Psihologia de consiliere in relatiile moderne

0 Shares
0
0
0

Psihologia consilierii este o specialitate psihologica care cuprinde cercetarea si munca aplicata in mai multe domenii largi: procesul si rezultatul consilierii; supraveghere si instruire; dezvoltarea carierei si consiliere; prevenirea si sanatatea.

Unele teme unificatoare in randul psihologilor de consiliere includ accentul pe active si puncte forte, interactiunile persoana-mediu, educatie si dezvoltarea carierei, interactiuni scurte si accentul pe personalitatile intacte.

Istorie

Termenul de „consiliere” este de origine americana, inventat de Carl Rogers, caruia, fara sa fi avut o calificare medicala, i s-a interzis sa-si numeasca practica drept “psihoterapie”. In SUA, psihologia consilierii, ca multe specialitati moderne de psihologie, a inceput ca urmare a celui de-al Doilea razboi mondial. In timpul razboiului, armata SUA avea o nevoie puternica de plasament si formare profesionala.

In anii 1940 si 1950, Administratia Veteranilor a creat o specialitate numita „psihologia consilierii” si a fost formata Divizia 17, cunoscuta acum sub numele de Society for Counselling Psychology. Societatea de consiliere reuneste psihologi, studenti si profesionisti dedicati promovarii educatiei si formarii, practicii, investigatiei stiintifice, diversitatii si interesului public in domeniul psihologiei profesionale.

Acest lucru a stimulat interesul pentru formarea consilierilor si crearea primelor programe de doctorat in psihologia de consiliere. Primele programe de doctorat in psihologie de consiliere au fost la Universitatea din Minnesota; Universitatea de Stat din Ohio; Universitatea din Maryland, College Park; Universitatea din Missouri; Universitatea Columbia si Universitatea din Texas.

In ultimele decenii, consilierea psihologica ca profesie, s-a extins foarte mult si este acum reprezentata in numeroase tari din intreaga lume. Cartile care descriu starea internationala actuala a domeniului includ Manualul de consiliere si psihoterapie intr-un context international; International Handbook of Cross-Cultural Counseling si Counseling Around the World: An International Handbook.

Impreuna, aceste volume urmaresc istoria globala a domeniului, exploreaza ipoteze filosofice divergente, teorii de consiliere, procese si tendinte in diferite tari si revizuiesc o varietate de programe globale de educatie a consilierilor. Mai mult, tratamentele traditionale si indigene, precum si metodele de vindecare care pot depasi metodele moderne de consiliere, raman semnificative in multe tari non-occidentale si occidentale.

Angajare si salariu

Psihologii de consiliere sunt angajati intr-o varietate de setari, in functie de serviciile pe care le ofera si de tipurile de clienti pe care ii deservesc. Unii sunt angajati in colegii si universitati ca profesori, supervizori, cercetatori si furnizori de servicii.

Altii sunt angajati in practica independenta, oferind servicii de consiliere, psihoterapie, evaluare si consultare pentru persoane, cupluri / familii, grupuri si organizatii. Setarile suplimentare in care fac practica psihologii de consiliere, includ centre comunitare de sanatate mintala, centre medicale pentru suportul veteranilor si alte facilitati, servicii familiale, organizatii de intretinere a sanatatii, agentii de reabilitare, organizatii de afaceri si industriale si consultanta in cadrul firmelor.

Cantitatea de instruire necesara pentru psihologi difera in functie de tara in care practica. De obicei, un psiholog finalizeaza o diploma de licenta, urmata de 5-6 ani de studii si / sau formari suplimentare, ceea ce duce la doctorat. In timp ce atat psihologii, cat si psihiatrii ofera consiliere, psihiatrii trebuie sa detina o diploma medicala si, prin urmare, pot prescrie medicamente, psihologii neavand dreptul sa faca acest lucru.

In 2020, salariul mediu pentru un psiholog de consiliere in Statele Unite, a fost de 98.620 USD.

Proces si rezultat

Psihologii de consiliere sunt interesati sa raspunda la o varietate de intrebari de cercetare despre procesul si rezultatul consilierii. Procesul de consiliere se refera la modul cum progreseaza consilierea. Rezultatul consilierii abordeaza factorii ce determina daca consilierea este sau nu eficienta, in ce conditii este eficienta si ce rezultate sunt considerate eficiente – cum ar fi reducerea simptomelor, schimbarea comportamentului sau imbunatatirea calitatii vietii.

Subiectele frecvent explorate in studiul procesului de consiliere si a rezultatelor includ variabilele terapeutului, variabilele clientului, consilierea sau relatia terapeutica, variabilele culturale, masurarea procesului si a rezultatelor, mecanismele schimbarii si metodele de cercetare a proceselor si a rezultatelor. Abordarile clasice au aparut la inceput in Statele Unite, in domeniul psihologiei umaniste, fiind implementate de catre Carl Rogers.

Variabilele terapeutului

Variabilele terapeutului includ caracteristicile unui consilier sau psihoterapeut, precum si tehnica terapeutului, comportamentul, orientarea teoretica si pregatirea. In ceea ce priveste comportamentul terapeutului, tehnica si orientarea teoretica, cercetarile privind aderarea la modelele de terapie au constatat ca aderarea la un anumit model de terapie poate fi utila, daunatoare sau neutra in ceea ce priveste impactul asupra rezultatului.

O meta-analiza recenta a cercetarilor privind instruirea si experienta sugereaza ca nivelul de experienta este doar usor legat de acuratetea judecatii clinice. S-a constatat ca, daca experienta terapeutului este mai mare, acest fapt este strans legat de o anxietate mai mica, dar si de o concentrare mai mica. Acest lucru sugereaza ca exista inca multe de facut in ceea ce priveste formarea clinicienilor si masurarea formarii de succes.

