Ca multe alte politici de IT management, inclusiv cele pentru securitatea datelor si a email-urilor, politicile de asset management sunt folosite pentru a proteja bunuri si interese ale anumitor companii. Cauti software customizat pentru management-ul companiei tale? Cele mai bune solutii pot fi gasite pe FluxSoft.ro.
Device-urile tehnologice si software-ul sunt cu siguranta asset-uri si mai mult decat atat, sunt unele scumpe, meritand sa fie protejate in orice circumstanta. Citeste mai departe pentru a afla in ce consta o astfel de politica de asset management si care ar fi interesul tau (ca si firma sau proprietar de firma) sa aplici o politica asemanatoare:
Unde este laptop-ul acela? Cine are imprimanta X? Avem suficiente licente pentru soft, pentru fiecare utilizator / angajat al firmei? Iata cateva tipuri de intrebari pentru care departamentul IT de asset management a fost creat. Ca practica operationala, IT Management-ul asset-urilor serveste unor scopuri diverse, asa cum se reflecta din lista de mai jos:
– Practicile de asset management sunt folosite pentru a minimiza riscurile cu investitiile in tehnologie (hardware, software si / sau training), care pot fi pierdute iremediabil din cauza unor furturi, a distrugerilor diverse sau a altor tipuri de stricaciuni.
– Practicile de asset management sunt folosite pentru a-ti asigura asset-urile tehnologice (device-urile electronice de exemplu) si pentru optimizarea distribuirii acestora (distribuirea optimizata in functie de numarul de angajati si task-urile pe care acestia vor trebui sa le efectueze).
– Asset management-ul mai este folosit si pentru a simplifica feedback-ul echipelor de suport tehnic, foarte necesar intr-o companie de dimensiuni medii sau mari. De asemenea, prin aplicarea unei astfel de politici, mentenanta asset-urilor se va face mult mai rapid si mai eficient.
– Asset management-ul este folosit pentru micsorarea costurilor IT de tip “cost of ownership” si pentru a maximiza IT ROI (rate of income).
– Asset management-ul este folosit pentru verificarea periodica a licentelor de soft (spre exemplu pentru a verifica cat timp mai este valabila licenta unui program pe un anumit computer sau pentru cate computere este valabila licenta acestuia, etc.)
Practicile de asset management definesc actiunile ce trebuie intreprinse pentru protejarea si prezervarea asset-urilor tehnologice – de la device-uri fizice, la simple intrari de inventar. In conjuctie, aceasta politica dezvolta un “know-how” al asset management-ului, in asa fel incat tu sa constientizezi tot timpul ca asset-urile companiei tale sunt foarte importante si trebuie protejate 24 de ore din 24.
O data aprobate, aceste politici de asset management vor permite implementarea programului de asset management. In timp ce aceste politici vor varia (in functie de cerintele organizationale), cele mai eficiente pentru tine vor fi intotdeauna acelea care vor putea organiza toate asset-urile de care ai nevoie (la nivel de companie) si care vor fi competitive din punct de vedere al preturilor. Din acest punct de vedere, exista solutii software care pot costa cateva mii de dolari la achizitionare (sau cateva sute pe baza de abonament), dar se pot gasi si unele mult mai ieftine, cu eficienta ridicata.