Soarele poate furniza suficienta energie pentru a da energie electrica intregii planete. Dar nu o poate face direct. Panourile solare sunt intermediarul care face ca lumina soarelui sa serveasca drept energie.
Designul sau este simplu, foarte eficient si permite autoconsumul, care promoveaza durabilitatea. In viitorul apropiat, panourile vor genera energie electrica chiar si pe timp de noapte. Vezi aici MgmEnergo.com mai multe detalii despre panourile solare.
O singura ora de soare ar fi suficienta pentru a satisface cerintele energetice ale umanitatii pentru un an intreg. Afirmatia nu este exagerata si explica mai bine decat ar face-o orice grafic, importanta faptului ca omul poate, prin diferite procese, sa transforme in energie electrica ceea ce da soarele. Energia solara ca alternativa pentru viitor pentru umanitate.
Utilizarea energiilor regenerabile pentru auto-aprovizionare si, astfel, pentru a economisi din factura noastra de energie electrica si gaze, este o tendinta ascendenta care, in plus, are grija de mediu.
Sosirea fondurilor europene reprezinta o oportunitate fara precedent pentru promovarea autoconsumului fotovoltaic in Europa, la nivel de business si mai ales in lumea rezidentiala.
“Foaia de parcurs” a autoconsumului, urmareste sa incurajeze instalarea de panouri solare in cat mai multe case posibil. In acest sens, anumite companii ofera clientilor sai posibilitatea de a primi consultanta si ajutor in gestionarea si procesarea subventiilor pentru autoconsum, depozitare si aer conditionat, precum si solicitarea de solutii de finantare.
Dar cum are loc acest proces aproape miraculos? Prin doua instalatii simple: instalatii solare de panouri fotovoltaice (mai bine cunoscute sub numele de panouri solare sau panouri) si panouri termice. Ambele sunt diferite si sunt alcatuite din echipe diferite.
Pentru a intelege bine ce sunt aceste panouri fotovoltaice, cel mai bine este sa va intoarceti cativa ani (chiar si un secol).
“Vorbim despre o energie a secolului XXI, desi in realitate a fost descoperita la sfarsitul secolului al XIX-lea. Si a fost in timpul secolului al XX-lea cand a inceput sa se dezvolte”, a declarat pentru BBVA Carlos Montoya, seful Departamentului Solar al Institutului pentru Diversificarea si Economisirea Energiei (IDAE), de pe langa Ministerul pentru Transformare Ecologica si Provocare Demografica. “In 1920, Albert Einstein a descoperit deja efectul fotovoltaic si din acest motiv a luat Nobelul un an mai tarziu.”
Cum functioneaza acest efect? Este un fenomen fizic care consta in emisia de fotoelectroni de catre un material atunci cand primeste energie luminoasa. “Acest fenomen ne permite sa exploatam energia solara pentru a produce electricitate”, spune Íñigo Ramírez González, cercetator in domeniul energiei solare fotovoltaice la Universitatea Politehnica din Madrid.
Cunoscand acest concept, acum este important sa explicam ce este o instalatie solara fotovoltaica. Este o structura dreptunghiulara cu o unitate de baza de transformare care este celula solara si care masoara aproximativ 10 centimetri patrati. Un panou se alatura pe o placa mai multe dintre aceste celule, care sunt acoperite cu un plastic numit EVA. Este un tip de polietilena format din mai multi compusi (etilena si acetat de vinil), care este unul dintre marii aliati ai industriei fotovoltaice.
Informatii interesante despre panourile solare
MPP (Punctul maxim de putere) al panoului solar este format din tensiune MPP (V mpp) si curent MPP (I mpp): este o capacitate a panoului solar si valoarea mai mare poate face MPP mai mare.
Panourile solare sunt conectate la invertoare in paralel sau in serie (un „sir”). In conexiunile sir, tensiunile modulelor se adauga, dar curentul este determinat de panoul cu cele mai slabe performante. Acesta este cunoscut sub numele de „efectul de lumina de Craciun”. In conexiunile paralele tensiunile trebuie sa fie aceleasi pentru a functiona, dar curentii se adauga.
Retelele sunt conectate pentru a indeplini cerintele de tensiune ale invertoarelor si pentru a nu depasi cu mult limitele de curent.
Micro-invertoarele functioneaza independent pentru a permite fiecarui panou sa contribuie la putere maxima posibila pentru o anumita cantitate de lumina solara, dar pot fi mai scumpe.
Conectori
Panourile solare de exterior includ de obicei conectori MC4 . Panourile solare auto pot include, de asemenea, o bricheta auto si/sau adaptor USB . Panourile de interior (inclusiv geamuri solare pv, folii subtiri si ferestre) pot integra microinvertor (panouri solare AC).
Cronologia raportata a eficientei conversiei energiei modulelor solare campion incepand cu 1988 ( Laboratorul National de Energie Regenerabila ). Fiecare modul este evaluat in functie de puterea de iesire DC in conditii standard de testare (STC) si, prin urmare, puterea de iesire pe camp poate varia. Puterea variaza de obicei intre 100 si 365 de wati (W).
Eficienta unui modul determina aria unui modul avand aceeasi putere nominala – un modul de 230 W eficient cu 8% va avea de doua ori suprafata unui modul de 230 W eficient de 16%. Unele module solare disponibile comercial depasesc eficienta de 24%.
In prezent, cea mai buna rata de conversie a luminii solare (eficienta modulului solar) este de aproximativ 21,5% in noile produse comerciale, de obicei, mai mica decat eficienta celulelor lor izolate. Cele mai eficiente module solare produse in masa au valori ale densitatii de putere de pana la 175 W/m2(16,22 W/ft2).