Patru modalitati prin care puteti imbunatati viteza paginii si de a stapani Core Web Vitals

0 Shares
0
0
0

Google tocmai si-a actualizat algoritmul de cautare, facandu-l ocazia perfectă de a creste pozitia paginilor site-ului dvs. in clasamentul rezultatelor cautarii cu ajutorul acestor sfaturi de baza pentru Web Vitals.

Rezumat de 30 de secunde:

  • Site-urile care se ocupa o pozitie fruntasa in rezultatele cautarii motorului Google tind sa aiba un scor mai mare Core Web Vitals;
  • Exista trei componente ale core web vitals care reprezinta majoritatea scorului general al vitezei paginii site-ului;
  • Prioritizarea experientei utilizatorilor in campaniile de design web si marketing ar putea oferi un avantaj competitiv;
  • Acest ghid complet va pregateste pentru lansarea noii actualizari a algoritmului Cautare Google.

Cea mai recenta actualizare majora a algoritmului de cautare Google se concentreaza foarte mult pe experienta utilizatorului printr-un nou set de metrici sau valori ai criteriilor aplicate de motoarele de cautare la evaluarea paginilor web, numit Core Web Vitals. Primele rezultate ale auditurilor Core Web Vital arata ca site-ul obisnuit are performante inferioare acestor noi standarde. Cercetarile efectuate de Searchmetrics au aratat ca, in medie, site-urile ar putea reduce timpul de incarcare a paginii cu aproape o secunda, eliminand JavaScript neutilizat.

Acest lucru ofera o oportunitate uimitoare de a depasi alte site-uri web prin cresterea pozitiilor propriei dvs. pagini in clasamentul rezultatelor cautarii.

Iata tot ce trebuie sa stiti despre Core Web Vitals plus patru pasi simpli pentru a va imbunatati valorile.

Continut creat in parteneriat cu Searchmetrics.

Care sunt valorile sau parametrii Core Web Vitals?

Core Web Vitals este o extensie a semnalelor Google privind experienta paginii, care includ compatibilitatea cu dispozitivele mobile si HTTP-urile. Cele trei valori de baza ale Web Vitals masoara performanta de incarcare, interactivitatea si stabilitatea vizuala, care, in conceptia Google, ofera o descriere exacta a unei experiente reale a utilizatorului.

  1. Largest Contentful Paint (LCP) masoara timpul de incarcare a celui mai mare bloc de imagine sau text vizibil in punctul de vedere al utilizatorului.
  2. First Input Delay (FID) masoara interactivitatea pe pagina calculand timpul de la momentul in care un utilizator interactioneaza pentru prima data cu site-ul pana la momentul in care browserul raspunde la acea interactiune.
  3. Cumulative Layout Shift (CLS) se refera la cat de mult se schimba continutul in timpul redarii paginii.

Cum sa verificati informatiile despre viteza paginii

Exista multe instrumente online care verifica scorul dvs. de clasare a paginii, inclusiv PageSpeed Insights, Chrome User Experience Report, Lighthouse Audit si Search Console. Aceste site-uri masoara viteza paginii in diferite elemente si afiseaza rezultatele folosind un sistem de semaforizare. PageSpeed Insights ofera o scadere a rezultatelor si evidentiaza domeniile care necesita imbunatatire.

Ce inseamna performanta „buna” in cifre?

Pentru a oferi o experienta buna utilizatorului, LCP ar trebui sa apara in decurs de 2,5 secunde de la inceputul incarcarii paginii. Paginile ar trebui sa aiba un FID mai mic de 100 de milisecunde si sa mentina un CLS mai mic de 0,1.

Site-urile web, precum Wikipedia, au cel mai mare scor de viteza a paginii datorita unei abordari usoare a designului web, utilizand in principal text si imagini optimizate. Site-urile web care se bazeaza foarte mult pe continutul si imaginile video se incarca mai lent si asigura o experienta slaba pentru utilizator. Prin urmare, exista un echilibru intre design si experienta utilizatorului.

Vedeti unde se situeaza site-ul dvs. Accesati PageSpeed Insights si introduceti adresa URL. Nota: numarul cel mai mare este scorul dvs. Lighthouse, denumit si scorul PageSpeed, masurand de la zero la 100. Desi este un bun punct de referinta general pentru performanta site-ului dvs, nu este in intregime legat de cele trei valori Core Web Vitals, care ar trebui privite ca o analiza a LCP, FID si CLS.

Cum sa va imbunatatiti viteza paginii

Aprobarea este considerata obtinerea unui scor „bun” in toate cele trei domenii. Efectuarea unor mici modificari poate imbunatati scorul vitezei paginii cu doar o secunda, ceea ce poate schimba site-ul dintr-unul cu un scor „slab” sau care „are nevoie de imbunatatire” in LCP intr-unul „bun”. Reducerea timpului de incarcare ii va face pe utilizatori mai fericiti si va creste traficul catre site.

