Simbolul si traditia martisoarelor

0 Shares
0
0
0

Mai este foarte putin pana la venirea primaverii, un lucru care ne face pe multi dintre noi sa zambim. Spun ca pe multi dintre noi, caci mai sunt si oameni care adora iarna si tot ce aduce aceasta dupa sine. Dar daca esti un iubitor al caldurii, stii cat de minunata este acea senzatie cand scapi de hainele groase si cat de minunat se simt razele soarelui pe fata ta…. Mai ales dupa o iarna grea si geroasa.

La noi in tara, primavara este celebrata cu un martisor sau mai multe martisoare ori cu un buchet de flori (ghiocelul fiind vestitorul primaverii si cele mai daruite flori de 1 martie din intreaga tara).  Bineinteles, martisorul fiind cele mai daruit obiect de 1 si 8 martie.

Martisorul, de cele mai multe ori un mic obiect prins cu ajutorul unui snur alb cu rosu, este oferit persoanelor apropiate, pe 1 si chiar 8 Martie, ca vestitor al sosirii primaverii. De-a lungul timpului, martisorul a primit si alte semnificatii, precum o podoaba aducatoare de noroc la simbol al renasterii naturii.

De asemenea, tot in ultimii ani acestea au evoluat si au ajuns sa arate din ce in ce mai interesant, ne referim aici la martisoare confectionate din materiale inedite, reciclate ori a caror forma este una neasteptata, dar si la bratari – acele martisoare cu nume care pot fi purtate indiferent de varsta, ocupatie sau tinuta obligatorie.

Se spune ca martisorul primit in dar trebuie purtat in piept sau la mana pana in momentul in care primavara se inchei, moment evidentiat si de inflorirea ciresilor ori sosirea berzelor. De asemenea, tot traditia ne spune ca la sfarsitul primaverii firul alb si rosul al martisorului trebuie agatat de o creanga a unui pom fructifer ori in primul pom inflorit. Iar astfel anul tau va fi unul imbelsugat, inflorit si norocos. 

Daca in trecut martisorul era oferit tinerilor, in ziua de astazi el este oferi in cele mai multe cazuri doar doamnelor si domnisoarelor. Dar in unele zone, spre exemplu in Moldova, martisoarele sunt oferite in urmatorul fel: de 1 martie primesc baietii martisoare, iar de 8 martie primesc toate doamnele si domnisoarele, indiferent ca sunt mamici sau nu.

0 Shares
You May Also Like