Cum sa fii un gospodar eco?

0 Shares
0
0
0

Multi dintre aspirantii la o viata cat mai sanatoasa prefera sa locuiasca la casa, sa aiba o gradina, pentru legume si fructe cultivate dupa bunul plac.

Dar o casa si o gradina nu sunt usor de intretinut, iar proprietarii trebuie sa fie buni gospodari, au nevoie de munca de intretinere zilnica sau cel putin saptamanala, iar daca se doreste un stil de viata eco, munca este chiar mai dificila.

Utilitati care protejeaza mediul

Sursa de apa este cea mai importanta pentru o casa. Cine are la dispozitie alimentare cu apa de la o retea a comunitatii o va folosi, probabil, pe aceea, dar multa lume are acces la o fantana sau un izvor pentru alimentarea cu apa.

O sursa de apa alternativa poate fi  ploaia adunata in bazine mari. Iar deversarile de apa reziduala menajera pot fi rezolvate cu ajutorul unei fose septice, care are si posibilitate de filtrare eco a apei.

Alimentarea cu energie electrica poate fi asigurata cu eoliene sau panouri fotovoltaice, acestea fiind solutiile eco cele mai frecvente, care ofera si o oarecare independenta fata de energia oferita de un furnizor din sistem.

Costurile panourilor solare, de exemplu, pot fi diminuate daca se obtine o finantare de la stat prin programul Casa Verde.

Incalzirea poate fi asigurata, de asemenea, cu panouri solare sau fotovoltaice, dar un proprietar mai indraznet ar putea alege sa obtina incalzire din pamant sau cu compost.

Solutia de incalzire cea mai frecvent aleasa si mai apropiata de ideea de protectie a mediului inconjurator este incalzirea cu peleti.

La tara, unde incalzirea se face cel mai adesea cu lemne, un gospodar cu drujba poate curata gradina si va obtine astfel un supliment de uscaturi folositoare pentru sobele din casa.

Trebuie evitate tratamentele chimice la plante!

Agricultura ecologica se face pe un teren care nu este tratat cu ingrasaminte sau cu substante impotriva daunatorilor timp de cel putin doi ani, perioada in care suprafata care se afla sub observatie pentru certificare se considera a fi in conversie.

Chiar daca nu se urmareste comercializarea produselor cultivate ca fiind organice (bio/ eco), un teren poate fi considerat ”curat” dupa doi ani de ingrijire naturala. Cei interesati sa dezvolte un proiect de agricultura ecologica trebuie sa stie ca pot primi in acest sens finantari 100% nerambursabile.

Taranii redescopera rotatia culturilor sau cauta prin grajduri ingrasamant natural, dar stimularea culturilor in mod organic se poate face si folosindu-se compost.

Daunatorii pot fi combatuti natural prin plantarea unor plante aromatice printre legume – menta, lavanda, marar etc. sau prin utilizarea unor solutii facute din plante – ardei iuti, usturoi, urzici si altele.

De asemenea, in magazinele specializate exista tratamente acceptate in agricultura ecologica, dar solutiile pentru a obtine produse bio sunt multe daca exista interesul producatorului sa-si protejeze consumatorii, dar si mediul inconjurator.

0 Shares
You May Also Like