Ce sunt centralele termice in condensatie?

0 Shares
0
0
0

Centralele in condensatie sunt incalzitoare de apa alimentate cu gaz sau ulei. Acestea obtin o eficienta ridicata (de obicei mai mare de 90% la valoarea de incalzire), condensand vaporii de apa in gazele de esapament si, astfel, recuperand caldura latenta de vaporizare, care altfel ar fi fost irosita.

Acest vapor condensat paraseste sistemul in forma lichida, printr-un dren. In multe tari, utilizarea centralelor in condensatie este obligatorie sau incurajata cu stimulente financiare.

Principii de lucru

Intr-un cazan conventional, combustibilul este ars si gazele fierbinti produse trec printr-un schimbator de caldura unde o mare parte din caldura lor este transferata apei, ridicand astfel temperatura apei.

Unul dintre gazele fierbinti produse in procesul de ardere sunt vaporii de apa (aburi), care rezulta din arderea continutului de hidrogen al combustibilului.

O centrala in condensatie precum cele pe care le puteti gasi pe https://www.incalzire-sanitare.ro/instalatii-incalzire/centrale-termice-in-condensare/centrale-termice-pe-gaz-murale-cu-condensare, extrage caldura suplimentara din gazele reziduale condensand acest vapor de apa in apa lichida, recuperand astfel caldura sa latenta de vaporizare.

O crestere tipica a eficientei poate fi de pana la 10-12%. In timp ce eficienta procesului de condensare variaza in functie de temperatura apei care revine la cazan, este intotdeauna cel putin la fel de eficienta ca un cazan care nu condenseaza.

Condensatul produs este usor acid (3-5 pH), deci trebuie utilizate materiale adecvate in zonele in care este prezent lichid. Aliajele de aluminiu si otelul inoxidabil sunt utilizate cel mai frecvent la temperaturi ridicate. In zonele cu temperaturi scazute, materialele plastice sunt cele mai rentabile (de exemplu, uPVC si polipropilena).

Productia de condens necesita, de asemenea, instalarea unui sistem de drenare a condensului schimbator de caldura. Intr-o instalatie obisnuita, aceasta este singura diferenta intre un cazan cu condensatie si cel care nu condenseaza.

Pentru fabricarea economica a unui schimbator de caldura al cazanului cu condensare (si pentru ca aparatul sa poata fi gestionat la instalare), este preferata cea mai mica dimensiune practica pentru iesirea sa.

Aceasta abordare a condus la schimbatoare de caldura cu o rezistenta laterala ridicata la ardere, care necesita adesea utilizarea unui ventilator de ardere pentru a muta produsele pe cai inguste.

Acest lucru a avut, de asemenea, avantajul furnizarii energiei pentru sistemul de ardere, deoarece gazele expulzate sunt de obicei sub 100 ° C (212 ° F) si, ca atare, au o densitate apropiata de aer, cu putina flotabilitate. Ventilatorul de combustie ajuta la pomparea gazelor de esapament la exterior.

Eficienta

Producatorii de cazane in condensatie sustin ca se poate obtine pana la 98% eficienta termica, comparativ cu 70% -80% care este eficienta centralelor conventionale (bazate pe valoarea mai mare a incalzirii combustibililor). Modelele tipice ofera eficienta in jur de 90%, ceea ce aduce cele mai multe marci ale cazanului cu gaze condensate la cele mai inalte categorii disponibile pentru eficienta energetica.

Performanta cazanului se bazeaza pe eficienta transferului de caldura si depinde foarte mult de dimensiunea / iesirea cazanului si dimensiunea / puterea emitatorului. Proiectarea si instalarea sistemului sunt critice. Potrivirea radiatiei la puterea Btu / Hr a cazanului si luarea in considerare a temperaturilor de proiectare a emitatorului / caloriferului determina eficienta generala a sistemului de incalzire a spatiului si a apei menajere.

Un motiv pentru o scadere a eficientei consta in faptul ca proiectarea si / sau implementarea sistemului de incalzire ofera temperaturi de apa de retur (fluid de transfer de caldura) la cazan de peste 55 ° C (131 ° F), ceea ce impiedica condensarea semnificativa in schimbatorul de caldura. Se poate astepta ca educatia mai buna a instalatorilor si a proprietarilor sa creasca eficienta in raport cu valorile de laborator raportate.

Unele cazane pot fi comutate intre doua temperaturi de curgere, cum ar fi 63 ° C (145 ° F) si 84 ° C (183 ° F), doar primele fiind „complet condensate”.

Cu toate acestea, cazanele sunt instalate in mod normal cu o temperatura de debit mai ridicata in mod implicit, deoarece un cilindru de apa calda menajer este in general incalzit la 60 ° C (140 ° F), iar acest lucru dureaza prea mult pentru a obtine cu o temperatura de curgere doar cu trei grade mai mare. Cu toate acestea, chiar si condensul partial este mai eficient decat un cazan traditional.

Majoritatea cazanelor care nu condenseaza ar putea fi fortate sa se condenseze prin schimbari simple de control. Daca faceti acest lucru, reduceti considerabil consumul de combustibil, dar ar distruge rapid orice componenta usoara din otel sau fonta dintr-un cazan conventional la temperaturi ridicate, datorita naturii corozive a condensului.

Din acest motiv, cele mai multe schimbatoare de caldura ale cazanului in condensare sunt fabricate din otel inoxidabil sau aliaj de aluminiu / siliciu. Economizatoarele exterioare din otel inoxidabil pot fi adaptate la cazane care nu condenseaza pentru a le permite sa obtina eficienta in condensare. Ventilele de control al temperaturii sunt utilizate pentru a amesteca apa calda de alimentare cu intoarcere pentru a evita socul termic sau condensul din interiorul cazanului.

Cu cat temperatura de intoarcere este mai scazuta la cazan, cu atat este mai probabil sa fie in modul de condensare. Daca temperatura de retur este mentinuta sub aproximativ 55 ° C (131 ° F), centrala ar trebui sa fie in continuare in regim de condensare, facand aplicatii la temperaturi scazute, cum ar fi pardoselile radiante si chiar radiatoarele vechi din fonta sa fie potrivite pentru tehnologie.

0 Shares
You May Also Like