Tipuri de suruburi pentru tabla

0 Shares
0
0
0

Uneori nu este posibil sa atingeti o gaura deoarece materialul este prea subtire (cum ar fi tabla metalica) sau nu aveti acces in spate pentru a instala o piulita. Dar poate fi necesar sa dezasamblati dispozitivul mai tarziu, astfel incat niturile oarbe nu vor functiona. Acesta este un exemplu in care suruburile de fixare sunt ideale.

Suruburile cu filet sunt considerate elemente de fixare cu filet exterior care “implinesc” propriile fire de imperechere in materiale metalice si nemetalice (cum ar fi cele din plastic). Unele  suruburi necesita o gaura (dimensiunea exacta a orificiilor este adesea importanta), iar acestea sunt suruburi autofiletante pentru tabla, in timp ce altele isi forteaza gaura proprie (“auto-forare”).

Suruburile cu filet, in special tipul A, sunt denumite “suruburi din tabla” deoarece una dintre primele lor aplicatii era in canalele de ventilatie din tabla. Cu timpul, totusi, diferite tipuri au evoluat. Vom acoperi grupurile obisnuite: formarea filetului, taierea firului, rularea filetului si autoguvernarea. Combinatia dintre stilul firului si fir determina grupului in care se afla surubul.

In general, in cazul in care litera “B” se afla sub denumirea de surub, cum ar fi tipul AB sau B, acesta are fire distantate. Daca “B” este absent, la fel ca la tipul F, surubul are fire filetate de masina. Exista doua exceptii: desi este considerat invechit, dar inca este disponibil astazi, tip A are fire distantate. Suruburile metalice, denumite Tip U, au spirale distantate.

Dimensiunea gaurilor este importanta pentru toate suruburile cu filet, cu exceptia celor actionate de masina de gaurit, care include tipuri de puncte ascutite. Daca gaura este prea mare, surubul va fi slabit, iar gaura ar putea sa se desprinda in timpul montarii (nu puteti strange bine surubul) sau surubul se poate trage sub tensiune. Daca gaura este prea mica, va fi necesara o forta motrice mai mare, posibil ca surubul sa se rupa, sau materialul se poate sparge.

Suruburile de formare a filetelor au fire filetate grosiere si sunt concepute pentru a fi utilizate in materiale subtiri; este necesara o gaura de dimensiune corespunzatoare. Pe masura ce dispozitivul de fixare este instalat, gaura este marita prin simpla impingere a materialului spre exterior. In consecinta, bastoanele sunt comune.

Tipurile A si AB, care au un punct standard si un punct abrupt tip B, sunt suruburi de tabla obisnuite; Tipurile A si AB sunt de obicei considerate interschimbabile. Dimensiunile variaza de obicei de la 2 la 3/8.

Daca metalul este mai gros, se utilizeaza suruburi de taiere cu fir mai greu. Flautul de taiere la varful acestor suruburi actioneaza ca un robinet pentru a crea fire de imperechere in materialul in care sunt instalate.

Ca si in cazul robinetelor, este necesar un orificiu corect. Daca sunt instalate intr-o gaura orbita (gaura nu trece prin material), chips-urile se vor colecta in partea inferioara a gaurii, asa ca asigurati-va ca exista o adancime suficienta. Daca surubul este introdus intr-un orificiu intermediar, chips-urile vor fi depozitate pe partea de iesire. Aveti grija ca aschii de metalle sa nu contamineze lubrifiantii sau sa nu impiedice functionarea mecanica.

Tipul F este un surub de taiere cu filet foarte popular. Deoarece aceste suruburi sunt in esenta suruburi de masina, firele acestora sunt mai apropiate decat suruburile din tabla. Dupa ce un orificiu a fost lovit de un surub de taiere cu filet, acesta poate fi inlocuit cu un surub de masina de aceeasi dimensiune (diametru si numar de fire per inch). Dimensiunile de 4-40 pana la 3 / 8-16 sunt frecvente.

Suruburile metalice de tip U au spirale distantate si un punct tangent. Aceste suruburi sunt fortate sub presiune in material. Suruburile de antrenare sunt considerate permanente, in timp ce alte suruburi pot fi indepartate cu usurinta.

Daca lucrati cu materiale cu densitate scazuta precum plastic, placi aglomerate, Masonite® si lemn, va recomandam sa folositi elemente de fixare cu filete High-Low. Firul “inalt” este destul de ascutit, in timp ce firul “scazut” este mai conventional si aproximativ 1/2 din inaltimea filetului “inalt”. Aceste suruburi sunt mai usor de instalat (este nevoie de mai putin cuplu de conducere), reducerea filetului, rezistenta la tractiune creste si exista mai putine sanse de divizare sau crapare a materialului.

Asadar, acestea sunt tipurile de suruburi care se folosesc pentru tabla.

0 Shares
You May Also Like