Pentru ce este de fapt controlul tehnic al unei masini?

0 Shares
0
0
0

Controlul tehnic nu este folosit doar pentru a genera impozite si activitate economica, este mai presus de toate despre siguranta ta si deci viata ta si a celor dragi!

Acest articol face un bilant al contributiilor ITP Cluj 2022 in materie de siguranta si mediu.

Care este rolul controlului tehnic?

Controlul tehnic si siguranta rutiera au fost intotdeauna legate. In special de cand cu decizia luata de autoritatile publice de a legitima controlul tehnic in urma cresterii numarului de accidente rutiere grave.

Chiar daca acest control tehnic a devenit obligatoriu, unii continua sa-l neglijeze. Acesta este motivul pentru care este important sa iti amintim de ce este esential sa iti verifici vehiculul la timp.

Monitorizeaza starea parcului de vehicule si preveniti accidentele de origine mecanica

Scopul inspectiei tehnice este de a monitoriza un parc de vehicule imbatranit si de a preveni problemele mecanice grave care ar putea duce la un accident, deoarece odata cu varsta, automobilul tau arata din ce in ce mai mult ca un dovleac, pierzand din calitate si siguranta.

Este o cartografiere perfecta a vechimii vehiculelor, a numarului de controale anuale si a celor mai importante defectiuni identificate.

Pentru a oferi transparenta si a asigura securitatea cumparatorului atunci cand vinde un vehicul

Piata second-hand reprezinta cea mai mare parte a vanzarii de masini vechi si de aceea este obligatoriu intre persoane fizice inainte de vanzarea unui vehicul sa fi efectuat o inspectie tehnica de mai putin de 6 luni. Pe langa asigurarea unor conditii de siguranta satisfacatoare, aceasta face tranzactia mai transparenta si, de asemenea, mai linistitoare, atat pentru cumparator, cat si pentru vanzator cu privire la starea buna de sanatate si a vehiculului. De asemenea, ITP-ul a devenit un reper major pentru cumparator.

Gaseste cele mai poluante vehicule pentru a pastra sanatatea si mediul nostru

Acest punct important de control tehnic are ca scop conservarea sanatatii tale si a mediului tau prin controlul masurarii emisiilor poluante de la vehicule facand posibila verificarea pragurilor definite de lege.

Atentie, aceste controale a poluantilor devin mai exigente cu trecerea timpului, astfel ca opacitatea fumurilor care sunt evacuate de teava de evacuare a autovehiculului tau ar trebui analizata mai strict si standardele antipoluare aplicabile la gazele din motorina si mai multi poluanti degajati de benzina. Motoarele, vor fi mai stricte.

Cresterea numarului si a preciziei controalelor de poluare ar trebui sa oblige 15% dintre vehiculele care functioneaza cu motorina sa treaca la o contravizita.

Anticipeaza defectiunile viitoare ale vehiculelor puse in circulatie

Obiectivul principal al controlului tehnic este de a anticipa defectiunile viitoare ale vehiculelor puse in circulatie. Pentru aceasta, vehiculul tau a fost controlat cu peste 133 de puncte de control.

Care sunt punctele de control pentru defectiuni minore, majore si critice in timpul inspectiei tehnice?

 • Identificarea vehiculului.
 • Echipament de franare.
 • Directie.
 • Vizibilitate.
 • Lumini, reflectoare si echipamente.
 • Axe, roti, anvelope, suspensii…
 • Sasiu si accesorii pentru sasiu.
 • Alte material.
 • Deranjamente.

Ce vehicule sunt vizate de inspectia tehnica obligatorie?

 • Vehicule private.
 • Vehiculele grele.
 • Vehicule de transport medical.
 • Vehicule destinate scolii de soferi.
 • Taxiuri si vehicule turistice cu soferi.
0 Shares
You May Also Like