Ce este ITp si in ce consta?

0 Shares
0
0
0

ITP este Inspectia Tehnica periodica a masinii, iar obiectivul sau este de a se asigura ca vehiculele care circula pe drumurile publice au conditiile de siguranta necesare.

Prin aceasta, se intentioneaza minimizarea accidentelor rutiere cauzate de motive tehnice, precum si contributia la protectia mediului prin reducerea emisiilor poluante. Itp trebuie efectuat la o anumita periodicitate minima si in situatii extraordinare. ITP Cluj Zorilor  te ajuta s aobtii rapid inspectia periodica.

Cat timp este valabil ITP-ul

  • La vehiculele noi– ITP la 3 ani. Termenul pentru a face prima inspectie se socoteste de la ziua primei inmatriculari, iar pentru urmatorul itp, de la data celei precedente.
  • Autovehicule care nu au 8 locuri – ITPul este valabil 2 ani.
  • Pentru masinile mai vechi de 12 ani – ITP-ul este valabil 1 an de zile
  • Masini care transporta persoane in regim de taxi si auotevhicule care au mai mult de 8 locuri – ITP-ul este valabil 6 luni
  • Autovehicule care transporta marfuri avand o masa totala de maxim 3500 kg – ITP valabil 1 an;
  • Motociclete, mopede, autovehicule care au 3 roti si cvadricicluri- ITP ul este valabil pentru 2 ani;

Ce este ITp sau Inspectia Tehnica a masinii?

Procedurile inspectiei tehnice a vehiculelor sau itp in termeni mai cunoscuti de soferifiecare punct care trebuie revizuit, sunt incluse in Manualul de procedura de inspectie al statiilor ITp, care este editat de Ministerul Industriei, Turismului si Comertului. Acest manual prevede urmatoarele, care urmeaza sa fie revizuite:

Elementele de identificare, cum ar fi numarul sasiului si placuta de inmatriculare, comparativ cu documentatia vehiculului furnizata, sunt revizuite, iar elementele legate de starea de conservare a vehiculului sunt, de asemenea, monitorizate.

Placa de caroserie, stergatoarele de parbriz, ferestrele si alte elemente, precum si interiorul tinand cont in special de scaune si curele, desi sunt verificate mai multe elemente.

Inspectia se indreapta spre elemente mai tehnice, avand in vedere semnalizarea si iluminarea vehiculului; luminile si semnalele de viraj, precum si franele. Desigur, directia si suspensia sunt verificate amanuntit, verificand si starea puntilor, transmisiei, cadrului si anvelopelor.

Si ulterior se efectueaza testul privind emisiile de gaze poluante, pentru a evita depasirea cantitatilor stabilite de directivele europene in functie de tipul de combustibil.

Numarul tipurilor de vehicule care exista in prezent in parcul auto global este destul de mare. Fie ca se datoreaza criteriilor lor de omologare, tipului de motor sau emisiilor de CO2, tipurile de vehicule devin din ce in ce mai multe.

In statiile ITp trebuie sa se adapteze constant la aceste noi forme de mobilitate a vehiculelor si de faptul ca inspectiile sunt optime pentru a garanta siguranta rutiera in coexistenta tuturor acestor vehicule.

Cat costa efectuarea de itp?


Preturile depind in functie de fiecare unitate autorizate, piata fiind la libera alegere. Insa tarifele variaza in jurul sumei de 100 de lei si pot ajunge inclusiv pana la 180 de lei. Costul final variaza si de categoria autovehicului.

De exemplu, unele firme autorizate sa faca ITP din tara ofera inspectia perioadica la 90 de lei. Iar pensionarii pot vea unele beneficii.

0 Shares
You May Also Like