Inainte de a pleca, care sunt cele 7 puncte de verificat pe masina ta?

0 Shares
0
0
0

Sosirea zilelor insorite ofera adesea idei pentru weekenduri sau vacante in familie. Rezervari, logistica, itinerariu, nimic nu este uitat. Cu toate acestea, daca exista un lucru pe care nu trebuie sa-l treci cu vederea, este masina ta careia nu trebuie sa ii faci verificare doar cand ii expira perioada de valabilitate pentru ITP Cluj, ci si inainte de a pleca la drum lung.

Masina ramane mijlocul de transport preferat, iar o masina in stare proasta poate fi o sursa de multe inconveniente. Iata cateva verificari simple, dar esentiale.

Anvelope: contactul cu soseaua

Te conecteaza direct la drum. Este suficient sa spui ca fac parte din organele vitale. Bineinteles, trebuie sa fie verificate in mod regulat, dar trebuie sa faca obiectul unei atentii speciale atunci cand pleci in vacanta. O simpla verificare vizuala nu este suficienta. Verificarea ar trebui sa acopere:

  • Starea de uzura:

O anvelopa trebuie sa aiba modele de rulare vizibile pe toata suprafata sa. Verifica uzura impotriva indicatorilor si inlocuieste-le daca observi cel mai mic defect.

  • Presiunea:

Respecta recomandarile producatorului. Presiunea de umflare ideala este scrisa de obicei pe interiorul usii sau chiar in spatele clapetei de combustibil. Daca intentionezi sa conduci incarcat, regleaza presiunea.

Franele: nu le neglija

Sunt puse la incercare pe tot parcursul anului. Prin urmare, o verificare amanuntita inainte de plecare nu este inutila. Chiar daca vehiculele noastre de astazi au lumini de avertizare pentru uzura, o verificare vizuala iti va spune adesea mai multe. Deci verifica:

  • Placutele fata si spate (daca este cazul):

In general, o simpla demontare a rotii este suficienta pentru a verifica starea placutelor de frana. Grosimea minima recomandata este de 3 mm in fata, de 2 mm in spate.

  • Discuri de frana:

Dimensiunea lor minima este definita de producator. Un disc uzat sau zgariat excesiv trebuie inlocuit.

Fluide: arunca o privire sub capota

Prin lichide, ne referim la 5 puncte pentru a verifica:

  • Lichidul de parbriz:

Umpleti rezervorul de lichid de spalare daca nivelul este scazut.

  • Lichid de frana:

Un martor sau un marcaj iti permit sa verifici nivelul acestuia.

  • Lichid de racire:

Nivelul ideal este intre mini si maxi-ul borcanului.

  • Lichid de servodirectie:

Acest lichid este de obicei de culoare rosie. Containerul are un indicator de nivel.

  • Ulei de motor:

Prea mult sau prea putin ulei de motor poate deteriora motorul. Deci, verifica nivelul folosind joja. Nivelul corect este intre indicatiile minime si maxime la sfarsitul acestuia.

Filtre: lasati motorul sa respire

  • Filtrul de aer:

Adesea trecut cu vederea, un filtru de aer infundat poate duce la un consum excesiv de combustibil. Ieftin si usor de inlocuit, nu ezita sa faci acest lucru.

Iluminare si semnalizare: pentru a vedea si a fi vazut

Nu uita sa verifici faza scurta, semnalizatoarele, luminile de frana etc.

Stergatoare

Inlocuieste stergatoarele uzate. Asigura-te ca ai o vizibilitate buna inainte si inapoi, mai ales pe timp de ploaie.

Asa-numitele organe de confort

Nu uita sa verifici sau sa reincarci aerul conditionat daca este necesar. Pentru calatorii lungi, un sistem stereo functional poate fi de asemenea util.

0 Shares
You May Also Like