Cum sa iti alegi mobilierul de baie?

0 Shares
0
0
0

Sa pornim de la o premiza: baie Damon trebuie sa fie, inainte de toate, un spatiu primitor si functional. Desigur, dimensiunea disponibila poate face diferenta, largind – sau dimpotriva, restrangand – gama de solutii si posibilitati de amenajare.

Dar nimic nu este imposibil in zilele noastre! De fapt, companiile se orienteaza din ce in ce mai mult catre produse extrem de personalizabile, pentru toate bugetele, nevoile si dimensiunile. Ca sa nu mai vorbim de stilurile disponibile: o infinitate. Urmeaza doar cateva trucuri utile si vei putea sa-ti amenajezi baia de vis!

Dimensiuni si ergonomie pentru mobilierul de baie

In baie, mai mult ca niciodata, dimensiunile trebuie calculate la milimetru. Pe langa dimensiunile totale, trebuie sa se tina seama intotdeauna de spatiile de circulatie si de deschidere a usilor, clapetelor si sertarelor.

Mobilierul si accesoriile sunt, de asemenea, alese in functie de spatiul disponibil si de configuratia baii: mobilierul de mica adancime si suspendat pe perete este de preferat pentru baile mici, de exemplu. Daca, pe de alta parte, baia are colturi, nise, inaltimi sau coborari, nu ezitati sa va organizati profitand de arhitectura interna pentru a instala dulapuri si rafturi.

Fiti atenti la stiluri

Stilul face toata diferenta in baie, influentand fiecare element, de la forma la culoare. De fapt, odata ce ati decis o abordare creativa precisa, trebuie sa aveti in vedere ca fiecare piesa de mobilier – mobila, lavoare, oglinzi, obiecte sanitare, finisaje si iluminat – trebuie, intr-un fel, sa urmeze starea de spirit. Iti place contemporanul?

Apoi, optati pentru geometrii liniare, palete de griuri si finisaje cromate. Vrei un efect de spa? Folositi culori calde si pamantii, mobilier din lemn si linii suple. Sunteti un fanatic al minimalismului? Alege nuante deschise, luminoase si cateva elemente, de preferinta de designer. Nu puteti face fara o baie plina de farmec?

Dati frau liber modelelor, culorilor vii, oglinzilor mari si detaliilor cu o personalitate puternica.

Tipuri de mobilier de baie

Mobilierul de baie este impartit in doua grupe principale: mobilier de blat, care ocupa spatiu pe podea, reducand suprafata utilizabila si poate face ca baile mici sa fie inghesuite; si mobilierul suspendat pe perete, care, prin definitie, elibereaza spatiu pe podea si faciliteaza curatarea.

Rafturile si unitatile deschise, spre deosebire de cele inchise, lasa puncte de evacuare utile pentru a extinde spatiul. O alta modalitate de a va organiza baia in functie de inaltimea mobilierului este de a va adapta cel mai bine la nevoile.

Exista si alte tipuri de mobilier. Printre acestea se numara: dulapul inalt, dotat cu sertare sau usi, este usor de organizat, deoarece ocupa putin spatiu, si poate fi montat pe perete sau liber.

Dulapul jos, fix sau mobil, cu sau fara rotile, are de obicei cel putin un sertar. Dulapul de sub dulap, inchis sau deschis, exploateaza spatiul de dedesubt, deci trebuie sa aiba aceeasi adancime si sa permita accesul la sifon.

Dulapul: in functie de model, putem gasi unul cu doua sau trei compartimente, sertare, oglinzi si o sursa de lumina integrata. In cele din urma, rafturile pot fi de diferite dimensiuni, independente sau suspendate, rafturi simple.

Cum au aparut baile?

Thomas Crapper, nascut in 1836, este adesea creditat cu inventarea toaletei cu apa. Cu toate acestea, conform lui Nick Valéry de la More Intelligent Life , aceasta onoare ii apartine in mod oficial lui Alexander Cummings, un ceasornicar „caruia i s-a acordat primul brevet pentru o toaleta cu spalare in 1775”, cu mai bine de 60 de ani inainte de a se naste Crapper.

In timp ce, dupa cum spune Snopes , Crapper „nu a avut mare lucru de-a face” cu dezvoltarea toaletelor cu apa (si porecla crapper poate proveni de la numele lui inscris pe produsele sale de instalatii sau pur si simplu de la cuvantul crap ), el cu siguranta le-a popularizat, ceea ce este o scuza suficient de buna pentru a explora o scurta istorie a limbajului toaletei.

Privy este un cuvant foarte vechi pentru ceea ce am numi baie, cu cea mai veche citare din Oxford English Dictionary (OED) din 1225. Cuvantul privy provine din franceza veche privé , „intim prietenos; un loc privat.”

Oricat de prietenosi, privilegiile erau adesea afara si, asadar, erau folosite oale de camera . O oala de camera era uneori denumita olita , pe care acum o folosim pentru a ne referi la toaleta „de antrenament” a unui copil.

Pana in 1579, am obtinut eufemismul casuta, care se referea la „o camera sau cladire folosita ca toaleta”, spune OED, in special „una fara instalatii sanitare sau situata afara”. Outhouse , folosit in principal in engleza americana, este din aproximativ 1819.

La inceputul secolului al XVIII-lea, marinarii foloseau termenul de baie pentru a se referi la latrina, care era situata in prova sau capul navei. Numele John atribuit bailor a venit mai tarziu, probabil in jurul anului 1735, cand intr-o publicatie a Universitatii Harvard, camera barbatilor este denumita cuzjohn, prescurtare de la „varul john”.

0 Shares
You May Also Like