Oricine doreste sa scrie o carte trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare si pricepere, deoarece nu este atat de simplu pe cat v-ati astepta. Drumul este anevoios si, pe langa faptul ca va trebui sa aveti rabdare, va trebui sa strangeti si ceva bani pentru tiparirea cartii. Cel mai bine ar fi sa va tehnoredactati singuri cartea, deoarece veti scuti niste bani in felul acesta.
Editurile cer un numar minim pentru a putea edita carti sau mape de prezentare, deoarece la tipografie este multa munca pentru a scoate la lumina o publicatie si nimeni nu va accepta scoaterea a catorva exemplare, deoarece se consuma mai multa materie prima ce nu se justifica. Autorii isi vor tipari cartea pe propria raspundere, iar succesul lor depinde de povestea vanduta.
Sunt si tipografii care publica doar tiraje mici si mijlocii de carti, cuprins intre 50 si 200 de exemplare, dar sunt si care publica intre 200 si 5.000 de exemplare. Aici depinde de cat de mare este tipografia. Sunt autori care doresc sa isi tipareasca cartea pe orice tip de hartie, dar care sa aiba un format special.
Pretul cartii creste in functie de calitatea hartiei in primul rand. Tehnoredactarea unei carti inseamna asezarea acesteia in pagina, adica a textului, dar si pregatirea pentru tiparire carti. Aceasta etapa este una tehnica si intra in atributiile unui grafician expert in folosirea programelor InDesign, Scribus sau Quarq Express.
Dupa ce autorul termina de tehnoredactat textul in Word, editorul va fi cel care isi va da acceptul asupra cartii. De corectura se vor ocupa doi corectori care vor lucra simultan pentru e elimina orice greseala. In ceea ce priveste coperta cartii, la aceasta va lucra un designer care poate folosi fie ideile autorului, fie ideile asupra carora au cazut de acord cele doua parti.
Imaginea, care face cat o mie de cuvinte, trebuie sa fie reprezentativa pentru subiectul cartii. Aceasta reprezinta primul contact al cititorului cu ce urmeaza. Asadar, aceasta trebuie sa fie sugestiva, atractiva si reprezentativa.
Ce inseamna pregatirea pentru tiparire carte?
Inainte de a fi tiparita o carte, aceasta va fi verificata pentru ultima data pentru a indeparta orice urme de greseli sau scapari facute in timpul corecturii. Autorul cartii va cere o oferta catre tipografie. Nu uitati ca cele mai mici preturi nu inseamna si o calitate mai mare a lucrarilor, asa ca alegeti calitatea daca va doriti ca cee ace tipariti sa fie ceva deosebit.
Cel mai mare cost pe care il presupune scoaterea unei carti este reprezentat de tiparirea acesteia. Cu cat numarul exemplarelor va fi mai mare, cu atat costurile se vor reduce considerabil. Nu mai punem la socoteala faptul ca la un numar mai mare de carti tiparite inseamna si o reducere considerabila din partea tipografiei.