Sexul protejat – Zis si facut

0 Shares
0
0
0

Sexul protejat nu este verisorul mai mic si plin de cosuri al sexului, in general. Chiar daca poate pare ca notiunea de “protejat” implica extra vigilenta care, de obicei, conduce la diminuarea distractiei in sine, in cazul de fata, protejat reprezinta doar o masura de precautie menita chiar sa salveze vieti.

Iar atunci cand vine vorba de salvat vieti, precautia nu e niciodata exagerata.

Ce este sexul protejat?

Este sexul normal, performat in conditii de siguranta, prin utilizarea de metode menite sa tina persoanele implicate departe de rezultate nedorite precum boli cu transmitere sexuala sau o sarcina neplanificata. Mai clar, este sexul pe durata caruia nu exista nici un schimb de sperma, sange sau alt tip de fluide vaginale intre parteneri.

Ce tip de protectie sexuala este recomandat?

Prezervativul – indiferent ca vorbim de cele destinate barbatului sau femeii, prezervativul reprezinta singura bariera concreta intre practicanti si bolile cu transmitere sexuala la care se expun. Asa cum spuneam, acest instrument de protectie poate fi folosit atat de barbat (prezervativul clasic), cat si de femeie (prezervativ special creat pentru a fi introdus in vagin) si nu permite schimbul de fluide si secretii de nici un fel, in timpul actului sexual. Trebuie totusi mentionat faptul ca, desi este cea mai eficienta metoda de protectie sexuala cunoscuta pana in prezent, prezervativul nu ofera 100% protectie. Cu toate acestea, prezervativul fie el masculin sau feminin, poate contribui la relaxarea mentala si fizica astfel incat sexul sa nu inceteze sa fie placut.

Ce trebuie sa stii despre prezervativ…

  • Prezervativul masculin este creat din latex si vine intr-o varietate de modele, marimi si culori
  • Exista persoane alergice la materialul traditional, latex, iar pentru acestea exista prezervative realizate din poliuretan
  • Pentru a creste gradul de siguranta, prezervativul trebuie utilizat de la inceputul, la sfarsitul contactului sexual. Daca acesta este pus candva pe parcursul actului, cresc sansele contactarii unei boli de natura infectioasa, deoarece aceasta poate fi transmisa dinaintea ejacularii propriu zise.
  • Prezervativul este de unica folosinta, trebuie verificata data expirarii inaintea utilizarii si necesita atentie in manipulare, pentru a evita ruperea lac ontactul cu unghiile, dintii sau bijuterii.
  • Pentru o mai buna lubrefiere, este recomandata utilizarea de lubrifianti pe baza de apa.
  • Prezervativul este recomandat chiar si atunci cand partenera are diafragma, deoarece desi aceasta ofera o buna protectie impotriva unei sarcini nedorite, nu asigura o buna protectie impotriva contactarii de boli cu transmitere sexuala.
  • Prezervativul feminin este realizat dintr-un material asemanator poliuretanului, are o forma speciala pentru a fi usor de introdus in vagin, este si acesta pre-lubirifiat si are marime universala.
  • Prezervativul nu reuseste sa previna 100% infectiile deoarece acesta nu acopera intreaga suprafata a pielii genitale.
  • Prezervativul nu este 100% eficient nici impotriva unor infectii precum paduchii pubieni, scabia, verucile genitale si herpesul, deoarece acestea sunt transmise direct prin apropierea de piele pe piele.
  • Daca nu se tine cont de conditiile de corecta depozitare sau utilizare, prezervativul se poate rupe.
  • Exista o asociere directa intre utilizarea lubrifiantilor pe baza de ulei si cazurile de rupere a prezervativelor. Sunt recomandate produsele de lubrifiere pe baza de apa.
  • Prezervativul nu trebuie utilizat dupa data expirarii, nu trebuie refolosit si nu este recomandat sa fie expus la sursa de caldura prelungita.

Utilizarea prezervativului contribuie la tinerea departe a bolilor cu transmitere sexuala si ar trebui sa fie folosit ori de cate ori actul sexual este initiat. Cu toate acestea, misiunea prezervativului poate fi usurata daca se tine cont si de cateva alte aspecte, cum ar fi:

  • Este recomandata testarea regulata pentru a verifica prezenta sau absenta infectiilor cu transmitere sexuala.
  • Este recomandata si comunicarea deschisa intre parteneri, astfel incat sa existe siguranta actului sexual intre parteneri testati si lipsiti de boli cu transmitere.
  • Comunicarea deschisa intre parteneri este recomandata si in cazul in care unul din parteneri prezenta si a transmis infectia, astfel incat sa existe siguranta administrarii tratamentului ulterior corespunzator.
  • Este recomandata si utilizarea de extra metode de contraceptie pentru a diminua considerabil sansele unei sarcini neplanificate.

Ce alte tipuri de contact sexual prezinta sanse minime de transmitere a infectiilor?

  • sarutul
  • alintarea
  • masajul
  • masturbarea individuala
  • masturbarea reciproca
  • ejacularea pe piele ce nu prezinta rani

Ce trebuie sa faci daca ai facut sex neprotejat?

  • evita dusul vaginal sau rectal pentru a nu irita tesutul si creste riscul de infectie
  • elimina varianta unei sarcini neplanificate prin administrarea contraceptivului de urgenta (cunoscuta si sub denumirea de „pilula de a doua zi”)
  • consulta cat mai repede un medic pentru a putea fi testata

Desi poate parea o corvoada acordarea atentiei cuvenite normelor de siguranta sexuala, calitatea sexului, pasiunea si fericirea nu scad in prezenta prezervativului si metodelor de contraceptie. Din contra, protectia sporita asigura un confort psihic ce nu poate fi dobandit altfel, confort psihic care va conduce cu siguranta la sporirea placerii.

Mituri legate de procesul acesta de protejare nu vor inceta sa existe. Dar, chiar daca se spune ca „e moartea pasiunii”, ca „oricum nu garanteaza 100% protectie”, ca „daca e sa se intample, se intampla”, parerea unanima este ca e mult mai bine sa previi, decat sa tratezi.

Bazand activitatea sexuala pe acest principiu simplu, nu mai ramane de spus decat ca sexul protejat reprezinta cea mai potrivita varianta pentru o viata intima activa si sanatoasa, in acelasi timp, iar placerea fizica merge mana in mana cu starea de bine mental.

Maturitatea prezinta numeroase implicatii sociale si vizeaza chiar si maniera in care interactionam din punct de vedere sexual. Pentru ca doar protejandu-ne pe noi insine, ii protejam si pe cei din jur cu care alegem sa venim in contact direct in anumite momente… mai intime.

0 Shares
You May Also Like