Istoria materialelor textile

0 Shares
0
0
0

Materialele textile au o foarte mare importanta in zilele noastre dat fiind faptul ca pot fi folosite pentru confectionarea articolelor de vestimentatie, dar si in diferite alte scopuri, cum ar fi confectionarea perdelelor si a draperiilor sau a diferitelor alte produse precum husele pentru pat, si nu numai.

Exista femei care atunci cand au de gand sa poarte o rochie la un anumit eveniment, nu isi indreapta atentia spre magazinele care comercializeaza rochii, ci mai degraba isi comanda textile online, cu scopul de a merge ulterior la o croitoreasa care sa le faca rochii la comanda.

Materialele textile dupa cum spuneam sunt folosite in diferite alte scopuri, nu doar pentru crearea rochiilor si a articolelor de vestimentatie, si ce este si mai important de mentionat, este ca desi acum se pot comanda textile online, acestea au o foarte mare vechime, iar in continuare puteti afla detalii importante despre istoria materialelor textile.

Istoria textilelor

Tesaturile trebuie sa fi existat inca din epoca de piatra, si facem aceasta afirmatie dat fiind faptul ca in prezent exista mai multe descoperiri de textile ramase si instrumente simple de tesut care marturisesc prezenta materialelor textile in epoca neolitica.

Textilele erau necesare pentru mumificare in Egiptul antic in secolul al IV-lea i.Hr. Exista dovezi ale prezentei materialelor textile intr-o mare varietate de culturi, asa ca este evident faptul ca nu sunt materiale noi, sau atat de noi precum ar crede unele persoane.

Cu toate acestea, inceputurile reale si lipsite de ambiguitate ale productiei de tesaturi sunt probabil in Evul Mediu. Fermierii tineau oi si cultivau in si canepa pentru a-si intretine familiile cu venituri obtinute din filare, tesut si productia de lenjerie.

Din moment ce a existat o crestere enorma a populatiei in secolul al XVIII-lea, era nevoie de asemenea de mai multe materiale textile, iar fermieri au inceput sa foloseasca materalele textile, le invarta si sa le tese.

In acea perioada a inceput o dezvoltare tehnica suplimentara. Masinile de filat si razboaiele mecanice au fost doar inceputul cresterii productiei de textile in fabrici speciale in care au investit oamenii cu situatia materiala buna ale acelor vremuri.

Prima jumatate a secolului al XIX-lea a avut o mare importanta in istoria textilelor. Inul si lana erau din ce in ce mai expulzate din piata, deoarece noua materie prima a fost bumbacul, ceea ce a facut industria mai importanta in zona germano-olandeza. Britanicii i-au adus si pe tesatori si filatori in genunchi cu mecanizarea lor. Schimbarile din secolul al XIX-lea au adus cu ei rascoala tesatorului.

Materii prime textile

Textile au fost realizate din materiale foarte diferite de-a lungul secolelor. Urmarirea istoriei materiilor prime textile de-a lungul secolelor face parte si din istoria umana si culturala.

In primul rand, desigur, materialele naturale erau importante ca materii prime textile, deoarece fibrele sintetice nu existau la inceputul istoriei umane. Aici se face o distinctie generala intre fibrele vegetale si cele animale care sunt potrivite pentru productia de textile.

Fibrele naturale

Fibrele vegetale de importanta includ de exemplu, bumbacul si kapokul, care apartin fibrelor semintelor si sunt versatile. In mod traditional, materiale precum iuta, inul sau canepa erau realizate din tulpinile de plante.

Materii prime animale

Mai importante decat fibrele vegetale – daca nu luati in considerare triumful binemeritat al bumbacului, sunt fibrele animale. Lana este deosebit de importanta aici. Calitatile si proprietatile lanii de oaie, parului de camila, lanei de alpaca sau angora, mohairului sau matasii difera considerabil.

Cel mai pretios material de origine animala a fost intotdeauna matasea. Aceste materii prime erau foarte importante pentru fabricarea textilelor, deoarece aveau proprietati de incalzire sau racire. In plus, erau materii prime regenerabile, desi numai unele dintre ele puteau fi produse in cantitati nelimitate.

Fibre artificiale

Fibrele minerale, cum ar fi fibrele de sticla sau firele metalice, pot fi utilizate numai in scopuri speciale in sectorul textil. Cu toate acestea, fibra chimica a insemnat o revolutie. Celuloza, care ar putea fi obtinuta din lemn, a servit ca materie prima pentru primele fibre artificiale.

Au fost urmate aceste fibre in curand de fibre sintetice cum ar fi poliester, poliamida, poliacrila, poliuretan si elastan. Aici materiile prime constau din fibre de petrol sau carbon, cantaresc mai putin si nu se incretesc.

Dupa cum se poate vedea asadar, materialele textile exista inca din cele mai vechi timpuri, nu doar de ieri – de azi. In trecut, era mai greu de gasit atat de multe optiuni ca in zilele noastre in ceea ce priveste textilele, insa azi totul este cat se poate de simplu.

In prezent insa, se pot comanda materiale textile online, astfel ca fiecare persoana care are diferite planuri cu aceste materiale (confectionarea unei rochii sau a articolelor de vestimentatie, sau pentru a face o draperie de exemplu), le poate comanda de la diferite magazine online, in functie de necesitati in primul rand, si in functie de preferinte.

0 Shares
You May Also Like