Necesitatea folosirii anvelopelor de iarna

0 Shares
0
0
0

Folosirea anvelopelor de iarna este obligatorie, deoarece confera o mai mare siguranta in trafic. Acestea sunt indispensabile in aceste conditii meteorologice grele, iar fara ele condusul este foarte riscant si pot aparea accidente din cele mai grave.

De aceea, masinile sunt echipate cu aceste tipuri de anvelope in timpul sezonului rece, atunci cand temperatura  scade sub 7 grade Celsius.

Aceasta perioada din an in care temperatura  scade sub 7 grade Celsius si folosirea anvelopelor de iarna  se intalneste adesea intre lunile noiembrie-martie. Aceste anvelope sunt construite special pentru a face fata drumului care este ud si inghetat pe alocuri.

Expertii in domeniu spun ca anvelopele de iarna se comporta mult mai bine in aceste conditii meteorologice si pe drumurile acoperite de zapada, polei si gheata decat cele de vara.

Acestea au o compozitie diferita fata de cea a anvelopelor de vara, ceea ce le confera  o  aderenta mai mare la carosabilul alunecos si umed. In conditiile drumurilor pe care se ruleaza din sezonul  rece, anvelopele de vara devin prea tari si mai putin elastic, precum unele anvelope agricole, si astfel le scade performantele la manevrare si totodata, siguranta pasagerilor.

Pentru a fi mai usor de recunoscut, anvelopele de iarna sunt marcate pe lateralul lor cu inscriptiile MS, M+S, M/S si M&S. Inscriptia M&S pe care o gasim pe lateralul anvelopei este prescurtarea de la Mud and Snow, care inseamna noroi si zapada.

Un alt simbol gasit la rotile care pot fi folosite in sezonul rece, pe drumuri  acoperite de zapada, polei si gheata este severe snow use.

Acest simbol vine in completarea simbolului M&S si sunt inscriptionate tot pe anvelopele destinate a fi folosite pe drumurile acoperite de zapada. Spre deosebire de cele inscriptionate cu M&S, acestea din urma sunt atribuite doar in urma unor ample testari pe zapada, care sunt facute prin proceduri  standardizate.

Indicele traction de pe lateralul anvelopei trebuie luat si el in considerare, deoarece el ne arata performanta de franare pe un asfalt umed.

Aici valorile sunt redate in litere: AA, A, B si C.  Cele mai bune performante la franarea pe asfaltul umed sunt cele notate cu AA pe lateralul anveloei. Este foarte important ca aceste anvelope sa se foloseasca doar iarna, deoarece gradul de uzura dintre acestea si cele de vara este diferit.

Cele de iarna sunt mai moi, iar daca sunt folosite si pe timp de vara se uzeaza prematur, inainte de limita de distanta parcursa pentru uzura normala. Daca mai sunt mentinute si pe timp de iarna, acestea devin neutilizabile, deoarece isi pierd calitatile la conditiile de drum.

Odata ce uzura creste, in acelasi timp  scade si dimensiunea canelurilor de pe anvelope, ceea ce duce la scaderea  sigurantei anvelopei. De aceea trebuie respectate aceste reguli de a folosi anvelopa de iarna doar in anotimul rece, geros si cand drumurile sunt acoperite cu zapada, noroi, gheata si polei.

0 Shares
You May Also Like