Ce este si cum functioneaza incalzirea prin pardoseala?

0 Shares
0
0
0

Incalzirea in pardoseala adauga o caldura radianta in orice casa. Nu numai ca se simte minunat sub picioare, ci distribuie uniform caldura. Spre deosebire de incalzirea cu calorifere conventionale, nu veti avea locuri reci in casa.

Incalzirea in pardoseala nu este un concept nou. Stim ca a fost utilizat pe scara larga in epoca romana, dar exista dovezi ale sistemelor de incalzire in pardoseala care se intind pana la 2.000 i.e.n. in ceea ce numim acum Pakistan, iar un sistem similar a fost folosit in casele coreene din 1.000 i.e.n.

Romanii foloseau de obicei acest sistem (cunoscut sub numele de hipocaust) in baile publice si in vile private. In esenta, a implicat ridicarea podelei pe stalpi si apoi permiterea aerului incalzit de un foc deschis sa circule in golul de sub podea. Cu cat camera era mai aproape de foc, cu atat era mai cald.

Beneficiile incalzirii prin pardoseala

Frumusetea incalzirii in pardoseala consta in faptul ca, caldura este distribuita uniform in toata casa, datorita amplasarii uniforme a tevilor sub podeau, si poate fi controlata cu usurinta folosind termostatele. Caldura care provine de la un calorifer incalzeste aerul direct se termina rapid si este departe de zona dorita.

Aerul cald sta vertical in camera, dar ramane rece la nivelul podelei. Prin incalzirea in pardoseala, caldura provine direct de la podea deoarece aerul cald creste, asta inseamna ca este uniform dispersat in intreaga camera.

Un alt avantaj urias al incalzirii in pardoseala este reprezentat de proprietatile sale eficiente din punct de vedere energetic. Radiatoarele au nevoie de multa apa calda pentru a simti efectele caldurii, de aceea lucreaza mai tare centrala. Datorita distributiei uniforme a conductelor de incalzire in pardoseala, acestea functioneaza mult mai eficient si pot lucra cu multa apa mai rece.

Estetic vorbind, incalzirea in pardoseala este o solutie mai eleganta. Nu exista pereti care sa fie ocupati cu calorifere inestetice, in schimb ramaneti cu o camera cu plan complet deschis si toti peretii sunt liberi de a face asa cum doriti.

Incalzire pe baza de apa sau electrica?

Exista doua tipuri de incalzire prin pardoseala: bazata pe apa si electrica. Un sistem electric de incalzire in pardoseala este potrivit pentru zonele mai mici (cum ar fi o baie) si functioneaza independent de sistemul dvs. de incalzire centrala.

Un sistem electric de incalzire in pardoseala este format din fire electrice de incalzire care pot fi instalate destul de usor chiar sub podeaua ta. De obicei este controlat de un cronometru.

Sistemul de incalzire in pardoseala pe baza de apa trebuie instalat atunci cand asezati un nou etaj si, prin urmare, este utilizat in general in constructii noi sau la construirea unei prelungiri.

Aveti nevoie de un cazan destul de robust pentru a functiona incalzirea in pardoseala, asa ca acest lucru ar trebui discutat cu instalatorul dvs. pentru a vedea daca centrala existenta poate face fata capacitatii adaugate; specialistul va va oferi informatii si despre seturi de reglaj si tot ceea ce trebuie sa stiti despre sistemul de incalzire prin pardoseala.

Tevile de incalzire in pardoseala functioneaza prin curgerea apei incalzite prin ele. Tevile sunt asezate uniform in bucle in jurul intregii camere, ceea ce va ofera caldura chiar frumoasa. Tevile sunt asezate la subsol si agatate pe placi de izolare. Este o idee buna sa folositi un instalator cu experienta pentru a va instala sistemul de incalzire in pardoseala.

Dupa ce tevile sunt puse, este important sa nu mergi pe ele si sa stergi toate instrumentele. Toate testarile conductelor trebuie efectuate in aceasta etapa. Odata ce conductele sunt instalate si testate, acestea trebuie acoperite rapid cu sapa pentru a evita riscul de deteriorare a conductelor si, de asemenea, daca temperaturile scad brusc, aceasta va impiedica apa din conducte sa inghete.

Incalzire in pardoseala si beton lustruit

O sapa de beton asezata peste conducte trebuie sa aiba o grosime minima de 75 mm. Aceasta este si grosimea minima necesara in cazul in care intentionati sa va macinati sapa daca optati pentru o podea din beton lustruit.

In mod ideal, ar trebui sa utilizati cel putin 50 mm de izolatie poliuretanica pentru sistemul de incalzire in pardoseala. Aceasta este o izolatie de inalta calitate si poate fi folosita atat pentru constructia podelei din beton cat si pentru lemn.

Daca asezati o sapa de beton, ar trebui sa fie lasata sa se usuce complet inainte de a porni sistemul de incalzire in pardoseala pentru prima data. Compania care pune sapa va va sfatui cu privire la cea mai buna perioada de asteptare – daca intentionati sa va lasati betonul lustruit, anuntati-i. De asemenea, este vital ca temperatura sa fie crescuta treptat.

Noul sistem de incalzire in pardoseala la prima pornire ar trebui sa fie setat la setarea minima, iar temperatura sa creasca cu 2 ° c pe zi, pana la maximum 50 ° c pentru pardoselile din beton. Acest lucru va ajuta la prevenirea fisurii de beton.

Incalzirea centrala in pardoseala se gaseste in cel mai bun nivel sub o podea solida sau din beton lustruit, unde caldura latenta se acumuleaza si este eliberata lent de masa termica. Betonul este un excelent conductor de caldura si pastreaza foarte bine caldura.

Acesta este motivul pentru care incalzirea in pardoseala functioneaza atat de bine pentru podelele din beton lustruit. In esenta, este ca si cum ati avea un calorifer urias sub picioare.

Gestionarea sistemului de incalzire prin pardoseala

Incalzirea in pardoseala are o rata de raspuns mai mica decat caloriferele umplute cu apa. Atunci cand este pornit initial, poate avea nevoie de cateva ore pentru a simti beneficiile, desi timpul exact depinde de mai multi factori, cum ar fi grosimea placii.

Cu toate acestea, puteti imparti casa in zone, si sa le incalziti corespunzator. Desi dureaza un pic mai mult pentru ca caldura sa intre in vigoare, depozitul termic al betonului inseamna ca podeaua dvs. va continua sa radiaze dupa ce sistemul se va opri.

0 Shares
You May Also Like