Tom Wells, expert in marketing creativ la Searchmetrics, spune:

„Orice lucru care nu este necesar pe un site web nu ar trebui sa fie acolo.”

Simplificarea, identificarea si eliminarea elementelor care nu sunt utilizate sau care au un scop de fond ar putea imbunatati scorul de viteza al paginii site-ului.

1. Imagini supradimensionate

Imaginile slab optimizate sunt una dintre principalele cauze care afecteaza scorul LCP al unui site, deoarece acesta reprezinta de obicei cel mai mare element care trebuie sa se incarce. Companiile de comert electronic si cele care se bazeaza foarte mult pe imagini pot avea scoruri LCP mai slabe din caiza afisarii pe pagina a mai multor imagini de inalta rezolutie.

Optimizarea acestor resurse prin utilizarea unui design receptiv sau a formatarii imaginilor de ultima generatie, cum ar fi WebP, JPEG 2000 si JPEG XR, poate imbunatati scorul prin reducerea timpului de redare. Adesea, imaginile pot fi condensate la o dimensiune mult mai mica, fara a afecta calitatea imaginii. Resurse gratuite precum Squoosh pot face acest lucru pentru dvs.

2. Continut dinamic si anunturi dinamice

Incarcarea anunturilor pe o pagina web este una dintre principalele cauze ale unui scor slab CLS. Motivul principal il reprezinta elementele de pe pagina care se deplaseaza pentru a gazdui reclame dinamice, ceea ce face ca experienta utilizatorului sa fie slaba.

Utilizarea unei metode inteligente de implementare, cum ar fi alocarea atributelor de dimensiune sau a cutiilor (casetelor) CSS la un anumit raport pentru toate anunturile, videoclipurile si elementele de imagine, este o modalitate de a reduce deplasarea continutului. Unele companii pot utiliza un plugin sau o codificare in partea de sus a site-ului pentru a plasa reclame. Cu toate acestea, acest lucru ar putea duce la un site web mai lent, avand un impact negativ asupra experientei utilizatorului, lucru care afecteaza negativ si indirect pozitiile din clasamentul rezultatelor cautarii.

De asemenea, nu introduceti niciodata continut peste continutul existent, cu exceptia raspunsului la interactiuni specifice ale utilizatorilor, deoarece acest lucru asigura orice schimbare de aspect care are loc. De exemplu, atunci cand faceti clic pe un buton CTA si apare un formular este o exceptie.

3. Economie web centrata pe pluginuri

Pluginurile pot actiona ca „tencuiala” pentru a rezolva problemele site-ului, spune Wells. In ciuda crearii unei corectii temporare, aceasta poate incetini si impiedica performanta web, deoarece tot codul trebuie incarcat inainte ca utilizatorul sa poata interactiona complet cu pagina web.

Utilizarea pluginurilor poate creste numarul de solicitari ale serverului si poate creste timpul de executie a javascriptului. Toti acesti factori pot reduce scorul FID al site-ului.

„Adesea cautam solutii avansate, dar uneori este la fel de simplu ca stergerea a ceea ce nu este necesar”, spune Wells.

Prin urmare, eliminarea unor pluginuri, in special a celor neutilizate, poate imbunatati reactivitatea si viteza site-ului web.

4. Cod prea lung

Google va recomanda sa va concentrati asupra performantei generale a site-ului web.

„Este esential ca site-urile web receptive si cu scoruri mari sa aiba cat mai putine elemente posibil”, spune Wells.

„Cu cat un server are de incarcat mai multe elemente, cu atat timpul de incarcare va fi mai lent.”

In timp ce CSS si JavaScript neutilizate pot sa nu aiba un impact direct asupra scorului de viteza al paginii, acestea pot avea totusi un impact asupra timpilor de incarcare a site-ului, pot crea code bloat (producerea codului de program care este perceput ca fiind inutil de lung, lent sau risipit de resurse) si pot avea un impact negativ asupra experientei utilizatorului.

Cand ar trebui sa incep?

Lansarea de catre Google a noului algoritm a inceput la jumatatea lunii iunie, deci merita sa incepeti sa examinati cat de bine se descurca site-ul dvs. la testele de viteza ale paginilor. Site-urile care se claseaza bine tind sa aiba scoruri Web Core Vitals mai mari, iar aceasta tendinta va continua, deoarece Google pune un accent mai mare pe experienta utilizatorului.

0 Shares
You May Also Like
Ce face un grafician

Ce face un grafician?

Ce este un grafician si cu ce se ocupa el? Un designer grafic creeaza imagini digitale prin combinarea…