Ce este fosa septica?

0 Shares
0
0
0

O fosa septica este o camera subterana din beton, fibra de sticla sau plastic prin care curg apele uzate menajere (canalizare) pentru tratarea de baza.

Procesele de decantare si anaerobe reduc substantele solide si organice, dar eficienta tratamentului este moderata (denumita „tratament primar”). Sistemele cu rezervoare septice sunt un tip de instalatie de canalizare simpla la fata locului (OSSF).

Pot fi utilizate in zone care nu sunt conectate la un sistem de canalizare, cum ar fi zonele rurale, iar atunci cand fosele septice sunt umplute, beneficiarii acestora pot opta pentru serviciul de desfundare canalizare de la Calypso Mono.

Efluentul lichid tratat este de obicei dispus intr-un camp de scurgere septica , care asigura un tratament suplimentar. Cu toate acestea,poate aparea poluarea apelor subterane si poate fi o problema.

Termenul „septic” se refera la mediul bacterian anaerob care se dezvolta in rezervor care descompune sau mineralizeaza deseurile evacuate in rezervor.

Foselele septice pot fi cuplate cu alte unitati de tratare a apelor uzate la fata locului, cum ar fi biofiltrele sau sistemele aerobe care implica aerarea fortata artificial.

Rata de acumulare a namolului – numita de asemenea namol septal sau fecal – este mai rapida decat rata de descompunere. Prin urmare, namolul fecal acumulat trebuie indepartat periodic, ceea ce se face in mod obisnuit cu un camion de vid.

Descriere

O fosa septica este formata dintr-unul sau mai multe rezervoare din beton sau din plastic cuprinse intre 4000 si 7500 litri (1.000 si 2.000 de galoane); un capat este conectat la o conducta de alimentare cu apa uzata si celalalt la un camp de scurgere septica.

In general, aceste conexiuni ale conductelor sunt realizate cu o conducta T, permitand intrarea si iesirea lichidului fara a deranja nici o crusta de pe suprafata.

Astazi, proiectarea rezervorului incorporeaza de obicei doua camere, fiecare echipata cu un capac pentru gaura si separata de un perete divizabil cu deschideri situate cam la mijlocul distantei intre podea si acoperisul rezervorului.

Apa uzata intra in prima camera a rezervorului, permitand sa se stabileasca solidele si sa se pluteasca. Solidele decontate sunt digerate anaerob, reducand volumul solidelor.

Componenta lichida curge prin peretele divizor in a doua camera, unde are loc o asezare suplimentara. Excesul de lichid, acum intr-o stare relativ limpede, apoi se scurge de la iesirea in campul de scurgere septica , denumit si camp de scurgere.

Un test de percolare este necesar inainte de instalare pentru a asigura ca porozitatea solului este adecvata pentru a servi drept camp de scurgere.

Impuritatile ramase sunt prinse si eliminate in sol, cu excesul de apa eliminat prin percolare in sol, prin evaporare si prin absorbtia prin sistemul de radacini a plantelor si eventuala transpiratie sau intrare in apele subterane sau in apele de suprafata.

O retea de conducte, adesea asezata intr-un sant plin de piatra, distribuie apele uzate pe intreg campul cu mai multe gauri de scurgere in retea. Marimea campului de scurgere este proportionala cu volumul de ape uzate si invers proportionala cu porozitatea campului de scurgere.

Intregul sistem septic poate functiona doar gravitational sau, acolo unde sunt necesare consideratii topografice, cu includerea unei pompe de ridicare.

Anumite proiecte ale foselor septice includ sifoane sau alte dispozitive pentru a creste volumul si viteza de iesire catre campul de drenaj.

Acestea ajuta la umplerea mai uniforma a conductei de drenare si la extinderea duratei de viata a campului de drenaj, prevenind colmatarea prematura sau bioclasarea.

Un rezervor Imhoff este un sistem septic in doua etape in care namolul este digerat intr-un rezervor separat. Astfel, se evita amestecarea namolului digerat cu apele uzate.

De asemenea, unele proiecte ale foselor septice au o a doua etapa in care efluentul din prima etapa anaeroba este aerat inainte de a se scurge in campul de scurgere

Un sistem septic proiectat si functional in mod normal nu are mirosuri si, pe langa inspectia si golirea periodica a fosei septice, ar trebui sa dureze zeci de ani cu o intretinere minima. Un rezervor de beton, fibra de sticla sau plastic bine proiectat si intretinut ar trebui sa dureze aproximativ 50 de ani.

Un rezervor de beton, fibra de sticla sau plastic bine proiectat si intretinut ar trebui sa dureze aproximativ 50 de ani.

Golire

Deseurile care nu sunt descompuse de digestia anaeroba trebuie eliminate in cele din urma din fosa septica. In caz contrar, fosa septica se umple si apele uzate care contin materiale nedecontate se descarca direct in campul de scurgere.

Nu numai ca acest lucru este daunator pentru mediu, dar, daca namolul revarsa fosa septica in campul de lixivie, acesta poate infunda conductele campului de levigare sau poate reduce porozitatea solului in sine, necesitand reparatii costisitoare.

Atunci cand o fosa septica este golita, namolul acumulat este pompat din rezervor de un camion de vid.

Cat de des trebuie evacuata fosa septica depinde de volumul rezervorului in raport cu intrarea solidelor, de cantitatea de solide indigestibile si de temperatura ambientala (deoarece digestia anaeroba are loc mai eficient la temperaturi mai ridicate), precum si de utilizarea sistemului.

Unele autoritati sanitare necesita golirea rezervoarelor la intervale prescrise, in timp ce altele il lasa la decizia unui inspector. Unele sisteme necesita pompare la fiecare cativa ani sau mai devreme, in timp ce altele pot trece intre 10-20 ani intre pompe.

Un sistem mai vechi cu un rezervor de dimensiuni mari care este utilizat de o familie numeroasa va necesita o pompare mult mai frecventa decat un sistem nou folosit doar de cateva persoane. Descompunerea anaeroba este repornita rapid atunci cand rezervorul este reumplut.

0 Shares
You May Also Like