Ce afectiuni pot avea oamenii in varsta?

0 Shares
0
0
0

In cele mai fericite cazuri, batranetea este o perioada frumoasa a vietii, in care bunicii se bucura de timpul petrecut alaturi de nepoti si copii.

Exista multi bunici fericiti, pentru care cea mai mare bucurie a vietii este sa isi vada zi de zi nepotii, sa ii imbratiseze si sa petreaca timp pretios alaturi de acestia.

Unii seniori insa, nu au copii, nu au parinti, asa ca aleg sa isi petreaca restul zilelor in camine batrani private, pentru a petrece timp in compania altor persoane.

In aceste camine sunt cazati multi oameni invarsta, astfel ca seniorii pot lega relatii de prietenie cu colegii lor de la camin, pot desfasura diferite activitati, etc.

In caminele private pentru batrani, sunt cazati chiar si oameni invarsta, care se confrunta cu diferite afectiuni specifice batranetii. In urmatoarele randuri ale acestui articol vom dezbate acest subiect, si vom prezenta cateva exemple de afectiuni care pot afecta oamenii invarsta.

1. Conditii cronice de sanatate

Conform mai multor studii realizate in lume, s-a ajuns la concluzia ca aproximativ 92 la suta dintre persoanele in varsta au cel putin o boala cronica si 77 la suta au cel putin doua.

Bolile de inima, accidentul vascular cerebral, cancerul si diabetul sunt printre cele mai frecvente si costisitoare afectiuni cronice de sanatate care provoaca doua treimi din decese in fiecare an.

Specialistii din promovarea sanatatii recomanda o intalnire cu un medic pentru un consult anual, mentinerea unui regim alimentar sanatos si un exercitiu de rutina pentru a ajuta la gestionarea sau prevenirea bolilor cronice.

Obezitatea este o problema in crestere in randul adultilor mai in varsta si implicarea in aceste comportamente in stilul de viata poate ajuta la reducerea obezitatii si a afectiunilor cronice asociate.

2. Sanatate cognitiva

Sanatatea cognitiva este concentrata pe capacitatea unei persoane de a gandi, invata si aminti. Cea mai frecventa problema de sanatate cognitiva cu care se confrunta persoanele in varsta este dementa, pierderea acelor functii cognitive.

Aproximativ 47,5 milioane de oameni din lume au dementa – un numar care se preconizeaza ca va avea aproape tripla dimensiune pana in 2050. Cea mai comuna forma de dementa este boala Alzheimer, cu pana la cinci milioane de persoane peste 65 de ani care sufera de boala in Statele Unite. 

Potrivit mai multor cercetari realizate, alte afectiuni si boli cronice de sanatate cresc riscul de a dezvolta dementa, cum ar fi abuzul de substante, diabetul, hipertensiunea, depresia, HIV si fumatul.

Desi nu exista remedii pentru dementa, medicii pot prescrieun plan de tratament si medicamente pentru gestionarea bolii.

3. Sanatate mintala precara

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 15 la suta dintre adultii cu varsta peste 60 de ani sufera de o tulburare psihica. O tulburare mentala frecventa la varstnici este depresia, care apare la sapte procente din populatia varstnica.

Din pacate, aceasta tulburare mentala este adesea subdiagnosticata si tratata. Adultii mai in varsta reprezinta peste 18 la suta din decesele din suiciduri din intreaga lume.

Deoarece depresia poate fi un efect secundar al afectiunilor cronice de sanatate, gestionarea acestor conditii ajuta. In plus, promovarea unui stil de viata sanatos, cum ar fi imbunatatirea conditiilor de viata si sprijinul social din partea familiei, prietenilor sau grupurilor de sprijin poate ajuta la tratarea depresiei.

Acestea sunt asadar trei probleme de sanatate cu care se pot confrunta oamenii, odata cu inaintarea in varsta. Din pacate, cu totii imbatranim, si fie ca dorim sa acceptam acest lucru sau nu, este foarte posibil ca mai devreme sau mai tarziu sa ne confruntam cu astfel de probleme de sanatate.

Din pacate, multi seniori sunt singuri su nu au copii alaturi care sa ii ingrijeasca la batranete, si care sa le ofere un trai decent, astfel incat acestia sa isi traiasca restul zilelor fara griji.

Din fericire insa, exista camine batrani private, acolo unde oamenii invarsta, indiferent de starea lor de sanatate, pot fi multumiti pentru ca duc o viata lipsita de griji.

Cei care traiesc in asemenea camine, sunt zi de zi curati, sunt ajutati sa se spele, primesc ajutor cand merg la toaleta, au in fiecare zi parte de cele trei mese principale ale zilei.

In plus, seniorii de la caminele de batrani pot fi implicati in diferite activitati, cum ar fi plimbarile prin curtea caminului. Altii pot alege sa citeasca o carte stand pe banca in curtea caminului, in timp ce atunci cand se afla in camin pot alege sa se uite la televizor sau sa se odihneasca.

Tot la camin, seniorii pot juca sah, table, remy sau chiar si diferite jocuri de carti, astfel incat timpul sa treaca mult mai usor si mult mai placut pentru ei. Seara, pot alege sa isi urmareasca serialele preferate sau se pot uita la emisiunile preferate la televizor.

Tinand asadar cont de toate aceste aspecte, este lesne de inteles de ce traiul intr-un camin privat este preferat de catre batranii care nu au familii.

0 Shares
You May Also Like