Ce este si la ce ajuta un epuisment?

0 Shares
0
0
0

Ce este un epuisment? Este foarte important de precizat faptul ca in momentul in care discutam despre lucrari de constructii, care necesita si executarea unor sapaturi adanci in pamant, in anumite situatii este nevoie sa se efectueze si lucrari de epuisment.

Scaderea panzei freatice datorita sistemelor de epuisment are rolul de a da voie ca sa fie executate lucrarile de constructii cu fundare directa, in uscat, chiar si in momentul in care aceste lucrari se executa sub nivelul panzei freatice.

Sistemul de epuisment – solutia cea mai economica

Datorita costului relativ mic, dar si datorita rezultatelor impecabile, se opteaza pentru sistemul de epuisment, care de fapt reprezinta solutia cea mai economica si cea mai rapida de scadere a nivelului stratului acvifer din zilele noastre, atat temporar cat si permanent.

Daca discutam despre sistemele de epuisment, aici putem sa amintim chiar si pompe epuisment, care sunt deja folosite in domeniul constructiilor sau in domeniul industrial, si au avut o dezvoltare impresionanta in ceea ce priveste lucrarile de regenerare ambientala din ultimii ani de zile.

Ce inseamna asecarile?

Referitor la forajele de epuisment, trebuie mentionat faptul ca acestea mai poarta si numele de asecari, iar aceste lucrari apar de fiecare data din cauza acelui nivel ridicat al panzei freatice. In functie de debitul primului strat de apa, dar si de presiunea acesteia, se va executa un numar de foraje, in care se pot introduce chiar si pompe submersibile.

De cele mai multe ori, acest tip de foraje sunt executate perimetral, iar pompele de epuisment care sunt introduse, sunt pompe de debit mare. Aici este iarasi foarte important de precizat faptul ca aceste pompe trebuie sa functioneze fara a mai fi oprite.

epuisment

Pompe de epuisment de debit difetit

In cazul in care si dupa cateva zile de pompare, nivelul panzei freatice este acelasi sau scade doar putin, atunci ar fi indicat sa se inlocuiasca pompele de epuisment cu alte pompe care sa fie de debite mai mari.

In situatia in care nici aceste pompe nu reusesc sa faca fata, sau se optesc, atunci datorita presiunii de apa, este foarte probabil sa se inunde incinta respectiva.

Un amanunt interesant care ar trebui amintit aici, ar fi faptul ca in momentul in care se executa lucrari de excavatie, de cele mai multe ori se va taia tubulatura la cota la care s-a excavat, iar apoi se va pune din nou in functionare.

Ce se intampla daca oprim pompele de asecare?

Daca insa pompa este oprita, atunci efectul este asemanator cu cel al unui foraj artezian, iar astfel apa va tasni singura din tub.

Ar fi indicat iarasi ca acea conducta de refulare, dar si cablurile electrice, sa fie pozitionate in zone care sa fie cat se poate de bine ferite, pentru ca exista riscul ca muncitorii de pe santiere sa nu fie atenti, si fie sa le distruga, fie se poate ca acestea sa se distruga in timpul excavatiei.

Toate aceste tipuri de foraje sunt de o adancime mica, intr-un interval cuprins intre cativa metri si 20 de metri.

Un ultim amanunt interesant, este acela ca desi respectivele foraje sunt temporare, ar fi important ca ele sa fie executate corect.

0 Shares
You May Also Like