Care este capacitatea de alimentare si performantele unui panou fotovoltaic?

0 Shares
0
0
0

Capacitatea de alimentare fotovoltaica este masurata ca putere maxima de iesire in conditii de incercare standardizata (STC) in „Wp” (varf de putere). Puterea reala, la un moment dat, poate fi mai mica sau mai mare decat aceasta valoare standardizata si poate fi „evaluata” in functie de locatia geografica, ora din zi, conditiile meteorologice si alti factori.

Factorii de capacitate fotovoltaica sunt de obicei sub 25%, ceea ce o face mai mica decat multe alte surse industriale de energie electrica. Un sistem poate fi influentat si de numarul de panouri fotovoltaice din compozitia sa.

Evolutiile curente pentru cele mai bune performante sunt sistemele terestre fotovoltaice care urmaresc sa maximizeze timpul in care soarele ofere putere energetica. Dispozitivele de urmarire solara realizeaza acest lucru prin mutarea panourilor PV pentru a urma soarele. Cresterea poate fi cu pana la 20% in timpul iernii si cu pana la 50% in timpul verii.

Sistemele montate static pot fi optimizate prin analiza traseului soarelui. Panourile sunt adesea setate la inclinarea latitudinii, un unghi egal cu latitudinea, dar performanta poate fi imbunatatita prin reglarea unghiului pentru vara sau iarna. In general, ca si in cazul altor dispozitive semiconductoare, temperaturile deasupra temperaturii camerei reduc performantele fotovoltaicelor.

Un numar de panouri solare pot fi de asemenea montate vertical unele peste altele intr-un turn, in cazul in care distanta de zenit a soarelui este mai mare decat zero, iar turnul poate fi rotit orizontal in ansamblu si fiecare panou suplimentar in jurul unei axe orizontale. Intr-un astfel de turn, panourile pot urma exact soarele. Un astfel de dispozitiv poate fi descris ca o scara montata pe un disc turnabil.

Fiecare pas al acestei scari este axa mediana a unui panou solar dreptunghiular. In cazul in care distanta de zenit a soarelui ajunge la zero, „scara” poate fi rotita spre nord sau spre sud pentru a evita un panou solar care produce o umbra pe un alt panou solar inferior. In locul unui turn exact vertical se poate alege un turn cu o axa orientata catre steaua polara, ceea ce inseamna ca este paralel cu axa de rotatie a Pamantului.

In acest caz, unghiul dintre axa si soare este intotdeauna mai mare de 66 de grade. In timpul unei zile este necesar doar sa intoarceti panourile in jurul acestei axe pentru a urma soarele. Instalatiile pot fi montate pe sol (si uneori integrate cu agricultura si pasunatul) sau pot fi construite pe acoperis sau pe peretii unei cladiri.

O alta evolutie recenta implica formarea celulelor solare. Perovskitul este un material foarte ieftin, care este utilizat pentru a inlocui siliciul cristalin scump, este inca parte a unei celule PV standard construite pana in prezent. Michael Graetzel, directorul laboratorului de fotoni si interfete din cadrul EPFL, spune ca „Astazi, eficienta a atins un maxim de 18%, dar se asteapta sa fie si mai mare in viitor”. Este tipic in cazul panourilor solare care utilizeaza materiale mai scumpe.

Eficienta

Eficienta electrica (denumita si eficienta conversiei) este un factor care contribuie la alegerea unui sistem fotovoltaic. Cu toate acestea, cele mai eficiente panouri solare sunt de obicei cele mai scumpe si pot sa nu fie disponibile in comert. Prin urmare, selectia este, de asemenea, determinata de eficienta costurilor si de alti factori.

0 Shares
You May Also Like