Variabilele clientului

S-a constatat ca anumite caracteristici ale clientilor, cum ar fi atitudinile de cautare a ajutorului si stilul de atasament, sunt legate de utilizarea/accesul la consiliere a clientilor, precum si de asteptarile si rezultatul final. Stigmatul impotriva bolilor mintale poate impiedica oamenii sa recunoasca problemele si sa caute ajutor. S-a constatat ca stigmatizarea publica este legata de auto-stigmat, atitudinile fata de consiliere si disponibilitatea/vointa de a cauta ajutor.

In ceea ce priveste stilul de atasament, unii clienti s-au dovedit a percepe riscuri mai mari si mai putine beneficii pentru consiliere si sunt mai putin susceptibili de a solicita ajutor profesional. Cei cu stiluri de atasament anxios percep beneficii mai mari, precum si riscuri pentru consiliere. Educarea clientilor cu privire la asteptarile de consiliere poate imbunatati satisfactia clientului, durata tratamentului si rezultatele si este o interventie eficienta si rentabila.

Relatia de consiliere

Relatia dintre un consilier si client reprezinta sentimentele si atitudinile pe care un client impreuna cu terapeutul sau le au unul fata de celalalt si modul in care sunt exprimate aceste sentimente si atitudini.  Unii teoreticieni au sugerat ca relatia poate fi gandita in trei parti: transfer si contra-transfer, alianta de lucru si relatia reala sau personala. Alti teoreticieni sustin ca conceptele de transfer si contra-transfer sunt depasite si inadecvate.

Transferul poate fi descris ca perceptiile distorsionate ale clientului asupra terapeutului. Acest lucru poate avea un mare efect asupra relatiei terapeutice. De exemplu, terapeutul poate avea o trasatura faciala care ii aminteste clientului de parintele sau. Din cauza acestei asocieri, daca clientul are sentimente negative sau pozitive semnificative fata de parintele sau, acesta poate proiecta aceste sentimente asupra terapeutului.

Acest lucru poate afecta relatia terapeutica in cateva moduri. De exemplu, daca clientul are o legatura foarte puternica cu parintii sai, acesta il poate vedea pe terapeut ca pe un tata sau o mama si poate avea o legatura puternica cu terapeutul.

Acest lucru poate fi problematic deoarece, ca terapeut, nu este etic sa ai o relatie mai mult decat „profesionala” cu un client. Poate fi, de asemenea, un lucru bun, deoarece clientul se poate deschide foarte mult catre terapeut. Intr-un alt mod, daca clientul are o relatie foarte negativa cu parintele sau, acesta poate simti sentimente negative fata de terapeut. Acest lucru poate afecta apoi si relatia terapeutica. De exemplu, clientul poate avea probleme cu deschiderea catre terapeut, deoarece el sau ea nu are incredere in parintele sau (proiectand aceste sentimente de neincredere asupra terapeutului).

O alta teorie despre functia relatiei de consiliere este cunoscuta sub numele de ipoteza bazei sigure, care este legata de teoria atasamentului. Atasamentul securizat fata de consilier si, in general, atasamentul sigur sunt legate de explorarea clientului.

Etica si reglementarea consilierii

Perceptiile asupra comportamentelor etice variaza in functie de locatia geografica, dar mandatele etice sunt similare in intreaga comunitate globala. Standardele etice sunt create pentru a ajuta practicienii, clientii si comunitatea sa evite orice posibil rau sau potential de rau. Comportamentele etice standard sunt axate pe „a nu face rau” si a preveni raul.

Consilierii nu pot impartasi nicio informatie confidentiala care este obtinuta prin procesul de consiliere fara consimtamantul scris si specific al clientului sau tutorelui legal, cu exceptia cazului in care se previne un pericol clar si iminent pentru client sau pentru terte parti (autoritati) atunci cand se solicita acest lucru printr-o decizie judecatoreasca.

Companiile de asigurari sau programele guvernamentale vor fi, de asemenea, notificate cu privire la anumite informatii despre diagnosticul si tratamentul dvs. pentru a stabili daca ingrijirea dumneavoastra este confidentiala. Companiile si programele guvernamentale sunt obligate prin HIPAA sa pastreze aceste informatii strict confidentiale.

Consilierii nu trebuie doar sa evite confraternizarea cu clientii lor. Ar trebui sa evite relatiile duale si sa nu se angajeze niciodata in relatii sexuale.

Consiliul national pentru consilieri certificati afirma ca profesionistii din domeniu  “vor discuta consideratii importante pentru a evita exploatarea inainte de a intra intr-o relatie de non-consiliere cu un fost client. Consideratiile importante care trebuie discutate includ perioada de timp de la incetarea serviciului de consiliere, durata consilierii, natura si circumstantele consilierii clientului, probabilitatea ca clientul sa doreasca sa reia consilierea la un moment dat in viitor; circumstantele incetarii serviciului si posibilele efecte sau rezultate negative. “

Modele de instruire si cercetare

Psihologia consilierii include studiul si practica formarii consilierilor si supravegherea consilierilor. In calitate de cercetatori, psihologii pot investiga ceea ce face ca instruirea si supravegherea sa fie eficiente. In calitate de practicanti, psihologii de consiliere pot supraveghea si instrui o varietate de medici.

Pregatirea consilierilor tinde sa aiba loc in cursurile formale si in programele de formare. O parte din formarea consilierilor poate implica consilierea clientilor sub supravegherea unui clinician autorizat. Supravegherea poate avea loc si intre clinicienii autorizati, ca o modalitate de a imbunatati calitatea muncii si competenta clinicienilor cu diferite tipuri de consiliere a clientilor.

0 Shares
You May Also Like