O lanterna e un instrument portabil care opereaza in general cu baterii si este utilizata pentru a ilumina artificial in spatiile slab iluminate.
O unitate tipica va fi compusa din una ori mai multe baterii care vor fi aranjate in linie in lanterna, in compartimente special create pentru ele care formeaza in general si manerul lanternei.
Modul prin care ajunge energia de la baterie la bulbul de lumina din capat are loc prin mecanisme de tip switch plasate in general intre baterii si capatul celalalt. Acum sa aflam cum s-a ajuns de la torta la lanterne profesionale.
Sursele de lumina portabila au fost observate in general de-a lungul istoriei si erau sub forma de torte sau de lumanari, acestea fiind de altfel si sursele timpurii ale luminii portabile.
In timp acestea au fost inlocuite cu lanterne atunci cand a evoluat stiinta si pe masura ce industria a crescut au fost implementate noi tehnologii care aveau aplicabilitate in electricitate. Sunt mai multe mecanisme din interiorul unei lanterne care s-au minimizat foart mult cu timpul.
Arderea tortelor, a lampilor si a lumanarilor a fost insotita in cele mai multe cazuri si de utilizarea si arderea uleiurilor minerale sau animale, cu toate acestea niciodata nu a fost utilizat curentul electric pentru a crea lumini portabile pana in secolul XIX si acest lucru datorita faptului ca nu se cunoasteau aplicatiile sale in perioada respectiva.
Bateriile moderne sau conceptul lor, utilizat si in prezent a aparut in anul 1898 fiind adus de Joshua Lionel Coven care in perioada respectiva a fost proprietarul unei companii. Aceasta companie a dezvoltat o idee pentru lumini de decor care mai departe a dezvoltat conceptul de lanterna.
Produsul original a fost compus din tuburi de metal care aveau un bulb de lumina si o baterie. Ulterior aceasta idee a ajuns la unul din angajatii lui din departamentul de vanzari.
Acesta a transformat acest concept in primul exemplu de lanterna care avea sa cunoasca lumea. In ultmul timp avansurile tehnologice si descoperirile noi din domeniu au dus si la aparitia mai multor tipuri de lanterne care aveau mai multe stiluri foarte diferite si diverse functionalitati.
Bateriile sunt produse in prezent cu acumulatori ce se pot reincarca si care se pot utiliza de foarte multe ori fara sa mai fie necesar sa cumparait baterii noi. Alte tipuri de lanterne sunt facute special pentru a lucra sub apa ori in conditii meteo grele in fum sau la temperaturi ridicate.
Designul pe care il are o lanterna comuna e destul de simplu. Lanterna e facuta in general din tubul in care se afla bateriile ori acumulatorii si care se termina la un capat cu un bec.
Tubul va tine loc in cele mai multe cazuri de manere insa pot sa existe si designuri diferite in special in cazul unor lanterne de dimensiuni mari.
Tipul acesta de lanterne opereaza si cu baterii standard care sunt concepute pntru utilizare normala fara sa se mai preteze la activitati cu caracter special. Lanternele speciale sunt proiectate pentru un mod de utilizare industrial si sunt facute pentru a rezista mult.