De ce și când se recomandă utilizarea apei de gură?

0 Shares
0
0
0

Apa de gură reprezintă unul dintre cele mai comercializate produse de igienă orală, fiind folosit pe scară largă pentru eliminarea mirosurilor neplăcute emanate din cavitatea bucală și pentru prevenirea cariilor și a altor afecțiuni orale.

Disponibilă sub diferite forme, apa de gură are importante proprietăți antiseptice, astfel că utilizarea sa este recomandată de către medicii stomatologi în diferite patologii orale, cât și în lipsa afecțiunilor orale, cu scopul prevenirii acestora.

De ce este recomandată apa de gură?

Majoritatea afecțiunilor orale, inclusiv cele severe, pot fi prevenite prin vizite regulate la medicul stomatolog și printr-o igienă orală optimă. Apa de gură, împreună cu ața dentară, sunt produse care completează igiena orală, fiind recomandate tuturor persoanelor care își doresc o dantură sănătoasă.

Apa de gură se folosește în general în scop preventiv, pentru reducerea riscului de afecțiuni orale și pentru îmbunătățirea mirosului emanat de gură, la persoanele cu halitoza. Cu toate acestea, există anumite situații specifice, precum în cazul unei boli parodontale incipiente, în care apa de gură este utilizată cu scop terapeutic.

Când este recomandată utilizarea apei de gură?

Apa de gură poate fi recomandată pentru tratamentul herpesului bucal, o infecție virală cauzată de virusul herpes simplex de tip 1, caracterizată prin apariția în cavitatea bucală, în special în jurul buzelor, a unor vezicule dureroase și umflate. În funcție de localizare, pentru herpes bucal tratament se poate recomanda, de asemenea, administrarea de medicamente antivirale orale sau utilizarea locală a unor creme antivirale topice. Fiind vorba de un virus, tratamentele recomandate sunt menite să amelioreze simptomele și să limiteze focarele infecțioase.

Apa de gură cu clorhexidina, fluor sau cu clorura de cetilpiridiniu: ce indicații are fiecare?

Apa de gură cu clorhexidina, împreună cu apa de gură cu fluor, sunt utilizată în general pentru a preveni cariile și bolile gingivale la persoanele cu risc ridicat pentru astfel de probleme. Apa de gură cu clorură de cetilpiridiniu, în schimb, nu are un rol terapeutic, astfel că este recomandată doar persoanelor fără afecțiuni orale și fără risc pentru afecțiuni orale, pentru îmbunătățirea mirosului gurii.

Indiferent de tipul de apă de gură folosit, este esențial să se respecte durata de utilizare recomandată de către medicul stomatolog sau de către producător, pentru a evita iritarea gingiilor sau a mucoasei bucale. În plus, pentru a crește eficacitatea apei de gură, se recomandă utilizarea sa înaintea periajului dentar sau la câteva minute de la periajul dentar.

0 Shares
You May Also Like