Utilizarea crucii in istorie

0 Shares
0
0
0

Repatriere-Romania.ro ne prezinta mai multe despre folosirea crucii de-a lungul timpului. Aceasta este un simbol de care ne lovim zi de zi, si in toate ritualurile care au legatura cu viata spirituala, asa ca vom discuta despre ea incepand cu debutul crestinismului.

In primele doua secole ale crestinismului, crucea a fost rara in iconografia crestina, deoarece descrie o metoda intentionata de face o executie publica si crestinii au fost reticenti sa o foloseasca. Un simbol asemanator cu crucea, staurogramul, a fost folosit pentru a abrevia cuvantul grecesc pentru cruce in manuscrise foarte timpurii ale Noului Testament aproape ca un nommen sacrum (nomina sacra). Adoptarea extensiva a crucii ca simbol crestin iconografic a aparut din secolul al IV-lea.

Cea mai veche descriere a Crucii crestine poate fi Crucea Herculaneum care a fost gasita in orasul Herculaneum, care a fost inmormantata in material piroclastic impreuna cu Pompei in timpul eruptiei Muntelui Vesuvius in anul 79 dH. O alta descriere timpurie a crucii ca simbol crestin este graffito Alexamenos.

Cu toate acestea, simbolul crucii a fost deja asociat cu crestinii din secolul al 2-lea, asa cum se arata in argumentele anti-crestine citate in Octavius de Minucius Felix, capitolele IX si XXIX, scrise la sfarsitul acestui secol sau la inceputul urmatorului si de faptul ca, pana la inceputul secolului al III-lea, crucea a devenit atat de strans asociata cu Hristos, incat Clement din Alexandria, care a murit intre 211 si 216, a putut fara frica de ambiguitate sa foloseasca expresia τήρ κυριακὸν σημέσιο (Semnul Domnului) care  desemna crucea, cand a repetat ideea, actuala inca din Epistola apocrifa a lui Barnaba, ca numarul 318 (in cifre grecesti, ΤΙΗ) din Geneza 14:14 a fost interpretat ca o prefigurare a crucii (T, in pozitie verticala cu bara transversala, in picioare) si a lui Isus (ΙΗ, primele doua litere ale numelui sau ΙΗΣΟΥΣ, la varsta de 18 ani).

In cartea sa De Corona, scrisa in 204, Tertulian spune cum a fost deja o traditie pentru crestini sa faca in mod repetat pe fruntile lor semnul crucii. Crucifixul, o cruce pe care este prezenta o imagine a lui Hristos, nu este cunoscut pana in secolul al VI-lea dH.

Crucea ca simbol crestin sau “sigiliu” a intrat in folosinta cel putin inca din secolul al II-lea si realizarea unei cruci pe frunte si pe piept a fost privita ca un talisman impotriva puterilor . In consecinta, parintii crestini au trebuit sa se apere, inca din secolul al doilea, impotriva acuzatiei de a fi inchinatori ai crucii, asa cum se poate invata de la Tertulian, “Apologia”. Crestinii obisnuiau sa jure prin puterea crucii.

In crestinismul contemporan, crucea este un simbol al izbavirii si aminteste crestinilor dragostea lui Dumnezeu prin care si-a sacrificat fiul pentru umanitate. Ea reprezinta victoria lui Isus asupra pacatului si a mortii, deoarece se crede ca prin moartea si invierea sa, el a invins moartea in sine.

Catolicii, ortodocsii orientali, ortodocsii din vest, membri ai principalelor ramuri ale crestinismului, impreuna cu alti adepti ca lutheranii, unii anglicani si altii fac adesea semnul crucii. Aceasta a fost deja o practica crestina comuna in timpul lui Tertulian.

0 Shares
You May Also Like