Ce sunt laptopurile refurbished?

0 Shares
0
0
0

Un element important in industria IT il reprezinta laptopurile. Acestea inlocuiesc cu mult success PC-urile, deoarece pot fi folosite in orice locuri si nu necesita accesorii suplimentare (birou, monitor, etc.).

Bineinteles ca exista si alte dispozitive mai mici cum ar fi, de exemplu, tabletele, dar este vorba aici de dispozitive mult mai mari din punct de vedere a memoriei RAM sau a spatiului pe hard-disk.

O categorie aparte o reprezinta laptopurile refurbished. Acestea reprezinta de regula o enigma pentru majoritatea romanilor, datorita lipsei de informare si mai ales din cauza aparitiei lor relativ recente pe piata. Multi din cei care au auzit de termenul refurbished fac confuzie intre acest termen si second-hand.

Laptop refurbished pot proveni de la numeroase corporatii carora le expira leasing-ul, de la firmele care isi schimba regulat tot parcul de laptopuri. De asemenea, acestea pot proveni din diverse showroom-uri, unde au fost expuse la raft, din lichidari de stocuri sau de la clientii care si-au returnat produsele cumparate online.

Unele din acestea reprezinta dispozitive business care sunt luate in leasing de companii din tari straine. Dupa ce expira leasingul, acestea sunt returnate producatorului. Cand acestea ajung inapoi la producator, li se inlocuiesc toate componentele defecte/uzate, (uneori doar bateria este pastrata).

Urmatorul pas este testarea acestora si apoi sunt repuse in circuitul economic. Laptopurile second-hand sunt dispozitive folosite care apoi sunt revandute fara nicio interventie asupra lor.

Pot avea semne de uzura, au eventuale defectiuni si beneficiaza de o garantie foarte scurta sau uneori deloc. In comparatie cu laptopurile second-hand, cele refurbished, desi sunt destul de mult folosite, sunt repuse in starea lor originala, atat din punct de vedere estetic, cat si functional. In plus, producatorul ofera garantie de 24-36 luni, similara cu a unui produs nou.

Ce avantaje au laptopurile refurbished? In primul rand, pretul unui astfel de laptop. De regula, se poate achizitiona un astfel de laptop la pret mult mai mic decat al unuia nou. Uneori pretul poate fi chiar si de 40-50% din pretul celui nou.

Aceste dispozitive repuse in circuitul refurbished sunt laptopuri business, care in mod normal nu se gasesc in comert, ele fiind destinate initial leasing-ului pentru unele institutii (banci, corporatii, multinationale, etc.).

Aceste laptopuri refurbished au sistemul de racire mult mai performant decat cele de uz personal, se bazeaza pe componente de inalta calitate si sunt echipate cu sistemul de operare Windows, fapt care va scuteste de complicatii cu legea sau instabilitatea sistemului Windows piratat. Este foarte important sa beneficiati de toate aceste avantaje, altfel se poate considera ca sunt doar bani investiti fara rost in aceste laptopuri refurbished.

Bineinteles ca exista si cateva dezavantaje ale unui sistem refurbished. Unele laptopuri au bateria originala, care la un moment dat va trebui schimbata pentru ca are o uzura destul de mare. Apoi acestea sunt sisteme business de generatie precedenta.

Totusi aceste sisteme refurbished isi fac incet, dar sigur simtita prezenta pe piata IT din Romania. Lipsa popularizarii lor face ca acestea sa fie privite cu destula reticenta de cei mai multi utilizatori de laptopuri.

0 Shares
You May Also Like
Ce face un grafician

Ce face un grafician?

Ce este un grafician si cu ce se ocupa el? Un designer grafic creeaza imagini digitale prin combinarea…