Cum se face curăţenia în bucătărie?

0 Shares
0
0
0

Bucătăria unei case este locul în care se găteşte, unde toată familia se întâlneşte pentru a servi mesele principale ale zilei, pentru a povesti şi a se reuni. Bucătăria este punctul central al unei case, astfel că trebuie păstrată curată şi foarte ordonată.

O bucătărie funcţională

Indiferent de suprafaţa bucătăriei, este foarte important ca aceasta să fie bine amenajată, mobilată practic şi dotată cu aparatura electrocasnică necesară. Spaţiile de depozitare trebuie să fie bine delimitate în raport cu suprafeţele de lucru, astfel încât să nu existe riscul de contaminare prin contactul cu diferite ingrediente crude, cum ar fi carnea sau ouăle.

Toate suprafeţele de contact, de la mese de lucru, blaturi şi dulapuri, trebuie să permită o igienizate totală şi corectă, astfel încât să nu favorizeze dezvoltarea bacteriilor şi microbilor. Fiind un spaţiu expus grăsimii, este indicat să se adopte un mobilier închis, astfel încât să ofere spaţii de depozitare sigure şi ferite pentru toate vasele, ustensilele şi accesoriile de bucătărie.

Este indicat ca ferestrele bucătăriilor să fie mari, evitând a le accesoriza cu perdele, asigurându-se astfel o aerisire optimă. De asemenea, podeaua bucătăriei ar trebui să permită o curăţare uşoară, covoarele şi traversele nefiind recomandate. Se poate opta pentru gresie, piatră, chiar şi parchet, dacă prezintă rezistenţă mare la umiditate.

Bucătăria, mereu curată şi igienizată

Curăţenia în bucătărie trebuie să se efectueze ori de câte ori este necesar, suplimentar curăţeniei de întreţinere care se aplică săptămânal. Curăţenia în bucătărie vizează igienizarea corectă a tuturor suprafeţelor de contact, de la aragaz şi cuptor, până la blatul de lucru, mânerele sertarelor şi dulapurilor folosite frecvent, frigider, clanţe, întrerupătoare.

De asemenea, podeaua trebuie spălată după ce se termină sesiunea de gătit, gunoiul îndepărtat şi toate vasele  spălate şi depozitate corespunzător. Astfel bucătăria se va păstra curată şi aerul va avea o calitate superioară, încăperea fiind  mediul sigur pentru  prepararea  şi servirea alimentelor.

Elementele din bucătărie

Într-o bucătărie se pot adopta diferite materiale, de la lemn sau plastic, până la inox şi sticlă. Pentru o curăţenie temeinică şi corect efectuată, este important ca alegerea detergenţilor şi a accesoriilor să se facă ţinându-se cont de specificul materialelor din care sunt fabricate piesele componente.

Astfel, cu ajutorul unor lavete de microfibra, se vor aplica  detergenţii şi substanţele de igienizare adaptate fiecărui mediu. Fie că este vorba de inox sau plastic, folosite  corespunzător, produsele de curăţenie şi întreţinere vor ajuta la menţinerea unei bucătării curate şi igienizate, un mediu sigur pentru manevrarea produselor alimentare.

Ce nu se depozitează în bucătărie

Pentru ca bucătăria să rămână un spaţiu sigur, nu este recomandat să devină spaţiu de depozitare pentru diferite obiecte de uz frecvent. Astfel în bucătărie nu vor fi păstrate haine, genţi şi rucsace, jucării, scule, cutii cu medicamente sau cărţi.

De asemenea, dacă în casă trăieşte şi un animăluţ, acestuia nu i se  va permite să doarmă în bucătărie, iar locul lui pentru servirea mesei va fi amenajat pe un hol sau balcon, departe de bucătărie.

0 Shares
You May Also Like