt vanduti de aceasta companie.

Aceasta gama de produse a fost utilizata pe scara larga in industria de climatizare si refrigerare. Aplicatiile comerciale din primele zile includ industria serviciilor alimentare, depozitarea alimentelor, procesarea alimentelor si transportul marfurilor.

Alti producatori de agenti frigorifici similari au intrat in istorie prin introducerea propriilor nume comerciale. Cele mai comune includ „GENETRON” de la AlliedSignal si „ARCTON” de la compania ICI.

In primele zile, denumirea utilizata era tipul de agent frigorific urmat de numarul de compusi care alcatuiesc agentii frigorifici. Agentii frigorifici CFC si HCFC frecvent utilizati sunt CFC-12 si HCFC-22.

CFC-12 este, de asemenea, cunoscut sub numele de diclorodifluormetan, care este utilizat in echipamente de tip rotativ si alternativ. Este, de asemenea, utilizat in aplicatii de uz casnic si industrial, cum ar fi frigidere, congelatoare si alte echipamente de racire. HCFC-22 este cunoscut sub numele de monoclorodifluormetan si este utilizat pe scara larga in industria aerului conditionat.

Codul si culoarea numarului de agent frigorific

Conventia de denumire a agentilor frigorifici a fost standardizata de Societatea Americana a Inginerilor de Incalzire, Frigidere si Climatizare (ASHRAE). Agentii frigorifici sunt identificati printr-un numar care urmeaza literei R. Sunt de asemenea codati cu o culoare specifica pentru o identificare usoara.

Majoritatea producatorilor urmaresc codul culorilor folosind culoarea specifica de pe cilindru care contine agentul frigorific. De exemplu, culoarea cilindrului R-12 este alb. Culoarea cilindrului R-22 este verde deschis, iar R-134a albastru este deschis (albastru cer).

Eliminarea treptata a CFC-urilor si HCFC-urilor

Descoperirea efectului negativ asupra stratului de ozon al pamantului a determinat semnarea Protocolului de la Montreal in 1987 care a cerut eliminarea treptata a CFC-urilor si HCFC-urilor.

Protocolul de la Montreal din anul 1987 este un acord semnat de 180 de tari care vizeaza eliminarea treptata a productiei de CFC pana in 1995 si HCFC pana in 2030. Noii agenti frigorifici care sunt folositi pentru a inlocui acesti agenti de racire CFC sunt HFC (hidrofluorocarburi) si agenti frigorifici amestecati (Azeotropic, Zeotropic). Pe scurt, cei 4 agenti frigorifici utilizati in mod obisnuit pe care ii puteti gasi astazi sunt:

 • CFC-uri.
 • HCFC.
 • HFC-uri.

Amestecuri de agent frigorific.

Agenti frigorifici CFC

Acesti agenti frigorifici au fost dezvoltati cu mai mult de 70 de ani in urma si sunt daunatori pentru sistemele noastre respiratorii si pentru stratul de ozon. Productia lor a fost oprita din 1995, dar sunt inca utilizati pe scara larga in unitatile de aer conditionat rezidentiale existente, deoarece multe echipamente au o durata de viata de pana la 30 de ani.

Agentii frigorifici folositi astazi provin din unitati recuperate care nu mai functioneaza. Cele comune utilizate in continuare sunt:

 • R-11 CCl3F.
 • R-12 CCl2F2.
 • R-113 CCl2FCClF2.
 • R-114 CClF2CClF2.
 • R-115 CClF2CF3.

Agenti frigorifici HCFC

Acest agent frigorific pentru aparatele de aer conditionat este considerat partial halogenat, deoarece consta in metan sau etan, in combinatie cu clor si fluor. Ei au o durata de viata mai scurta si sunt mai putin distructiva pentru stratul de ozon in comparatie cu CFC-urile.

Acestia sunt o solutie intermediara la un agent frigorific total „fara clor” care se dezvolta. Productia lor este programata sa fie eliminata complet in 2030. Cei comune utilizati sunt:

 • R-22 CHCIF2.
 • R-123 CHCI2CF3.

R-22 este utilizat pe scara larga in aplicatii rezidentiale, comerciale si industriale. Programul de eliminare treptata:

 • 2015 – inghetarea productiei si limitari de utilizare.
 • 2020 – Interzis pentru utilizarea noilor conditii de climatizare si refrigerare.
 • 2030 – Eliminare totala.

Agenti frigorifici HFC

Acesto agenti frigorifici pentru aerul conditionat nu contin atom de clor si nu sunt distructivi pentru stratul de ozon, desi au un usor efect asupra incalzirii globale. R-134a este utilizat in sistemele noi special concepute pentru utilizarea sa. HFC-urile comune sunt:

 • R-134a CH2FCF3.
 • R-125 CHF2CF3.

Protocolul de la Kyoto din 1997 plaseaza R-134a ca unul dintre cele 6 gaze cu efect de sera care trebuie reduse. Nu exista o data de eliminare treptata pentru acest agent frigorific si se asteapta ca acesta sa fie foarte utilizat in industria HVAC.

Amestecuri de agenti frigorifici

Acesti agenti frigorifici de aer conditionat sunt de asemenea, cunoscuti sub denumirea de “azeotrop” si “zeotrop”. Utilizarea lor este in crestere, deoarece sunt ecologici. Amestecurile comune de agent frigorific utilizate in industria de aer conditionat sunt:

 • R-410A CH2F2 / CHF2-CF3.
 • R-407c.

R-410A sunt utilizati ca agenti frigorifici de schimb pentru aplicatiile de climatizare rezidentiale. R-407C sunt utilizati ca inlocuitori pentru R-22.

R-410A si R-407C sunt inlocuiti cu agent frigorific R32. Daikin, Mitsubishi Electric si multi alti producatori proiecteaza noi produse care utilizeaza acest agent frigorific.

0 Shares
You May Also Like