Cum se inlocuieste un parbriz?

0 Shares
0
0
0

In mod evident, in momentul in care detii un autoturism, iti dorest ca acesta sa se prezinte impecabil din toate punctele de vedere, asa ca te vei ocupa exemplar de intretinerea autoturismului personal.

Sunt insa si cazuri in care apar situatii neprevazute, cum ar fi fisurarea parbrizului din cauza unei pietricele sarite de sub rotile autoturismului din fata, sau cazuri in care acesta se crapa datorita caderii grindinei, iar tu neavand asigurare de tip CASCO, va trebui sa cauti cea mai avantajoasa solutie pentru inlocuirea acestuia, iar pentru asta va trebui sa cauti un atelier de montaj parbrize, unde sa iti fie inlocuit parbrizul.

Vei putea sa te ocupi si tu personal de acest aspect, daca ai ceva cunostinte in domeniu, insa va trebui sa tii cont de cativa pasi foarte importanti.

In primul rand, va trebui sa demontezi vechiul parbriz de pe caroserie, iar pentru asta va trebui ca mai intai de toate sa pozitionezi masina in pozitia de lucru, si sa protejezi scaunele masinii dar si aripile acesteia.

Mai apoi va trebui sa verifici vizual daca parbrizul nou este compatibil cu masina ta, dupa care daca totul este nou, vei aseza parbrizul nou pe masa de montaj, il vei curata la exterior si interior, dupa care vei demonta stergatoarele si grila de sub parbriz, vei indeparta ornamentele exterioare si interioare, oglinda retrovizoare a masinii, iar apoi zona de sub ornamente o vei curata cu o laveta sau cu o pensula.

Dupa aceea, din interiorul masinii vei introduce sarma pentru taierea poliuretanului, pentru ca prin stratul de poliuretan se va lipi parbrizul de caroserie.

Fara a se atinge geamul, caroseria ori alte elemente dinauntrul masinii, se va taia poliuretanul tragand de capetele sarmei alternative, iar procedura sa va desfasura pe tot perimetrul parbrizului, pana in momentul desprinderii totale, dupa care se va indeparta vechiul parbriz.

Cu siguranta de acum incepe ce este mai greu pentru ca se pregateste montarea parbrizului nou, asa ca se curata adezivul ramas pe o adancime de 2 mm, pentru ca baza la care este montat pabrizul sa fie neteda.

Mai apoi se va testa parbrizul pentru o fixare optima, inainte de a fi activate suprafata, dupa care se va retusa orice deteriorare a vopselei cauzata de indepartarea vechiului geam, dupa care se va curata suprafata de lipire cu ajutorul unui pamatuf ud cu solutie activatoare.

Activatorul se va aplica in cantitate mica, intr-o singura operatie, iar apoi se va pregati parbrizul curatand suprafata de lipire cu un alt pamatuf.

Dupa aceea se va decupa spritul in asa fel incat incizia laterala sa fie la egalitate cu flansa de 2 mm.  Mai apoi se va decupa capatul pachetului adeziv, dupa care se va baga in pistolui plicator cu partea dreapta in sus, iar mai apoi spritul se va monta in capatul pistolului.

Urmatorul pas consta in aplicarea unui cordon triunghiular de adeziv special pentru parbrize pe flansa caroseriei, utilizand acel sprit decupat, dupa care cu ajutorul ventuzelor parbrizul se va aseza pe caroserie, cu grija de a fi centrat.

Dupa aceea el va trebui sa fie presat usor si constant pe toata suprafata pentru a fi asezat cat mai corect, iar apoi urmeaza montarea ornamentelor exterioare.

Ei bine, masina nu trebuie sa se miste aproximativ o jumatate de ora de la finalizarea montarii parbrizului, pentru intarirea adezivului, dupa care se va indeparta surplusul de adeziv, iar apoi se vor monta accesoriile interioare, se va monta grila, se vor monta oglinda retrovizoare si sergatoarele.

0 Shares
You May Also Like